Τα νερά της ελληνικής τραπεζικής αγοράς τάραξε η χθεσινή κοινή συνέντευξη στο Bloomberg του CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη και του CEO της UniCredit, Andrea Orcel, οι οποίοι φάνηκαν απόλυτα ευθυγραμμισμένοι στους στόχους που έχουν θέσει, αλλά και στις νέες δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας που ανοίγονται για τους δύο oμίλους.
Οι δύο CEOs έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας για την πρόοδο που σημειώνουν οι συνομιλίες για τη συγχώνευση των δύο θυγατρικών τους στη Ρουμανία, οι οποίες, όπως είπαν, «ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες» δίνοντας το έναυσμα για περαιτέρω συνεργασία σε νέους τομείς όπως των πληρωμών, της συναλλακτικής τραπεζικής και των κεφαλαιαγορών.
Η κοινή συνέντευξη Orcel και Ψάλτη στέλνει όμως και ένα μήνυμα για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου συνεργασίας στην Ευρώπη, όπου μία ελληνική τράπεζα πρωταγωνιστεί με έναν ιταλικό τραπεζικό κολοσσό. «Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε με αυτήν τη συμφωνία, βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο για να πετύχουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης.
Δεν μπορεί να παραλείψει κανείς ότι οι δηλώσεις του Βασίλη Ψάλτη καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένα πραγματικό όραμα για το μέλλον της Alpha Bank, και σε αυτό, κυρίαρχο ρόλο έχει η εξωστρέφεια και η δημιουργία συνεργασιών με στόχο όχι τη μεγέθυνση per se, αλλά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της τράπεζας.
Νέο ιστορικό ρεκόρ προ αποτιμήσεων κατέγραψαν τα 4 εμπορικά κέντρα της Lamda Dev. Εμφανίζοντας EBITDA 81 εκατ. ευρώ το 2023 αυξημένα κατά 18% έναντι του 2022. Παράλληλα υπάρχει σημαντική πρόοδος στη συμφωνία με μισθωτές/ενοικιαστές για τις εμπορικές αναπτύξεις του Ελληνικού.
Για το Ellinikon Mall το 70% της μικτής επιφάνειας έχει εκμισθωθεί και για το Riviera Galleria το 53%. Ιστορικό ρεκόρ εσόδων όμως κατέγραψαν και οι δύο μαρίνες με αυξημένα έσοδα κατά 6% και στα 29 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα EBITDA ανήλθαν στα 18 εκατ. ευρώ. Στο Ελληνικό έχει καταφέρει ο όμιλος να πετύχει κερδοφορία σε διάστημα μόλις 2,5 ετών από την εξαγορά των μετοχών και έχει εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων μέχρι τέλος Μαρτίου 2024 (από την έναρξη του έργου) 641 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές που ξεχώρισαν στη χθεσινή συνεδρίαση αυτή του ΑΔΜΗΕ. Χθες γράφαμε πως τα καθαρά κέρδη στο σύνολο της χρήσης 2023 θα έπρεπε να ξεπεράσουν τα 54 εκατ. ευρώ λόγω της πορείας του εννεαμήνου και του τελευταίου τριμήνου του 2022. Όμως το τελευταίο τρίμηνο του 2023 πήγε ακόμα καλύτερα από το αντίστοιχο της προηγούμενης χρήσης με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να ανέλθουν στα 58,8 εκατ. ευρώ. Με την αποτίμηση να είναι κάτω από 500 εκατ. ευρώ ήταν λογική η βελτίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή.
Ωστόσο, θα πρέπει λογικά να δούμε ακόμα καλύτερα επίπεδα, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί είναι τεράστιο και ενεργειακή μετάβαση χωρίς δίκτυα δεν μπορεί να υπάρξει, όπως έχουμε ξαναγράψει. Άρα δεν μπορεί ενεργειακές εταιρείες να παίζουν με υψηλούς δείκτες αποτίμησης και αυτή να είναι τόσο χαμηλά.
Οι επενδύσεις ανήλθαν στα 672 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, ενώ γίνονται επενδύσεις και για την τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, αλλά και τις πρώτες δαπάνες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Η σημαντική αύξηση στην κερδοφορία προκύπτει από την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εσόδου συγκριτικά με το 2022. Αύξηση κατά 33% σημείωσαν τα έσοδα του διαχειριστή, τα οποία για τη χρήση του 2023 ανήλθαν στα 391,9 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 294,6 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 97,3 εκατ. ευρώ (33%). Συγκεκριμένα η κυριότερη μεταβολή ήταν από τα έσοδα ενοικίου συστήματος μεταφοράς που αυξήθηκαν σε σχέση με το 2022 κατά 95,5 εκατ. ευρώ (35%), από 272 εκατ. ευρώ σε 367,4 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των μοναδιαίων χρεώσεων χρήσης συστήματος τον Σεπτέμβριο του 2022 και της χρήσης μεγαλύτερου ποσού από δικαιώματα χρήσης των διασυνδέσεων.
Σημαντικά ανώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν η κερδοφορία της Jumbo για το 2023 και ανήλθε στα 303 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 21,9% έναντι του 2022. Έτσι προτείνει η διοίκηση διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή και μαζί με τα 0,60 ευρώ που έδωσε πριν μερικές εβδομάδες θα φτάσει τα 1,60 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το 2023 έδωσε 2,95 ευρώ περίπου. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2023 ήταν στα 370,4 εκατ. ευρώ.
Πάντως, αν και οι ενδείξεις πωλήσεων και κερδοφορίας είναι αισιόδοξες μέχρι και σήμερα για τη χρήση 2024, λόγω της αβεβαιότητας του πολέμου στη Μέση Ανατολή η διοίκηση θα επανεξετάσει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2024 με την ανακοίνωση των πωλήσεων του Απριλίου, οι οποίες αποτυπώνουν τα τέσσερα πέμπτα της συνολικής πασχαλινής περιόδου. Υπενθυμίζεται πως η εκτίμηση που είχε δώσει ήταν για αύξηση πωλήσεων 8-10% φέτος. Στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις είναι αυξημένες 6%.
Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του το κατάστημα στην Καρδίτσα που είχε κλείσει λόγω των πλημμυρών. Επίσης ξεκίνησε τη λειτουργία του και ένα νέο κατάστημα στη Ρουμανία και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα δύο καταστήματα στη Ρουμανία, ένα στην Κύπρο και το δεύτερο κατάστημα που είχε κλείσει λόγω πλημμυρών στη Λάρισα.
Η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση νέων προορισμών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο στόχος της νέας επένδυσης που πραγματοποιεί η Aegean με την αγορά τεσσάρων νέων αεροσκαφών, μιας ειδικά διαμορφωμένης, αναβαθμισμένης έκδοσης των Airbus A321neo.
Η χρήση των νέων αεροσκαφών θα αφορά προορισμούς στην περιοχή του Κόλπου, που περιλαμβάνονται ήδη στο δίκτυο της (π.χ. Ριάντ, Τζέντα, Ντουμπάι), είτε αποτελούν πιθανές, νέες, προσθήκες στην περιοχή (π.χ. Μπαχρέιν, Ντόχα, Ομάν) αλλά και νέους δυνητικούς προορισμούς στην Κεντρική Αφρική (π.χ. Λάγος, Ναϊρόμπι, Αντίς Αμπέμπα) ή και στην Ασία με δυνατότητα κάλυψης προορισμών όπως το Δελχί και η Βομβάη, στην Ινδία ή το Αλμάτι στο Καζακστάν. Αυτοί οι προορισμοί εκτός Ε.Ε., είναι με χρόνους πτήσεων μεταξύ 4 έως 7,5 ωρών.
Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πλάνο για την ανανέωση του στόλου της Aegean είχε ξεκινήσει από το 2018. Ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών neo της οικογένειας A320/321 που έχουν ήδη παραληφθεί ή έχουν παραγγελθεί, έφτασε τα πενήντα, εκ των οποίων τα είκοσι εννιά είναι πλέον A321neo. Από τα είκοσι εννιά συνολικά Α321neo, τα τέσσερα, αρχικά, θα αφορούν την ειδική έκδοση μεγαλύτερων αποστάσεων. Συνολικά είκοσι οκτώ αεροσκάφη neo έχουν ήδη παραδοθεί μέχρι σήμερα, ενώ άλλα είκοσι δύο πρόκειται να παραληφθούν στο διάστημα 2024‑2028.
Επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στο σχέδιο της βρετανικής εταιρείας Lightsource bp. Η εταιρεία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ, ενώ δραστηριοποιείται με ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 1 GW τα οποία βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η ανάπτυξη ενός εμβληματικού έργου για την εταιρεία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείτσι. Το πάρκο είναι ισχύος 560 MW και θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις των Δήμων Φαρσάλων και Δομοκού.
Η επένδυση αυτή χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, και με δανειοδότηση από ελληνική τράπεζα, στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ για τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής του έχει υπογραφεί ιδιωτικό PPA με διεθνή εταιρεία.
Η σύμβαση έχει διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από 10 έτη. Σύμφωνα με το σχέδιο για την επένδυση αυτή, η υπόλοιπη παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού σχεδιάζεται να διατίθεται απευθείας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα 3.000 δολάρια την ουγγιά βλέπουν οι αναλυτές της Citi να διαμορφώνεται η τιμή του χρυσού για το επόμενο διάστημα των 6 με 18 μηνών. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε επίπεδα - ρεκόρ και να διατηρεί την ανοδική της τάση και μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς η ελκυστικότητά του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ενισχύεται σημαντικά.
Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αύξησε περαιτέρω τη ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Goldman Sachs χαρακτήρισε την αγορά χρυσού ως μια ακλόνητα ανοδική αγορά, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο τιμής για το πολύτιμο μέταλλο από 2.300 δολάρια ανά ουγγιά, αρχικά, σε 2.700 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της αμερικανικής Microsoft και της G42 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αλλά η γεωπολιτική της σημασία είναι μάλλον μεγαλύτερη. Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα πληρώσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να αποκτήσει μειοψηφική μετοχική συμμετοχή στην G42, η οποία ελέγχεται από ένα σημαίνον μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, τον Σεΐχη Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος είναι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΑΕ και διαθέτει ένα ευρύ επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
Η συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική και για τα δύο μέρη. Από την μεριά του, ο αμερικανικός κολοσσός αποκτά παρουσία σε μεγάλες αγορές στις οποίες αυτή την εποχή δεν δραστηριοποιείται καμία ουσιαστικά αμερικανική εταιρεία στον τομέα των data centers. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες cloud computing.
Με αυτή την κίνηση, η Microsoft αποκτά σημαντικό προβάδισμα απέναντι στους αμερικανούς ανταγωνιστές της και εξασφαλίζει ένα μεγάλο μερίδιο από τις υπηρεσίες cloud computing, data centers και τεχνητής νοημοσύνης που θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της περιοχής.
Από την άλλη μεριά, η G42 κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος, ειδικά στον τομέα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στον οποίον θέλει να γίνει μία από τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μπραντ Σμιθ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Microsoft και θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της G42, συμφωνίες τέτοιου τύπου μπορούν να φέρουν την τεχνητή νοημοσύνη στην περιοχή δέκα χρόνια νωρίτερα απ’ ότι θα ήταν δυνατόν διαφορετικά.
Όπως ανέφερε και ο Peng Xiao, διευθύνων σύμβουλος της G42, μέσα από αυτή την στρατηγική συνεργασία με την Microsoft η εταιρεία του θα μπορέσει να δουλέψει με πολύ περισσότερους διεθνείς εταίρους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud computing και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη συνεργασιών που έχει ήδη ξεκινήσει με άλλες δυτικές εταιρείες.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η G42 ήδη συνεργάζεται με την OpenAI προκειμένου να επεκταθεί στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Επίσης, πάλι μέσα από το Bloomberg, μάθαμε πως η εταιρεία από τα ΗΑΕ έχει ήδη συζητήσει με τον Sam Altman ο οποίος διευθύνει την OpenAI, σχετικά με πιθανή συνεργασία για την παραγωγή μικροεπεξεργαστών που θα χρησιμοποιούνται για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Πέρα όμως από το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπο φαίνεται καθαρά πως έχει προηγηθεί μία πολύ έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα με την έντονη παρουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg και του Reuters, προκειμένου να «επιτραπεί» η σύναψη αυτής της συμφωνίας, οι αμερικανικές αρχές στην ουσία υποχρέωσαν την εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι να απομακρυνθεί από την Κίνα με την οποία η χώρα έχει πολύ στενές εμπορικές σχέσεις εδώ και χρόνια.
Στα πλαίσια της υποχρεωτικής απομάκρυνσης από την Κίνα, η G42 δέχθηκε να σταματήσει την συνεργασία της με την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei. Αν δεν το έκανε αυτό θα ήταν αδύνατον να προχωρήσει στην συνεργασία με την Microsoft και θα κινδύνευε με επιβολή κυρώσεων από την μεριά της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αυτό είχε καταστήσει σαφές προς την αραβική εταιρεία το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg. Δεν θα ήταν λοιπόν τραβηγμένο αν λέγαμε πως προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στην διεθνή τεχνολογική πρωτοπορία, η G42 και η ηγεσία των ΗΑΕ αναγκάστηκαν (παρά τις απεριόριστες οικονομικές τους δυνατότητες) να κάνουν μία σημαντική αλλαγή πορείας, εγκαταλείποντας την ουδετερότητά τους και προσχωρώντας στο αμερικανικό στρατόπεδο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.