Η ώρα του ΑΔΜΗΕ και τα projects, το φράγμα των 10 δισ. σπάει η Coca Cola, οι μικρομεσαίες που ξεχωρίζουν, οι όγκοι της HE και ο (πικρός) καφές των Starbucks

Συνεχίζουν να είναι άκρως επιλεκτικοί οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Την ώρα που η αγορά συσσωρεύει κάτω από τις 1.300 μονάδες υπάρχουν μετοχές με σημαντικές αποδόσεις και βελτίωση συναλλαγών. Προφανώς και λόγω της διάθεσης μετοχών ξεχωρίζει η HelleniQ Energy καταγράφοντας μεγάλους όγκους συναλλαγών.

Η διάθεση των μετοχών είναι η αφορμή, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα εννεαμήνου είναι ιδιαιτέρως θετικά και δίνουν σημαντικό περιθώριο ανόδου στη μετοχή. Επιπλέον τον Ιανουάριο οι μέτοχοι θα λάβουν προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή και η εκτίμηση είναι ότι το συνολικό θα είναι πάνω από 0,60 ευρώ, άρα η απόδοση είναι αρκετά καλή.

Εκτός από τη διάθεση των εν λόγω μετοχών που θα είναι ύψους 200-250 εκατ. ευρώ, έχει η αγορά την επόμενη εβδομάδα το εταιρικό ομόλογο της Ideal που είναι έως 100 εκατ. ευρώ.

Μετοχές όπως ΕΚΤΕΡ, MIG, Intralot, ΑΔΜΗΕ, Real Cons., Αλουμύλ είναι μεταξύ των μικρομεσαίων που ξεχωρίζουν εδώ και αρκετές μέρες. Η συνεδρίαση χθες πήγαινε καλά, καθώς και το κλίμα στο εξωτερικό ήταν βελτιωμένο, αλλά απέκτησε μεταβλητότητα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου που έδειξε ανάπτυξη 2,1% με τους αναλυτές να περιμένουν υψηλότερη.

Και πάλι όμως η ανάπτυξη είναι καλύτερη έναντι άλλων χωρών στην Ευρώπη και με δεδομένες τις συνθήκες. Οι επενδυτές επίσης ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων από τα μέσα του νέου έτους, εξέλιξη που θα μειώσει το κόστος δανεισμού των εταιρειών. Το κράτος χθες δανείστηκε με λίγο χαμηλότερο επιτόκιο (3,7%) μέσω ετήσιων εντόκων γραμματίων.


Προς τα 10 δισ. ευρώ κοιτάζει η Coca Cola 3Ε, η οποία έχει βελτιωμένη χρηματιστηριακή συμπεριφορά αν και κάποιοι περίμεναν πως μετά την πορεία του εννεαμήνου και όσα έχει ανακοινώσει θα είχε ξεπεράσει ήδη το φράγμα των 10 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Μάιο ήταν η μετοχή πάνω από τα 28 ευρώ και σήμερα μετά από τέτοιες ανακοινώσεις είναι λίγο πάνω από τα 26 ευρώ.

Πρόσφατα η διοίκηση είχε αναφέρει πως η τιμή της μετοχής υποτιμά τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του ομίλου και πως η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη σε μία πειθαρχημένη προσέγγιση κατανομής κεφαλαίου που θα αυξάνει την αξία των μετόχων. Θα συνεχίσει να δίνει μέρισμα το 40-50% των κερδών και ανάλογα με τις ευκαιρίες θα κάνει εξαγορές ή θα αυξάνει τις διανομές. Επίσης είχε ανακοινώσει αγορές ιδίων μετοχών έως 400 εκατ. ευρώ.


Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε μία τιμή που προφανώς και δεν αποτυπώνει ούτε την αναπτυξιακή προοπτική που έχει και την ενεργειακή ώθηση που θα δώσει στη χώρα το επενδυτικό της πρόγραμμα, αλλά δεν έχει ενσωματώσει ούτε τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου.

Σήμερα (7/12) θα δημοσιεύσει την πορεία του εννεαμήνου και οι αναλυτές που παρακολουθούν την εισηγμένη περιμένουν ισχυρά μεγέθη και ένα τρίτο τρίμηνο με τάσεις ανάλογες του πρώτου εξαμήνου. Η Eurobank Equities περιμένει πως τα EBITDA τρίτου τριμήνου θα ανέλθουν στα 15,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 79% και τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,07 ευρώ από 0,03 ευρώ πέρυσι.

Στο εξάμηνο είχε κέρδη ανά μετοχή 0,13 ευρώ, επομένως αν επαληθευτεί η εκτίμηση της χρηματιστηριακής θα δούμε κέρδη ανά μετοχή 0,20 ευρώ στο εννεάμηνο με την τιμή της μετοχής να είναι λίγο πάνω από τα 2,20 ευρώ και ένα ακόμη τρίμηνο με κέρδη να αναμένεται διαμορφώνοντας συνολικά ένα χαμηλό p/e για τη χρήση. Εκτός από τα μεγάλα έργα που έχει ανακοινώσει στη χώρα και τις πολλές διασυνδέσεις που θα εγγυηθούν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ο ΑΔΜΗΕ απλώνει τα δίχτυα του και στο εξωτερικό.

Πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης ανέφεραν πως η  ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ εισέρχεται πλέον στη φάση της κατασκευής, ενώ υπέγραψε και μνημόνιο συνεργασίας με την Κύπρο και την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Abu Dhabi (TAQA) σχετικά με πιθανή συμμετοχή στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Πρόκειται για μία επένδυση σχεδόν 2 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση άνω των 600 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη.  Πιο συγκεκριμένα αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών μερών για την είσοδο του κυπριακού Δημοσίου και της TAQA στην θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector -που αποτελεί το νέο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ, με σκοπό την επιτάχυνση της υλοποίησης του σκέλους Κρήτης-Κύπρου που εμφανίζει τον υψηλότερο βαθμό ωριμότητας.


Νέο «αγκάθι» στη διαδικασία διάσωσης και εξυγίανσης των ελληνικών δραστηριοτήτων της εμβληματικής αλυσίδας Starbucks έρχεται από το Σιάτλ, την έδρα της εταιρείας.

Οι επικεφαλής της εταιρείας εμφανίζονται κατ΄αρχήν θετικοί στο όλο σχέδιο εξυγίανσης και στη συνέχιση της εκπροσώπησής της από την Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Όμως, έχουν θέσει ως όρο ότι στο δίκτυο θα παραμείνει με κάποιο ποσοστό η οικογένεια Μαρινόπουλου, η οποία θα έχει και το management.

Με τον όρο αυτό διαφωνούν κάθετα οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες έμειναν εκτεθειμένες όταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα το 2015 και το 2016 και στη συνέχεια εξαγοράστηκε και συγχωνεύθηκε από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Η Μαρινόπουλος Καφέ, αντίστοιχα, από το 2016 έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τα δάνειά της, με αποτέλεσμα οι οφειλές της προς τις τράπεζες να υπερβαίνουν τα 26 εκατ.ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές να φθάνουν τα 12,2 εκατ.ευρώ.


Όλο και συχνότεροι γίνονται οι πλειστηριασμοί εμβληματικών ακινήτων τα οποία ανήκουν σε εταιρείες πτωχευμένες ή με οικονομικά προβλήματα, αλλά και σε επιχειρηματίες που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το ιστορικό διώροφο κτήριο που ήταν για δεκαετίες η έδρα του Εκδοτικού Ομίλου Λιβάνη που «βγαίνει στο σφυρί» στις 11 Απριλίου του 2024 με τιμή εκκίνησης 1,97 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Σόλωνος και έχει συνολική επιφάνεια 385 τετραγωνικών μέτρων.  Σημειώνεται ότι το κτίριο έχει ανεγερθεί στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1997. 


Σταθεροποίηση της κερδοφορίας των αερομεταφορέων το 2024 προβλέπει η ΙΑΤΑ καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη του κλάδου μετά την περίοδο της πανδημίας και αντισταθμίζει το αυξημένο κόστος κεφαλαίων. Ο κλάδος των αερομεταφορών επέστρεψε στην κερδοφορία το 2023 με τα καθαρά κέρδη συνολικά να ανέρχονται στα $23,3 δισ. με βάση προβλεπόμενο περιθώριο 2,6%. Τα κέρδη προβλέπεται να φτάσουν τα $25,7 δισ. το 2024 με ελαφρά βελτίωση στο περιθώριο κέρδους στο 2,7%.

Παρόλο που τα συνολικά έσοδα πωλήσεων προβλέπεται να αυξηθούν στο ποσό-ρεκόρ των $964 δισ. το 2024, το υψηλό κόστος κεφαλαίων λόγω της ανόδου των επιτοκίων προβληματίζει, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ. Ο αριθμός των επιβατών παγκοσμίως που θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο αναμένεται να φτάσει σε ιστορικό υψηλό, στους 4,7 δισ. επιβάτες την επόμενη χρονιά από 4,5 δισ. επιβάτες το 2023. Κατά μέσο όρο οι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν καθαρό κέρδος $5,45 ανά επιβάτη που μεταφέρουν, ποσό αρκετό για την αγορά ενός καφέ latte στο Starbucks του Λονδίνου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΑΤΑ Willie Walsh.


Μαζί με τη σημαντική άνοδο του ενδιαφέροντος για τα κρυπτονομίσματα τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επανέλθει και η αγοραστική διάθεση για τις μετοχές που έχουν κάποια σχέση με την κρυπτοβιομηχανία. Μέσα στο καλό αυτό κλίμα, μία εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισε να κάνει την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Abu Dhabi. Η Phoenix Group PLC (PHX ABU DHABI) ιδρύθηκε το 2017 από τον Bijan Alizadeh Fard και τον Munaf Ali και ασχολείται κυρίως με αυτό που είναι γνωστό ως cryptocurrency mining, εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως αποκαλείται στα ελληνικά.

Ο όμιλος της Phoenix είναι πλέον, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία στην ιστοσελίδα της, μία πολυεθνική επιχείρηση με 23 θυγατρικές που λειτουργούν εννέα βασικές εγκαταστάσεις «εξόρυξης» στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Εκτός από τις δικές της εγκαταστάσεις εξόρυξης, παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες της που επιθυμούν οι ίδιοι να ασχοληθούν με το αντικείμενο και τους πουλάει υπηρεσίες, εξοπλισμό  και τεχνογνωσία. Πέρα από αυτό, η Phoenix λειτουργεί crypto data centers ενώ πρόσφατα ξεκίνησε την λειτουργία του M2, του πρώτου πλήρως εποπτευόμενου από τις αρχές χρηματιστηρίου ψηφιακών προϊόντων στα ΗΑΕ.

Όπως μας λέει η εταιρεία, οι δραστηριότητες cryptocurrency mining έχουν συνολική ισχύ 725 MW και αυτό την καθιστά μία από τις ηγέτιδες του κλάδου ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Abu Dhabi, η εταιρεία είναι κερδοφόρα. Για το 2022, ο κύκλος εργασιών της έφθασε τα 755 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα καθαρά της κέρδη τα 138 εκατομμύρια, ενώ μέσα στην χρονιά μοίρασε μέρισμα αξίας 100 εκατομμυρίων στους μετόχους της.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 ο κύκλος εργασιών ήταν 229 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα καθαρά κέρδη λίγο πάνω από 144 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 75 αφορούν σε κέρδη από την αποτίμηση περιουσιακών της στοιχείων. Όπως φαίνεται, ο κύκλος εργασιών είναι σημαντικά μικρότερος από το 2022 αλλά η εταιρεία παραμένει κερδοφόρα.

 Όπως φαίνεται όμως, οι συνεχείς επενδύσεις της δημιουργούν την ανάγκη χρηματοδότησής της, και σε αυτό πιθανώς να οφείλεται εν μέρει και η απόφασή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Η αρχική δημόσια εγγραφή ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, αφού υπερκαλύφθηκε κατά 180 φορές στο κομμάτι που αναλογούσε στους ιδιώτες επενδυτές και κατά 33 φορές στο κομμάτι που αναλογούσε στους θεσμικούς.

Μόνο οι θεσμικοί επενδυτές ζήτησαν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε μετοχές Phoenix. Τελικά η εταιρεία άντλησε 1,36 δισεκατομμύρια ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ), δηλαδή περίπου 370 εκατομμύρια δολάρια. Το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης έγινε προχθές Τρίτη και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αφού η μετοχή της Phoenix έκλεισε στα 2,03 ντιρχάμ, δηλαδή 35,33% πάνω από την τιμή της εγγραφής που ήταν στα 1,50 ντιρχάμ.

Η μετοχή κράτησε τα κέρδη της και κατά την χθεσινή δεύτερη συνεδρίασή της και έκλεισε στα 2,02 ντιρχάμ. Η πολύ μεγάλη υπερκάλυψη και το επιτυχημένο ντεμπούτο της μετοχής δείχνει πως τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει πάλι δημοφιλή. Υπενθυμίζει όμως και το γεγονός πως τα μεγάλα έσοδα από το πετρέλαιο τροφοδοτούν με άφθονα καύσιμα τα χρηματιστήρια των χωρών του Αραβικού Κόλπου.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.