Η μεγάλη μέρα της Aegean, ένα deal που έρχεται, ο ΟΠΑΠ έχει περιθώρια ανόδου, ο Προκοπίου μετράει κέρδη, η οικονομία ενισχύεται και η μάχη των smart lockers

Έχοντας αποκόψει το μέρισμα του 1 ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ πέρασε μερικές εβδομάδες ήπιας διόρθωσης και συσσώρευσης, αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει και πάλι πως έχει δυνάμεις για υψηλότερα. Η διοίκηση με τα αποτελέσματα εννεαμήνου έδωσε εκτίμηση για ισχυρά EBITDA στα 720-740 εκατ. ευρώ το 2023 και οι κινήσεις που κάνει αναμένεται να βελτιώσουν μεσομακροπρόθεσμα, περαιτέρω, τα μεγέθη.

Προχωρά σε ανανέωση του χαρτοφυλακίου αριθμολαχείων ενόψει και της διάθεσης του Eurojackpot που θα ξεκινήσει στην ελληνική αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Αρχικά, επανατοποθέτησε το ΛΟΤΤΟ και η αποδοχή είναι εξαιρετική. Πριν λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα και το νέο ΤΖΟΚΕΡ όπου το κάθε πεντάρι θα παίρνει πλέον 100.000 ευρώ, κίνηση που αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον των παικτών. Σημειώστε πως συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό και οι αγορές ιδίων μετοχών από την εταιρεία και πλέον κατέχει πάνω από 3,5 εκατ. τεμάχια ή κάτι λιγότερο από 1% του συνόλου των μετοχών, κίνηση που αποτελεί έξτρα επιβράβευση των μετόχων.


Σήμερα, η γενική συνέλευση της Aegean Airlines, θα λάβει μία πολύ σημαντική απόφαση. Την αποπληρωμή των warrants του Ελληνικού Δημοσίου και θα καταβάλει το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την αγοραία αξία που έβγαλε ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος και είναι 8,23 ευρώ ανά μετοχή. Οι τίτλοι θα αγοραστούν και θα ακυρωθούν και ήδη μέτοχοι που εκπροσωπούν πάνω από το 60% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, έχουν ενημερώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εξαγοράς και κατάργησης.

Η Aegean με αυτόν τον τρόπο επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας που πήρε για την περίοδο του Covid, όπου τα αεροπλάνα με απόφαση των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, καθηλώθηκαν και οι επιχειρήσεις συνολικά, και όχι μόνο οι αεροπορικές, χρειάστηκαν στήριξη. Από την άλλη με την αποπληρωμή η μετοχή απελευθερώνεται χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση ούτε στα ίδια κεφάλαια, ούτε κάποια καθυστέρηση στο επενδυτικό πρόγραμμα, αφού τα κεφάλαια τα έχει.

Επιπλέον, αποφεύγεται και το dilution, δηλαδή η αύξηση του αριθμού των μετοχών και η «αραίωση» του ποσοστού των υφιστάμενων μετόχων. Ο ισολογισμός έχει ισχυροποιηθεί και τα κέρδη που αναμένει για το 2023 θα είναι σε ύψος ρεκόρ. Υπενθυμίζεται πως στο εννεάμηνο είχε καθαρά κέρδη 170,7 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρείας είναι λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ. 


Είναι μία μικρομεσαία εισηγμένη αρκετά δυναμική και έχει συμπληρώσει σερί ανοδικών συνεδριάσεων, ενώ από την αρχή του έτους έχει άνοδο περίπου 55%, έχοντας αυξήσει όγκους συναλλαγών. Στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει κάποιες φήμες που την φέρνουν κοντά σε deal με άλλη εταιρεία. Προφανώς και αν γίνονται συζητήσεις, αυτές είναι σε κορυφαίο επίπεδο και δύσκολα μπορείς να μάθεις περισσότερα, όμως η εισηγμένη έχει πολύ καλά μεγέθη. Αναμένουμε…


Τουλάχιστον ως το 2028 έχει εξασφαλίσει έσοδα η ναυτιλιακή εταιρεία Dynagas Partners συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου, καθώς τα συμβασιοποιημένα έσοδα ναυλώσεων ανέρχονται σε 1,16 δισ.δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε 193 εκατ.δολάρια ανά πλοίο.

Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση των εσόδων της για το εννεάμηνο του 2023. Τα έσοδα ανήλθαν σε 111,9 εκατ.ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 16 εκατ.δολάρια έναντι του εννεαμήνου 2022. Η  μείωση που εμφανίζει η εταιρεία στην κερδοφορία για το ίδιο εννεάμηνο, από τα 42,3 εκατ.δολάρια στα 25,4 εκατ.δολάρια οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων των πλοίων και στις δαπάνες δεξαμενισμού.

Παράλληλα η μείωση της κερδοφορίας επηρεάστηκε και από την αύξηση των τόκων και των χρηματοοικομικών εξόδων. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., δεν έχουν καμμία αρνητική επίδραση στις δραστηριότητες της εταιρείας ή την οικονομική της κατάσταση.


Οι αυξημένες απαιτήσεις σε ταχυμεταφορές τα τελευταία χρόνια και ειδικά κατά τις εορταστικές περιόδους έχουν οδηγήσει τις εταιρείες του κλάδου να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, όπως τα smart lockers.

Με τη νέα αυτή διαδικασία αποστολής - παραλαβής οι χρήστες παραλαμβάνουν τα δέματά τους εύκολα και γρήγορα, 24/7, 365 ημέρες το χρόνο.

Από τις εταιρείες που έχουν υιοθετήσει το μοντέλο αυτό παράδοσης- παραλαβής η BOX NOW διαθέτει 2.000 lockers πανελλαδικά, με στόχο τις 150.000 θυρίδες και τα 3.000 lockers μέχρι το τέλος του 2024. Η ανάπτυξη των Skroutz Points εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς σήμερα αριθμεί 940 σημεία σε περιοχές όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Χαλκίδα και Λουτράκι, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυρίδων ανέρχεται σε 15.237. 

Εξίσου δυναμική είναι και η προοπτική της ACS για την αγορά των lockers. Η εταιρεία προχωρά βάσει σχεδιασμού της με αναπτυγμένο δίκτυο σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κεντρικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 6.164 «έξυπνες» θυρίδες σε περίπου 181 σημεία, με στόχο να αυξήσει την παρουσία της σε 400 σημεία τους επόμενους μήνες και σε 1.000 τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη, η ΕΛΤΑ Courier έχει εγκαταστήσει smart lockers σε επιλεγμένα σημεία, πραγματοποιώντας δοκιμές για τη νέα υπηρεσία. Σχέδια για εναλλακτικές παραδόσεις έχει και η εταιρεία ταχυμεταφορών Courier Center, η οποία με την υπηρεσία Clever Point επιτρέπει στον καταναλωτή να παραλαμβάνει το δέμα του όταν τον βολεύει, αντί να περιμένει την παράδοση στον χώρο του.


Ρυθμό ανάπτυξης 2,6% τον επόμενο χρόνο προβλέπει ότι θα πετύχει η ελληνική οικονομία η Capital Economics συνεχίζοντας να υπεραποδίδει σε σύγκριση με την ευρωζώνη. Για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 153% του ΑΕΠ το 2024 από 161% του ΑΕΠ φέτος και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 146% του ΑΕΠ το 2025.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics, η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύεται από την άνοδο της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, «τεράστια βελτίωση από το 17%» στα τέλη του 2019. Ο οίκος αναλύσεων διαπιστώνει δομική πρόοδο στην οικονομία, μεγάλη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τον ιδιωτικό τομέα να είναι λιγότερο ευάλωτος σε σχέση με άλλες χώρες στην αύξηση των επιτοκίων καθώς ο δανεισμός του είναι χαμηλός.


Για όποιον ενδιαφέρεται για την εξέλιξη των τιμών στα ακίνητα ανά τον κόσμο, η εταιρεία Knight Frank μας δίνει μία σαφή εικόνα για το τι γίνεται στον κόσμο στον τομέα των οικιστικών ακινήτων. Ο δείκτης Knight Frank Global House Price Index στην έκδοσή του για το τρίτο τρίμηνο του 2023 περιλαμβάνει τις μεταβολές των τιμών για τους δώδεκα μήνες από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2023. Ένα μέρος από τα στατιστικά μεγέθη και τις πληροφορίες που περιλαμβάνει αυτή η έκδοση φιλοξενήθηκε σε άρθρο του Bloomberg.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να είναι σχετικά συνοπτικά αλλά μας δίνουν μία πολύ καλή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά οικιστικών ακινήτων. Ξεκινώντας από τη γενική εικόνα, αυτή μας λέει πως σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρήθηκε άνοδος της τάξης του 3,5% κατά μέσο όρο. Χωρίς να είμαστε σίγουροι πως αυτό σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, παρατηρούμε πως αυτή η μεταβολή είναι σχεδόν ίδια με τη μεταβολή των τιμών στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για την ακρίβεια, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων ανέβηκαν κατά 3,9% στις ΗΠΑ, σε πείσμα της σημαντικής αύξησης του κόστους χρήματος, με τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων στεγαστικών δανείων να έχουν πλησιάσει την περιοχή του 7%, δηλαδή τουλάχιστον διπλάσια από τα προ διετίας.

Η συντάκτρια του άρθρου επισημαίνει πως η γενική παγκόσμια άνοδος στις τιμές οφείλεται στο γεγονός πως πολλοί δυνητικοί αγοραστές κατοικιών αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μέρος των αποταμιεύσεων τους ή εκμεταλλεύθηκαν την αύξηση των μισθών τους για να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

Αυτό όμως δεν ήταν ικανό να ανεβάσει τις τιμές παντού. Παρά τη γενικότερη άνοδο των τιμών, υπάρχουν πολλές χώρες του κόσμου όπου παρατηρήθηκε πτώση τους, και εκεί επικεντρώθηκε η προσοχή του διεθνούς πρακτορείου.

Πρωταθλήτρια στην πτώση τιμών ήταν η Σουηδία, με μείωση 11% στην τιμή των κατοικιών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα της σουηδικής αγοράς είναι γενικά γνωστά, καθώς η αύξηση των επιτοκίων έπληξε και τους πολίτες που επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία και τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση ελαφράς ύφεσης.

Η Σουηδία όμως είναι σχετικά μικρή χώρα και η πτώση τιμών δεν είναι περιορισμένη σε αυτήν. Από τον κατάλογο που υπάρχει στο Bloomberg βλέπουμε πως στο Χονγκ Κονγκ είχαμε πτώση των τιμών κατά 8,7%, ενώ στην Κίνα, της οποίας το Χονγκ Κονγκ αποτελεί μέρος, η αντίστοιχη πτώση είναι της τάξης του 2,7%.

Μένοντας στην Ασία βλέπουμε πως οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν και στη Νότια Κορέα, κατά 4,5%. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη βλέπουμε πως αξιοσημείωτη πτώση κατά 5,3% σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη Γερμανία οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,8%.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από την έκθεση της Knight Frank είναι η μείωση στον όγκο των πωλήσεων κατοικιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ποσοστό από 15% έως 25% ανάλογα με την περιοχή. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, ο όγκος των πωλήσεων δεν αναμένεται να αυξηθεί αν δεν αρχίσει η υποχώρηση των επιτοκίων. Εδώ που τα λέμε, αυτό δεν μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.