Ο Εξάρχου άλλαξε πίστα στην Intrakat, η δυναμική επέκταση της Alpha Bank, η ανάρπαστη Eurobank, το deal της Ideal, η ιστορική συνεδρίαση, η άνοδος της Πειραιώς, τρέχει ο MSCI, ελκυστική η ΠΛΑΘ και το ρεκόρ της Τιτάν

Εντυπωσιακά από κάθε άποψη τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Intrakat για το 2023, τα οποία πιστοποιούν πως πλέον βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της αγοράς και βεβαίως ένας από τους πιο σημαντικούς ομίλους στην ευρύτερη περιοχή. Η αποφασιστική επιστροφή στην κερδοφορία με EBITDA ύψους 16 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνουν πως η διοίκηση του ομίλου σταθερά, αλλά και γρήγορα, άλλαξε πίστα στον όμιλο.

Υπενθυμίζεται πως τα EBITDA ήταν ζημιογόνα κατά 3 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ οι ζημιές το 2022 ήταν 24 εκατ. ευρώ. Η δυναμική πορεία του ομίλου αποτυπώνεται και στο ταμπλό, με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου και στο management.

Το μέλλον; Ακόμα καλύτερο με μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη και εξελίξεις στους τομείς που επικεντρώνεται. Που δεν είναι άλλοι από τις ΑΠΕ, τα ΣΔΙΤ, τις παραχωρήσεις και τη Ρουμανία.

Η συνεισφορά της χώρας στα μεγέθη του ομίλου είναι σημαντική και πρόκειται για μία αγορά που κρύβει μεγάλες ευκαιρίες. Για αυτό και η επανατοποθέτηση της Intrakat σε αυτήν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλη μία κίνηση της διοίκησης Εξάρχου που επιβεβαιώθηκε και δείχνει να είναι gamechanger για τον όμιλο είναι η εξαγορά της Άκτωρ.

Ο όμιλος πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων, το οποίο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 4,9 δισ. ευρώ  (από 1,3 δισ. ευρώ 2022), διασφαλίζοντας σημαντικό κατασκευαστικό έργο για το ορατό μέλλον. Η εξαγορά της Άκτωρ προσέθεσε ανεκτέλεστο ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο ήδη υφιστάμενο του ομίλου Intrakat.

Η ολοκλήρωση επίσης της εξαγοράς της Άκτωρ και η ενσωμάτωσή της επιβεβαίωσε την άποψη της εταιρείας ότι θα βελτίωνε έτι περαιτέρω την οικονομική της θέση και δίνει τα απαραίτητα καύσιμα στον όμιλο για διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Πρέπει να τονιστεί ότι η εξαγορά ενσωματώνεται  στα οικονομικά αποτελέσματα για λιγότερο από δύο μήνες (08/11/2023 – 31/12/2023), σε μία χρήση όπου ο όμιλος Intrakat ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 412 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 83%.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εταιρεία πρωταγωνιστεί. Το deal με τη ΔΕΗ τάραξε τα νερά της κατασκευαστικής και ενεργειακής αγοράς και δείχνει ότι η ανάπτυξη στον όμιλο είναι πολυδιάστατη και κινείται με φόντο τα trends της διεθνούς αγοράς. Στις ΑΠΕ οφείλεται το 18% του EBITDA του ομίλου, ενώ έως το 2026 αναμένεται να γίνουν επενδύσεις ισχύος 200 MW σε αιολικά, φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη ΔΕΗ, καθώς και επενδύσεις 100 MW σε συστήματα αποθήκευσης. Στην ουσία το deal με τη ΔΕΗ ανοίγει μια νέα εποχή με επιθετικές επενδύσεις σε ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια.

Το ανεκτέλεστο αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο καθώς προς υπογραφή βρίσκονται πολύ σημαντικές συμβάσεις δημοσίων, ιδιωτικών και ΣΔΙΤ έργων μεταξύ των οποίων οι φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Θεσσαλίας, στο Βόλο και στη Λαμία, την κατασκευή δικτύου οπτικής ίνας για τη ΔΕΗ, μονάδες Σ.Η.Θ.Υ.Α και projects για την Ελληνικόν ΑΕ.


Πλώρη για επέκταση των εργασιών της στην Κύπρο έχει βάλει η Alpha Bank, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου υπό τον Πρόεδρό του Δ.Σ., Βασίλειο Ράπανο και τον CEO, Βασίλη Ψάλτη να μεταβαίνουν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες στο νησί. Η ηγετική ομάδα του Ομίλου πραγματοποίησε χθες και προχθές κοινές συνεδριάσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank Cyprus, με κύριο θέμα συζήτησης τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η συμφωνία με την UniCredit ειδικά στους τομείς της επιχειρηματικής τραπεζικής και της διανομής τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας της τράπεζας στην Κύπρο.

Πηγές της τράπεζας αναφέρουν, μάλιστα, ότι η Κύπρος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον Όμιλο που βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μεγέθυνσης τόσο σε πελατεία, όσο φυσικά και σε κερδοφορία. Έχοντας απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια, με υψηλούς δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας αλλά και με μία νέα οργανωτική δομή και έναν νέο CEO, ο οποίος χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Βασίλη Ψάλτη, η θυγατρική της τράπεζας φαίνεται έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στην ανάπτυξή της, σημειώνουν.


Ακόμα πιο ψηλά βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Ambrosia Capital. Σύμφωνα με την ανάλυσή της οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο ανόδου έως 41% και επαναλαμβάνει τη σύσταση «Buy» και για τις 4 συστημικές, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές στόχους. Όπως σημειώνεται στην έκθεση πρόσφατα οι μετοχές υποχώρησαν λόγω φημολογίας για το ύψος του μερίσματος και είχαν απόδοση χαμηλότερη των ομοειδών της Ευρώπης.

Όμως πιστεύει πως η διανομή μερισμάτων για πρώτη φορά από το 2008 πλησιάζει και θα στηρίξει την αύξηση της επενδυτικής βάσης. Για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή στόχο τα 10,10 ευρώ από 7,95 ευρώ, για την Eurobank τα 2,70 ευρώ από 2,05 ευρώ, για την Πειραιώς τα 5,30 ευρώ από 3,95 ευρώ και για την Alpha Bank τα 2,15 ευρώ από 1,90 ευρώ. Η Ambrosia Capital αναμένει ότι η απόδοση των μερισμάτων θα ανέλθει σε επίπεδα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των μερισματικών αποδόσεων, από 3,5% για το 2023 σε 9,5% κατά μέσο όρο για το 2026.


Οι ελληνικές τράπεζες, μετά την πρόσφατη υποχώρηση ξαναβρέθηκαν στο επίκεντρο και οι μετοχές ανέκαμψαν με δύναμη. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει ισχυρό και δεν φαίνεται μόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά και στις εκδόσεις ομολόγων. Η Eurobank προχώρησε σε δημοπρασία ομολόγου με διάρκεια 7 ετών με σκοπό να αντλήσει 500-750 εκατ. ευρώ. Υπολόγιζε κουπόνι 5,25% σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση αλλά οι επενδυτές με το ενδιαφέρον τους υπερκάλυψαν εύκολα τη ζήτηση διαμορφώνοντας το κουπόνι στο 4,875% με απόδοση 5%.

Συνολικά η προσφορά έφτασε περίπου τα 1,5 δισ. ευρώ και η τράπεζα άντλησε 650 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το ομόλογο είναι πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας. Η τράπεζα έχει καλύψει το 70% των εποπτικών απαιτήσεων για τον τελικό δείκτη 27,82% έως το 2026. Η μετοχή χθες κατέγραψε και νέο υψηλό 8,5 ετών περίπου με τους επενδυτές να εστιάζουν στο ύψος του μερίσματος, αλλά και στην απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο μέσω της δημόσιας πρότασης. Η ενοποίηση της τράπεζας θα βελτιώσει περαιτέρω τον ισολογισμό της Eurobank.


Η ανακοίνωση της IDEAL Holdings  για την πώληση της Astir Vitogiannis έχει πολλαπλή ανάγνωση καθώς εκτός από το γεγονός ότι έγινε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από την αγορά της εταιρείας σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο και την επόμενη μέρα που σίγουρα περνάει από νέα deals, καθώς πλέον τα ταμεία ξεχειλίζουν από ρευστότητα.

Η πώληση της Astir έγινε στα 136 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή δανείου περί τα 12 εκατ. ευρώ της βιομηχανικής εταιρείας όταν αυτή είχε εξαγοραστεί στα 45 εκατ. ευρώ και το 75% περίπου της  νοτιοαφρικανικής εταιρείας μεταλλικών πωμάτων Coleus, 7,5 εκατ. ευρώ.

Με βάση τη γλώσσα των αριθμών λοιπόν για κάτι που συνολικά κόστισε 52,5 εκατ. ευρώ η Ideal θα λάβει 124 εκατ. ευρώ. Το λέει κανείς και πετυχημένο case. Ωστόσο, αυτό που φέρνει δεν είναι μόνο λεφτά στο ταμείο, αλλά πρακτικά αυξάνει τη «δύναμη πυρός» της Ideal Holdings, της μοναδικής περίπτωσης εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο με φιλοσοφία και χαρακτηριστικά private equity, για εξαγορές σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Αυτό γιατί μετά την ολοκλήρωση του «retail bond» που εξέδωσε τον Δεκέμβριο, η ρευστότητα με τη μόχλευση ξεπερνούσε τα 80 εκατ. ευρώ τα οποία με την προσθήκη των νέων κεφαλαίων και χωρίς να υπολογιστεί η μόχλευση αυτών ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Η αγορά με αυτά τα δεδομένα περιμένει δύο πιθανές κινήσεις. Η μία είναι η επιστροφή κεφαλαίου και η άλλη που θεωρείται βέβαιη είναι μια νέα κίνηση εξαγοράς.

Ο κλάδος που θα γίνει δεν είναι γνωστός όμως δύο είναι τα δεδομένα. Η εταιρεία έχει εστιάσει στην πληροφορική και έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της για νέες κινήσεις στον κλάδο. Η πώληση που ανακοινώθηκε βγάζει εκτός βιομηχανίας την IDEAL και ίσως αυτό το κενό πρέπει να αναπληρωθεί. Το τι συμβαίνει στο μυαλό του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου δεν το ξέρουμε, ούτε που έχει στοχεύσει. Ξέρουμε όμως ότι έχει ήδη πιάσει στόχους και μένει να τους ονοματίσει.


Σε ιστορικά υψηλά έχει αναρριχηθεί η μετοχή της Τιτάν, η οποία όχι μόνο κάλυψε όλη τη διόρθωση σε ελάχιστες συνεδριάσεις αλλά ξεπέρασε και τα 28 ευρώ, σημείο που αποτελεί ιστορικά υψηλή επίδοση. Ο λόγος προφανώς είναι η κερδοφορία και οι προοπτικές που υπάρχουν για τις αγορές που δραστηριοποιείται με επίκεντρο τις ΗΠΑ. Η εταιρεία έλαβε μάλιστα και επιχορήγηση έως 61,7 εκατ. δολάρια για επένδυση που θα κάνει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Σκοπός της επένδυσης είναι η ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. Αυτή η τεχνολογία θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων και θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της διοίκησης για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050. Σημειώνεται πως εσχάτως οι αναλυτές έχουν γίνει θετικοί για τη μετοχή με την Alpha Finance να δίνει τιμή στόχο τα 35,83 ευρώ, την Eurobank Equities να δίνει τα 31 ευρώ και τη Citi τα 30 ευρώ.


Την ελκυστικότητα της μετοχής ανέδειξαν τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο όμιλος Πλαστικά Θράκης, αφού το p/e είναι μόλις 10 φορές. Η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 17,7 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2022 η κερδοφορία είναι μειωμένη, αλλά στη συγκεκριμένη χρήση είχε και κέρδη από τα προϊόντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δεν επαναλήφθηκαν το 2023.

Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 44 εκατ. ευρώ από 43 εκατ. ευρώ και να σημειωθεί πως η συγκυρία δεν ήταν και η καλύτερη για όσες εταιρείες είχαν αποθέματα, καθώς πιέστηκαν οι τιμές αλλά υπήρχε και μειωμένη ζήτηση. Ο όμιλος έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2023 επένδυσε 30 εκατ. ευρώ και φέτος επενδύει άλλα 10 εκατ. ευρώ. Παρόλες τις επενδύσεις ο καθαρός δανεισμός είναι εξαιρετικά χαμηλός.


Εκατό, εκατό, κατοστάρα, εκατό… Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ιστορικής σημασίας όχι μόνο επειδή σημειώθηκε ένα νέο υψηλό 13 ετών, αλλά επειδή η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια η αποτίμηση των 155 εισηγμένων μετοχών του ΧΑ έφθασε χθες τα 100,8 δισ. ευρώ και ακόμα και αν αφαιρεθούν οι εταιρίες φαντάσματα ή όσες βρίσκονται στην Εναλλακτική Αγορά το κοντέρ εξακολουθεί να δείχνει την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από τις 9 Νοεμβρίου του 2009. Τι είχε συμβεί τότε;

Το ΠΑΣΟΚ είχε συμπληρώσει σχεδόν ένα μήνα διακυβέρνησης και η αντίληψη του «λεφτά υπάρχουν» άρχιζε να δίνει τη θέση της στην αίσθηση ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Έκτοτε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατακρημνίστηκε είτε από τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα που μεσολάβησαν, είτε από τη μαζική έξοδο εταιριών από το ταμπλό. Το λες και «κλείσιμο του κύκλου».

Πατάμε πλέον σε νέο υψηλό έτους, η αγορά μυρίζει εξελίξεις και τίποτα από όσα συμβαίνουν δεν είναι τυχαίο. Τα αποτελέσματα και τα μερίσματα που μέχρι τώρα έσερναν το κάρο της ανόδου έχουν δώσει τη θέση τους σε εγχειρήματα εξαγορών. Μην υποτιμάτε το γεγονός ότι ακόμα και πίσω από την άνοδο των τραπεζών είναι τέτοιες εξελίξεις: Επιχειρηματικές συμφωνίες σημαίνουν ανάγκες χρηματοδότησης, νέα δάνεια και προμήθειες. Και αυτό είναι κάτι έξω από τα καλά spreads που θα τρέξουν τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο αφού θα εξυπηρετηθεί ένας πολύ σημαντικός και κρίσιμος στόχος: Η πιστωτική επέκταση η οποία θα αντισταθμίσει την μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων. Παράλληλα τα τιμήματα και η σεναριολογία θα φτιάξουν κλίμα για τις άλλες εταιρίες ειδικά όσες βρίσκονται σε ίδιο ή παρεμφερή κλάδο δραστηριότητας. Καλωσήρθατε στον κόσμο του «voladeality».


Η Τράπεζα Πειραιώς έπιασε χθες την τιμή της Δημόσιας Προσφοράς και αυτή είναι μια πρώτη καλή είδηση για τα χαρτοφυλάκια των μετοχών που έμειναν επενδεδυμένα μετά τις αρχές Μαρτίου και την αναδιάρθρωση του MSCI. Και βέβαια η απόσταση από τις δύο τράπεζες (Eurobank και Εθνική Τράπεζα) που διαπραγματεύονται σε σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση τους στο 0,97 παραμένει ικανή για να θεωρηθεί ελκυστική για χαρτοφυλάκια που κυνηγούν το κλείσιμο της ψαλίδας (0,79).


Τρέχει από την Δευτέρα και ο MSCI και αν υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον νέας εισαγωγής αυτό αφορά την Τιτάν η οποία έπιασε χθες το όριο εισόδου της αποτίμησης των 2,2 δισ. ευρώ. Αν μείνει η κεφαλαιοποίηση της πάνω από αυτό το όριο ως την ερχόμενη Τρίτη τότε οι πιθανότητες η εταιρία να μπει στην επόμενη αναδιάρθρωση του Μαΐου είναι βάσιμες.


Οι μετοχές παγκοσμίως έχουν γίνει πιο ελκυστικές μετά την πρόσφατη διόρθωση, εκτιμούν οι strategist της Citigroup και θεωρούν ότι το pullback αποτελεί αγοραστική ευκαιρία. Οι τοποθετήσεις των «ταύρων» έχουν γίνει πιο ουδέτερες, ιδιαίτερα στις αμερικανικές μετοχές, η περίοδος των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου θα επαναφέρει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι strategists της Citigroup εκτιμούν ότι οι προοπτικές για την κερδοφορία των επιχειρήσεων παγκοσμίως είναι θετικές και πως ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-Country World θα σημειώσει άνοδο 5% μέχρι το τέλος του 2024. Σε αντίθεση με τη Citigroup, οι strategist της JPMorgan έχουν διαφορετική άποψη. Εκτιμούν ότι το sell off των μετοχών θα έχει συνέχεια καθώς εντείνονται οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι όπως η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου και η άνοδος των τιμών πετρελαίου.

Ωστόσο, οι συνάδελφοί τους στη Citigroup πιστεύουν ότι το ράλι θα διευρυνθεί σε περισσότερους κλάδους μεσοπρόθεσμα, εξέλιξη που θα ευνοήσει τις κυκλικές μετοχές και τους κλάδους που επηρεάζονται από την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις μετοχές αυτές σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.


Πριν από περίπου 40 ημέρες, το Liberal ασχολήθηκε με την επερχόμενη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διαπραγμάτευσης των μετοχών, ομολόγων και ETF στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού (Τι αλλάζει στο trade μετοχών της Wall Street | Liberal.gr). Η αλλαγή, η οποία θα λάβει χώρα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, είναι η μείωση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην διενέργεια των χρηματιστηριακών πράξεων και στην εκκαθάρισή τους από δύο ημέρες σε μία. Προχθές Δευτέρα, ένα δημοσίευμα των Financial Times έκανε αίσθηση καθώς αναφέρθηκε σε μία άλλη, ακόμα πιο σημαντική, αλλαγή που φαίνεται πως βρίσκεται στα σκαριά στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το NYSE.

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα, το NYSE έχει αρχίσει να συζητά με τους χρήστες του γύρω από το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου συναλλαγών  και την μετατροπή του συγκεκριμένου χρηματιστηρίου σε ένα χρηματιστήριο 24/7. Τι σημαίνει αυτό; Πώς στελέχη του χρηματιστηρίου ζητούν από τους χρήστες/πελάτες την άποψή τους σχετικά με το αν το ωράριο συναλλαγών του NYSE θα πρέπει να γίνει εικοσιτετράωρο (τώρα το NYSE ξεκινά τις επίσημες συναλλαγές στις 09:30 και τις σταματά στις 16:00 ώρα Νέας Υόρκης).

Η «έρευνα» που διεξάγουν τα στελέχη του μεγάλου αμερικανικού χρηματιστηρίου εξετάζει και το αν το 24άωρο ωράριο λειτουργίας θα πρέπει να ισχύει και τα Σαββατοκύριακα. Άλλα θέματα πάνω στα οποία καλούνται να πουν τις απόψεις τους τα μέλη του NYSE έχουν σχέση με το κόστος μίας τέτοιας αλλαγής, τον τρόπο στελέχωσης των χρηματιστηριακών εταιρειών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μία τόσο σημαντική αλλαγή και τον τρόπο προστασίας των επενδυτών από πολύ απότομες διακυμάνσεις των τιμών.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ των Financial Times, πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες ήδη παρέχουν αυτή την δυνατότητα στους πελάτες τους παίζοντας οι ίδιες τον ρόλο του αντισυμβαλλόμενου ή χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών που είναι γνωστά και ως «dark pools». Η εφημερίδα θυμίζει επίσης πως σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα παράγωγα προϊόντα πάνω στους βασικούς διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες και οι πιο βασικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, το ωράριο συναλλαγών  είναι ήδη 24άωρο.

Αν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θελήσει να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία εποπτεύει την λειτουργία όλων των επίσημων οργανωμένων χρηματιστηρίων. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι πράξεις εκτός του «παραδοσιακού» ωραρίου θα πάρουν στην ουσία την «βούλα» των εποπτικών αρχών, κάτι που πιθανότατα θα τις κάνει πιο αποδεκτές από το επενδυτικό κοινό και λογικά πιο δημοφιλείς. Δεν ξέρουμε κάτι παραπάνω σχετικά με το τι ακριβώς έχει στο νου του το NYSE ούτε σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Αυτό που ξέρουμε όμως, με την βοήθεια των Financial Times, είναι πως αυτή την περίοδο η SEC εξετάζει την αίτηση της εταιρείας 24 Exchange (η οποία χρηματοδοτείται από τον πολύ γνωστό διαχειριστή hedge funds Steve Cohen), για την δημιουργία του πρώτου χρηματιστηρίου με 24άωρο ωράριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγγλικής εφημερίδας, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες καθώς η SEC θα εξετάζει την αίτηση με κάθε λεπτομέρεια.

Αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα της 24X, η οποία είχε αποσύρει πέρυσι την πρώτη της αίτηση λόγω τεχνικών θεμάτων. Ανεξάρτητα πάντως από την τύχη της αίτησης της 24X, έχουμε την εντύπωση πως οδεύουμε αρκετά γρήγορα προς την εποχή των χρηματιστηριακών πράξεων που θα γίνονται όλη την ημέρα ανά τον κόσμο και θα εκκαθαρίζονται σε δευτερόλεπτα. Αν αυτό είναι καλό ή κακό, θα το μάθουμε σε μερικά χρόνια. 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.