Η επέλαση των Ολλανδών στο θεσσαλικό κάμπο, οι «ταύροι» στην Πειραιώς, η HelleniQ Energy ξεδιπλώνεται, οι επόμενες κορυφές της Intrakat, τα βαριά deals των Greeks, οι χρυσές αλλαγές στη βίζα και ο πήχης στη Wall

Οι πηγές μου στον ευλογημένο Θεσσαλικό κάμπο - που είναι και επίκαιρος λόγω της καθόδου των αγροτών στην Αθήνα - μου μεταδίδουν ανήσυχες, μέρες τώρα, ότι κάτι σοβαρό τρέχει με τον πολλά υποσχόμενο, νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Ο πνευματώδης και πάντα ανήσυχος καθηγητής, όπως μου επισημαίνουν, φαίνεται ότι τα έχει βρει μπαστούνια με το μείζον ζήτημα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο προσεγγίζει με τη συνήθη ελληνική αναβλητικότητα, αποφεύγοντας να λάβει δράση. Η αβελτηρία είναι, όμως, ανθρώπινη και συγχωρείται. Αυτό όμως, που δεν χωνεύεται, όπως παρατηρούν οι πληροφοριοδότες μου, είναι ότι ο νέος περιφερειάρχης γρήγορα υπέπεσε στον πειρασμό των απευθείας αναθέσεων, τον οποίο έχουν δοξάσει στο παρελθόν υπουργοί, γενικοί και αυτοδιοικητικοί ανά την Ελλάδα.

Το παράδοξο, δε, στην περίπτωση Κουρέτα είναι ότι η απευθείας ανάθεση δεν αφορά κάποιον τοπικό προμηθευτή, αλλά μία Ολλανδική εταιρεία, στη θέση της οποίας ομολογώ ότι θα ήθελα να βρίσκομαι. Διότι οι άνθρωποι κέρδιζαν το τζακ-ποτ! Στο πρόσφατο παρελθόν, ελληνικές βιομηχανίες κατασκευής αντλιών που διαθέτουν τεράστια εμπειρία σε αντιπλημμυρικά έργα ανά τον κόσμο, εκπόνησαν εντελώς δωρεάν μελέτες αποκατάστασης τις οποίες προσέφεραν αφιλοκερδώς στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Και έρχεται σήμερα ο φέρελπις περιφερειάρχης και δίνει τις μελέτες στην Ολλανδική εταιρεία Van Heck, η οποία δεν έχει καμία παρουσία στην χώρα μας, με στόχο να τις υλοποιήσει με απευθείας ανάθεση. Το αποτέλεσμα είναι να τραβάνε τα μαλλιά τους στην αγορά διότι ένα σωρό ελληνικές εταιρίες έσπευσαν να στηρίξουν τη Θεσσαλία κατά την επέλαση του Daniel και αργότερα, οι οποίες, όμως, ως δια μαγείας έχουν τεθεί στο περιθώριο από τον φιλόδοξο κ. Κουρέτα, που δείχνει την προτίμησή του στις απευθείας αναθέσεις στους Ολλανδούς - και αύριο ίσως σε Ουζμπέκους ή Ταϊλανδούς, ποιος ξέρει;

Δικαίως αναρωτιούνται οι πληροφοριοδότες μου, με τι ηθικό ανάστημα θα μπορέσει ο καθηγητής Κουρέτας να κινητοποιήσει ελληνικές εταιρείες - αν χτύπα ξύλο - η Θεσσαλία αντιμετωπίσει ξανά μια δύσκολη στιγμή. Προσωπικά δεν έχω απάντηση, αλλά εκτιμώ ότι πιθανότατα να ζητήσει από τους Ολλανδούς φίλους του, οι οποίοι είναι και ευκαιρία να μάθουν τη χώρα μας, ανοίγοντας φερ’ ειπείν έστω και μία εμπορική αντιπροσωπεία για τα μάτια του κόσμου.


Δεν έχουν τελειωμό οι αναβαθμίσεις των αναλυτών για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Ενώ η αγορά περιμένει το placement των μετοχών και ο τίτλος διατηρεί την εξαιρετική του συμπεριφορά, έχοντας πλέον φτάσει μια ανάσα από τα 4 ευρώ, η JP Morgan πήρε τη σκυτάλη και προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της δίνοντας τιμή στόχο τα 5,35 ευρώ από 5 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Όπως σημειώνει, η μετοχή διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2025 μόλις 5,7 φορές και 0,6 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια. Ο οίκος αύξησε κατά περίπου 4% τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη των επόμενων χρήσεων μετά και τις εκτιμήσεις που έδωσε η διοίκηση και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έβαλε τον πήχη της κερδοφορίας των επόμενων χρήσεων στο 1 δισ. ευρώ. 


Αρχίζει να… ξεδιπλώνει τις δυνατότητές της η μετοχή της HelleniQ Energy, η οποία έχει χαμηλότερη απόδοση, τόσο έναντι της αγοράς, όσο και έναντι των ομοειδών εγχώριων και ξένων. Με δεδομένη τη δυνατή χρήση που θα είναι και αυτή του 2023 με υψηλά EBITDA και κέρδη, με δεδομένη τη σημαντική ανάπτυξη στις ΑΠΕ που στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και το πετυχημένο πρόσφατο placement, η μετοχή έχει βάλει στόχο υψηλότερα επίπεδα.

Να θυμίσουμε πως μετά το placement που είχε γίνει στα 7 ευρώ, η τιμή στο ταμπλό είχε προσεγγίζει την τιμή διάθεσης, αλλά πλέον βρίσκεται πάνω από τα 8 ευρώ, ενώ επιπλέον έχει δοθεί και προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Εγχώριοι αναλυτές έχουν δώσει τιμές στόχους πάνω από τα 9 ευρώ (Eurobank Equities 9,40 ευρώ, Piraeus Securities 9,50 ευρώ) που υποδηλώνουν σημαντικό περιθώριο ανόδου. Η μετοχή να σημειωθεί πως δεν έχει ακολουθήσει την κίνηση της Motor Oil, ενώ είναι πιο κοντά στην κίνηση που είχε γράψει ο ευρωπαϊκός κλάδος διύλισης. Η μετοχή διαπραγματεύεται με ελκυστικό p/e και EV/EBITDA, αφού για το 2023 αναμένονται EBITDA 1,1 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ.


Η μετοχή των ρεκόρ είναι μάλλον η Intrakat, καθώς εκτός των νέων πολυετών υψηλών που γράφει σχεδόν καθημερινά είχε και αρκετές θετικές ειδήσεις την εβδομάδα που πέρασε.

Στις 13 Φεβρουαρίου τρία ξένα funds, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η είσοδος δεν είναι μόνο θετική γιατί οι επενδυτές ήταν μεγάλα ονόματα, αλλά και γιατί παρά τα τεράστια κέρδη, συνεχίζουν οι αγοραστές να εμπιστεύονται τη μετοχή.

Μετά την είσοδο των funds είχαμε και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και FTSE Russell. Η μετοχή είχε συμμετοχή και στις δύο αναδιαρθρώσεις.  Στον MSCI μπήκε για πρώτη φορά στον Small Cap Index, ενώ στον FTSE Russell αναβαθμίστηκε στον Mid Cap.

Ο επόμενος στόχος όπως φαίνεται από την κεφαλαιοποίηση των εταρειών του Χ.Α. είναι η ένταξη στον δείκτη FTSE 25, αφού ήδη ξεπερνά η αποτίμησή της εταιρείες όπως Σαράντης, Quest και ΕΥΔΑΠ. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν την ισχυρή στήριξη της επενδυτικής κοινότητας στη διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου, αλλά και τις προοπτικές του Ομίλου.

Ενάμιση χρόνο μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών από  τους  Α. Εξάρχου, Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, ο Όμιλος διαθέτει υψηλό ιστορικό ανεκτέλεστο έργων άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή έχει καταγράψει ράλι με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να ξεπερνά σήμερα τα 800 εκατ. ευρώ όταν το 2022 ήταν 234 εκατ. ευρώ. Στους τελευταίους 12 μήνες έχει άνοδο 190%.


Όχι μόνο συμφωνίες για αγοραπωλησίες πλοίων, αλλά και εξαγορές και συγχωνεύσεις ναυτιλιακών εταιρειών με στόχο τη δημιουργία ισχυρών «παικτών» στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών περιλαμβάνουν τα νέα, μεγάλα εφοπλιστικά deals.

Το μεγαλύτερο deal, σε επίπεδο εταιρειών, είναι η συγχώνευση της Star Bulk και της Eagle Bulk. Η συμφωνία κλείστηκε από το 2023 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των δυο εταιρειών συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά και Gary Vogel, αντίστοιχα αναμένεται να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο κολοσσό που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ναυτιλία ξηρού χύδην φορτίου, καθώς θα διαθέτει 170 φορτηγά πλοία όλων των μεγεθών.

Ταυτόχρονα οι εξελίξεις στην αγορά εμπορευμάτων έχουν εντατικοποιήσει τους ρυθμούς αγοράς φορτηγών πλοίων στους Έλληνες εφοπλιστές. Δύο μεταχειρισμένα capesize bulkers απέκτησε και η εταιρεία Danaos, σλυμφερόντων του εφοπλιστή δρ. Γιαννη Κούστα.  Οι αγορές αυτές κρίνονται αναγκαίες καθώς η αγορά των πλοίων capesize καταγράφει μια ασυνήθιστη δυναμική λόγω της αύξησης των εξαγωγών σιδηρομεταλλευμάτων από την Βραζιλία, του αυξημένου, επίσης, εμπορίου άνθρακα αλλά και βωξίτη και γεωργικών προϊόντων.


Αυξημένο κατά 60%, μεσοσταθμικά θα είναι το όριο της αξίας αγοράς ακινήτου για τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν Golden Visa.

Η σχετική τροπολογία η οποία θα κατατεθεί , πιθανότατα, τις επόμενες ημέρες αυξάνει ως τα 800.000 ευρώ το όριο δαπάνης αγοράς ακινήτων. Βέβαια, το όριο αυτό διαφέρει ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, με γνώμονα να μην υπάρχουν αναταράξεις στο στεγαστικό ζήτημα.

Έτσι για τις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών όπως τα Βόρεια και Νότια Προάστια της Αθήνας, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος η Πάτμος, τα Χανιά και άλλες τουριστικές περιοχές,  το όριο για την αγορά ακινήτων θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Στις υπόλοιπες περιοχές το  όριο από 250.000 ευρώ που ισχύει  σήμερα θα αυξηθεί  σε 400.000 ευρώ. Σε περιοχές που δεν καταγράφεται σημαντική ζήτηση για αγορά ακινήτων  το όριο επένδυσης για απόκτηση Golden Visa θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τη «Χρυσή Βίζα» έχουν εισρεύσει σημαντικά κεφάλαια στη χώρα. Συγκεκριμένα για την περίοδο 2021-2023  το ύψος τους υπερβαίνει τα 4,3 δισ. ευρώ και οι εγκεκριμένες αιτήσεις από τους ξένους ανέρχονται σε 7.387.


Λίγους μήνες μετά το στόχο που είχε θέσει για τον S&P 500 το 2024, η Goldman Sachs αναθεωρεί την πρόβλεψή της για δεύτερη φορά καθώς η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ σκαρφάλωσε πιο ψηλά από το σημαντικό ορόσημο των 5.000 μονάδων αυτόν το μήνα. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι αυξημένες εκτιμήσεις για τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι ο κύριος λόγος για την αναθεώρηση.

Η Goldman θέτει τον στόχο για τον S&P 500 πλέον στις 5.200 μονάδες, ανεβάζοντάς τον περίπου 2% από τις 5.000 μονάδες που είχε προβλέψει στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο νέος στόχος είναι από τους υψηλότερους στη Wall Street και ισοδυναμεί με άνοδο 3,9% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Άλλοι «ταύροι» για τον S&P 500 στη Wall Street είναι οι Oppenheimer Asset Management και Fundstrat Global Advisors που έχουν παρόμοιο στόχο για το τέλος της φετινής χρονιάς. Οι strategists της Goldman Sachs εκτιμούν ότι ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) του S&P 500 θα παραμείνει κοντά στα τωρινά επίπεδα, γύρω στο 20 καθώς η αύξηση της κερδοφορίας θα είναι ο κύριος οδηγός της ανόδου για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Ο S&P 500 κερδίζει 4,9% από το ξεκίνημα του 2024 με την αγορά να προσδοκά στροφή προς χαλαρότερη νομισματική πολιτική από τη Fed. H μέση εκτίμηση για τον δείκτη με βάση τις προβλέψεις 12 άλλων επενδυτικών οίκων είναι οι 4.950 μονάδες.


Την προηγούμενη Τετάρτη, το liberal.gr είχε ως θέμα τις δυσκολίες που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που εξορύσσουν νικέλιο, ειδικά στην Αυστραλία. Δύο ημέρες μετά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας πρόσθεσε το νικέλιο στον κατάλογο των κρίσιμων ορυκτών και μετάλλων, κάτι που δείχνει πως παίρνει πολύ σοβαρά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ορυχεία νικελίου.

Η ένταξη του νικελίου στον κατάλογο των κρίσιμων μετάλλων θα δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις του χώρου να αποκτήσουν πρόσβαση αφενός σε κρατική χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Κρίσιμων Μετάλλων ύψους 4 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (2,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) και αφετέρου σε άλλα προγράμματα κρατικών επιχορηγήσεων.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μελετά την θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων προκειμένου να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα της επεξεργασίας νικελίου. Όπως διαβάζουμε στους Financial Times, η αρμόδια υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Madeleine King δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σύντομα και να στηρίξει τους παραγωγούς νικελίου.

Όπως δήλωσε «η διεθνής τιμή του νικελίου προβλέπεται να παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα μέσα στο 2024 και πιθανότατα για αρκετά χρόνια ακόμα, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το πλεόνασμα προσφοράς». Το πλεόνασμα προσφοράς στο οποίο αναφέρθηκε η υπουργός έχει άμεση σχέση με την τεράστια αύξηση της ινδονησιακής παραγωγής η οποία έχει αλλάξει πλήρως την κατάσταση στην διεθνή αγορά νικελίου. Παρά το γεγονός πως η Αυστραλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός μετά την -με μεγάλη πλέον διαφορά- πρώτη Ινδονησία, δεν φαίνεται να έχει την δυνατότητα να επηρεάσει την εξέλιξη των τιμών.

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία περιέρχονται τα ορυχεία νικελίου της χώρας αρχίζει να απειλεί τα σχέδια της χώρας να γίνει ένα από τους πιο σημαντικούς κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην βιομηχανία μπαταριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκτός από νικέλιο, η Αυστραλία είναι πολύ δυνατή και στην παραγωγή λιθίου, που είναι ακόμα πιο σημαντικό από το νικέλιο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτροκινούμενων οχημάτων.

Η χώρα προσπαθεί να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου να δημιουργήσουν μέσα στην χώρα εγκαταστάσεις επεξεργασίας των «πράσινων μετάλλων», έτσι ώστε να παράγεται μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την οικονομία και τους Αυστραλούς φορολογουμένους, οι οποίοι υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Η υπουργός King φαίνεται πάντως να πιστεύει πως οι εξορυκτικές επιχειρήσεις της χώρας έχουν αρχίσει να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε ανταγωνίστριες από άλλες χώρες, καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο λόγω της προσήλωσής τους σε πρακτικές λειτουργίες φιλικότερες προς το περιβάλλον και τους εργαζόμενους. Προς απογοήτευση της υπουργού και των επιχειρήσεων, οι διεθνείς αγοραστές νικελίου δεν φαίνεται να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το λεγόμενο «πράσινο υπερτίμημα».

Επανερχόμενοι στο βασικό μας θέμα, από τις πρώτες αντιδράσεις των ειδικών της αγοράς, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν φαίνονται αρκετά για να αλλάξουν την απόφαση των εταιρειών εξόρυξης να κλείσουν κάποια από τα ορυχεία νικελίου στην Αυστραλία. Ίσως οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να βάλουν το χέρι τους ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, μέχρι τουλάχιστον να αρχίσει να αναγνωρίζεται έμπρακτα η «ηθική υπεροχή» των εξορυκτικών τους επιχειρήσεων. 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.