Το μεγάλο ράλι του ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ στον ΔΟΛ, η έκρηξη συναλλαγών στο ταμπλό, η αναμονή της ΕΧΑΕ, το τρία στα τρία της Ideal, η κόντρα στην Deutsche Bank, η Πυθία της ΕΚΤ και η απόβαση στο Παρίσι

Με αφορμή τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η μετοχή του ΟΠΑΠ κινήθηκε προς νέα υψηλά 14 και πλέον ετών. Όπως έδειξαν τα στοιχεία διακινήθηκαν στο σύνολο της αγοράς πάνω από 36 δισ. ευρώ από 29 δισ. ευρώ το 2022, ενώ αν αφαιρεθούν τα κέρδη που ανακυκλώνονται, ο καθαρός τζίρος ανήλθε στα 2,59 δισ. αυξημένος κατά 11%. Ο ΟΠΑΠ έχοντας σημαντικό μερίδιο και βάσει των στοιχείων είχε σημαντικά έσοδα. Μόνο από τα VLTs 1,34 δισ. ευρώ και από τα λαχεία 120,4 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα έσοδα από το διαδίκτυο, τότε μάλλον θα ξεπεράσουν εύκολα τα 2 δισ. ευρώ, βάζοντας παράλληλα τις βάσεις για ισχυρή πορεία το 2024.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το Eurojackpot που θα φέρει αύξηση του ενδιαφέροντος των παικτών, ενώ σημειώνεται πως η διοίκηση του ΟΠΑΠ το προηγούμενο διάστημα έκανε σημαντικές αλλαγές στα αριθμολαχεία, πετυχαίνοντας επαναδραστηριοποίηση των επενδυτών.

Λόττο και Jocker κατάφεραν να βελτιώσουν τα έσοδα του οργανισμού μέσα από αλλαγές, όπως το ελάχιστο ποσό διανομής στο Jocker το 1 εκατ. ευρώ και 100.000 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία έναντι σημαντικά μικρότερων ποσών. Στο Λόττο δίνεται κέρδος 10 χιλ. ευρώ το μήνα για δέκα χρόνια σε όσους προβλέψουν σωστά τους 6 αριθμούς. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει διατηρήσει τη δέσμευση για διανομή τουλάχιστον 1 ευρώ ανά μετοχή και οι αναλυτές εκτιμούν ότι και φέτος θα είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών σε μερισματική απόδοση.


Σήμερα, λόγω του rebalancing των δεικτών MSCI, αναμένεται σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, ειδικά στο κλείσιμο των συναλλαγών. Μπορεί από την πρόσφατη αναδιάρθρωση να μην υπήρξαν αλλαγές στον MSCI Greece Standard Index, ωστόσο οι ροές θα είναι σημαντικές, όπως κάθε φορά. Υπενθυμίζεται πως στο δείκτη συμμετέχουν 10 εταιρείες και συγκεκριμένα: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, και Motor Oil. Στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα εισέλθουν οι μετοχές των Intralot και Intrakat, επομένως αναμένονται κάποιες εισροές από funds που ακολουθούν τους δείκτες αυτούς.


Τρία στα τρία έκανε η IDEAL Holdings το 2023 καταφέρνοντας ουσιαστικά να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας και στους τρεις κλάδους δραστηριοποίησης, επιβεβαιώνοντας έτσι τις επιλογές της διοίκησης το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις προβλέψεις της.

Αύξηση εσόδων 120% στα 384,3 εκατ. ευρώ και EBITDA κατά 101% στα 53,9 εκατ., κερδών προ φόρων κατά 76% στα 38 εκατ. ευρώ και αύξηση των κερδών μετά από φόρους κατά 73% στα 26,7 εκατ. ευρώ είναι σε απόλυτα νούμερα οι επιδόσεις της IDEAL Holdings. Ο όμιλος το 2023 ολοκλήρωσε τον 1ο κύκλο του μετασχηματισμού της σε εταιρία συμμετοχών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπονται νέες αιφνιδιαστικές κινήσεις.

Στην ενημέρωση αναλυτών, αν και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το 2024, σημείωσε ότι προσδοκά ότι το χαρτοφυλάκιο θα καταγράψει ανοδική πορεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κλάδο πληροφορικής, όπου όπως γνωρίζει η στήλη και αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη, θα υπάρξουν εξαγορές με εστίαση σε προϊόντα που η εταιρεία δεν έχει παρουσία τώρα με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας σε κάθε γραμμή. Προτεραιότητα της εισηγμένης είναι να διευρύνει το αποτύπωμά της στην πληροφορική με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, η οποία γνωρίζει μεγάλη άνθηση παγκοσμίως και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια διεθνώς, έναν τομέα με πολύ ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης εν μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού.

Άλλωστε «όπλο» της Ideal αποτελεί η ισχυρή ρευστότητά της και μια δύναμη πυρός που ξεπερνά αθροιστικά τα 50 εκατ. ευρώ σε μετρητά, η οποία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη εφόσον προσφέρεται μέρος του αντιτίμου μιας εξαγοράς και σε μετοχές, πρακτική που ήδη έχει ακολουθηθεί.


Την ένταξη της αγοράς στη «watch list» κάποιου ξένου οίκου περιμένουν στην ΕΧΑΕ και μάλιστα από τον Απρίλιο. Μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το επόμενο βήμα είναι οι οίκοι να αρχίσουν να παρακολουθούν την αγορά για να δουν αν πληρούνται τα κριτήρια για αναβάθμιση. Όμως αν αρχίσει να μπαίνει στη λίστα υπό παρακολούθηση, σταδιακά θα αρχίσουν και οι εισροές κεφαλαίων.

Από την άλλη φαίνεται πως παίρνει παράταση η εφαρμογή του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και να μπορέσουν να προσαρμοστούν οι εισηγμένες. Υπενθυμίζεται πως ο νέος κανονισμός προβλέπει υποχρέωση σύνδεσης της αποτίμησης με τη διασπορά, αλλά και αλλαγές στις διαδικασίες εισαγωγής νέων εταιρειών προκειμένου να γίνουν πιο εύκολες.


Θετικά αποτελέσματα και πάνω από τους στόχους που είχε θέσει η διοίκηση δημοσίευσε η Lavipharm. Εκτός από τη μεγάλη βελτίωση των μεγεθών, η εταιρεία συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ εκείνων, των λίγων που ενημερώνουν νωρίς την επενδυτική κοινότητα και όχι στις τελευταίες μέρες της προθεσμίας. Τα EBITDA έφτασαν στα 9,6 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ και ο τζίρος προ rebate και clawback από συνεχιζόμενες δραστηριότητες τα 57,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 27,2%, με τον στόχο από τη διοίκηση να είναι στα 52,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2024, έχουν γίνει αρκετές κινήσεις από τη διοίκηση στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής και μεταξύ αυτών, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του φαρμακευτικού προϊόντος Flagyl, διακόπηκε η δραστηριότητα φαρμακαποθήκης και υπηρεσιών logistics προς τρίτους, ανατέθηκε η διακίνηση των προϊόντων και των εμπορευμάτων του Ομίλου στην εταιρεία «Διακίνησις» και ξεκίνησε η διάθεση στην ελληνική αγορά του πρώτου τοπικώς παραγόμενου συνταγογραφούμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης. Για το 2024 η διοίκηση περιμένει έσοδα 72,5 εκατ. ευρώ.


Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της εύρεσης σύγχρονων κτηρίων για γραφεία που να πληρούν τα διεθνή πρότυπα και τις σημερινές απαιτήσεις βιωσιμότητας είναι αρκετά δύσκολη, η ΔΕΗ βρήκε την λύση να στεγάσει κάποιες από τις υπηρεσίες της σε ένα κτήριο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία του Τύπου στη χώρα μας.

Πρόκειται για το άλλοτε εμβληματικό κτήριο του ΔΟΛ επί της οδού Χρήστου Λαδά, συνολικής επιφανείας 3.500 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο σήμερα ανήκει στη γερμανική επενδυτική εταιρεία ehret + klein.

Εκτός απροόπτου, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να μετακομίσουν εκεί, κάποιες από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, ενώ το αρκετά υψηλό ενοίκιο πρόκειται να αντισταθμιστεί από την οικονομία στις μηνιαίες λειτουργικές δαπάνες, που υπολογίζεται ως και 50%, κάτι συνηθισμένο για ένα «πράσινο» κτήριο, όπως το συγκεκριμένο. Η αξία του κτηρίου μετά από τις εργασίες για τη μετατροπή του, αλλά και τις διεθνείς πιστοποιήσεις που απέκτησε, εκτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ. 


Μια έντονη διαφωνία μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης φαίνεται να ταράζει την Deutsche Bank, η οποία πριν από 2 έτη είχε τιμηθεί με τη διάκριση της καλύτερης επενδυτικής τράπεζας στην Ευρώπη, η οποία σήμερα απασχολεί περί τους 85.000 υπαλλήλους.

Η διαφωνία ξεκίνησε όταν ο διευθύνων σύμβουλος του «γερμανικού γίγαντα» αποφάσισε να αυξήσει τις ημέρες υποχρεωτικής εργασίας στα γραφεία, περιορίζοντας την τηλεργασία.

Η απόφαση αυτή εκτός από έντονες κριτικές 1.300 εργαζόμενων από τους 10.000 που επηρεάζονται, δημιουργεί και χωροταξικό πρόβλημα καθώς η τράπεζα μετά την προτίμηση των εργαζομένων για τηλεργασία μείωσε σημαντικά τους χώρους των γραφείων, με αποτέλεσμα πολλοί από τους εργαζομένους να μην μπορούν να βρουν μια θέση σε γραφείο για να εργαστούν.

Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης της Deutsche Bank, τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία τους τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τουλάχιστον τρεις ημέρες. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με στόχο τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού.

Μέχρι σήμερα οι κανονισμοί της τράπεζας προέβλεπαν ως  40% εργασία από το σπίτι και σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους έως και 60%. Η ηγεσία της Deutsche Bank στο πλαίσιο της απόφασης για ομοιόμορφη προσέγγιση, επισημαίνει και ότι άλλες γερμανικές εταιρείες έχουν ήδη αυστηροποιήσει τους αντίστοιχους κανονισμούς, όπως η Volkswagen, η Deutsche Telekom και η SAP.


Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερα στοιχεία πριν αρχίσει να μειώνει τα παρεμβατικά επιτόκια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ την Τετάρτη. Η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια σταθερά σε ιστορικό υψηλό από τον Σεπτέμβριο και αποκρούει συζητήσεις για μείωσή τους, καθώς οι αυξήσεις των μισθών παραμένουν, για να δώσει το πράσινο φως στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

«Η διαδικασία αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί και όταν τα στοιχεία που λαμβάνουμε δείξουν ότι πλησιάζουμε το 2% τότε η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα αλλάξει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό Antenna 3.

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7 Μαρτίου θα παρουσιαστούν νέες προβολές και θα ανοίξει η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Για καιρό τώρα η ΕΚΤ επιχειρηματολογεί ότι τα κρίσιμα στοιχεία για τις μισθολογικές αλλαγές του 2024 θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο, που σημαίνει ότι η συνεδρίαση του Ιουνίου θα είναι η πρώτη ευκαιρία για το επιτελείο της να αποφασίσει την κίνηση, εφόσον τα στοιχεία δείξουν ότι η ταχεία αύξηση των μισθών επιβραδύνεται.


Όπως είχαν προβλέψει πολλοί, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση έπληξε το Λονδίνο και αδυνάτισε τη θέση του ως βασικού κέντρου της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής βιομηχανίας. Χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πως αυτό έχει γίνει εξαιτίας του Brexit, είναι γεγονός πως πολλές μεγάλες διεθνείς τράπεζες και άλλες εταιρείες του τομέα έχουν μειώσει αισθητά την παρουσία τους στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια. Μεγάλος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη φαίνεται πως είναι το Παρίσι.

 Όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο του Bloomberg, η παρουσία πολλών μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και επενδυτικών τραπεζών έχει ενισχυθεί εντυπωσιακά μετά το Brexit. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, το προσωπικό της Citigroup (C NYSE) έχει υπερδιπλασιαστεί και ξεπερνά πλέον τα 400 στελέχη, ενώ η JPMorgan Chase (JPM NYSE) έχει πλέον πάνω από 900 στελέχη στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στην περίπτωση της Morgan Stanley (MS NYSE), μία ομάδα ποσοτικής ανάλυσης (quantitative research) που αναμενόταν πως δεν θα είχε πάνω από 30 στελέχη δεν αποκλείεται τελικά να ξεπεράσει τα 150. Σημαντική είναι πλέον και η παρουσία της Goldman Sachs (GS NYSE) αλλά και hedge funds όπως το Citadel και το Millennium Management, ενώ πολλά άλλα μεγάλα ονόματα από τη Wall Street έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση σημαντικού αριθμού στελεχών τους στη γαλλική πρωτεύουσα.

Τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμα καλύτερα για την πόλη, καθώς το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για να κάνει το Παρίσι ακόμα πιο ελκυστικό για τις διεθνείς τράπεζες έχει αρχίσει να προσελκύει επιχειρήσεις του τομέα από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το ενδεχόμενο μετατροπής του σε διεθνές και όχι μόνο ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο γίνεται πλέον αρκετά πιο πιθανό.

Σε αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο το Brexit αλλά και το γεγονός πως οι διεθνείς τράπεζες βλέπουν πως υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή ικανών στελεχών που θα μπορούσαν να εργαστούν σε αυτές. Όπως ανέφερε στο Bloomberg, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το διεθνές πρακτορείο, η Cecile Ratcliffe, επικεφαλής του παραρτήματος της Citigroup στο Παρίσι, αυτό που έκανε την διαφορά και βοήθησε το Παρίσι να ωφεληθεί τα μέγιστα από το Brexit είναι η μεγάλη «δεξαμενή ταλέντων» που υπάρχει στις μεγάλες γαλλικές τράπεζες και τα πολύ καλά πανεπιστήμια της πόλης.

 Όμως, παρά το γεγονός πως όσοι έχουν μετακομίσει στο Παρίσι, μόνοι ή με τις οικογένειές τους, έχουν ήδη συνηθίσει και είναι πολύ ικανοποιημένοι, οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες ανησυχούν για κάτι συγκεκριμένο και προειδοποιούν σχετικά τη γαλλική ηγεσία. Αυτό που τους προβληματίζει είναι η πολύ αυστηρή εργατική νομοθεσία της χώρας, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την ταχεία μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτές όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες.

Όπως δήλωσε ο Emmanuel Goldstein, επικεφαλής των γαλλικών δραστηριοτήτων της Morgan Stanley, η χρηματοοικονομική βιομηχανία είναι πολύ κυκλική και αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να διαθέτουν μεγάλη ευελιξία στα θέματα προσλήψεων και απολύσεων.

Κατά τον Goldstein, αν δεν γίνει κάποια προσαρμογή στη σχετική νομοθεσία, οι εταιρείες του κλάδου ίσως προτιμήσουν στο εγγύς μέλλον να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που ανταγωνίζονται το Παρίσι, όπως το Άμστερνταμ, η Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο, το Μιλάνο, η Μαδρίτη και το Δουβλίνο. Όπως ξέρουμε, η Γαλλία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων, οπότε περιμένουμε να δούμε με ενδιαφέρον αν θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των διεθνών τραπεζιτών ή αν θα αφήσει το Παρίσι εκτεθειμένο απέναντι στον ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.