H επέκταση της Μytilineos, η ώρα της Εθνικής και οι μαύροι κύκνοι στο ταμπλό

Νέο deal εξαγοράς στην Ιταλία έκανε η Mytilineos που κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης στο εξωτερικό, με την ιταλική αγορά να βρίσκεται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία Pacifico Energy Partners GmbH την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην πώληση τριών έργων ηλιακής ενέργειας με συνολική ισχύ περίπου 45 MWp. 

Η επιλογή του ομίλου Μυτιληναίος από την γερμανική εταιρεία έγινε με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με άνω των 1.200 MW θερμικά έργα στην Ελλάδα με καύσιμο φυσικό αέριο και ένα χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) άνω των 200 MW, που ξεπερνά το 13,5% του ενεργού και αδειοδοτημένου εγκατεστημένου θερμικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Ακόμη, έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 2,5 GW ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας και 400 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας και στις πέντε ηπείρους. Και τα τρία έργα του χαρτοφυλακίου αναπτύχθηκαν από την Pacifico από το στάδιο του greenfield και διαθέτουν άδειες από την ιταλική PAUR.


Οι εξελίξεις με τις τράπεζες στις ΗΠΑ, άλλαξαν την επενδυτική ψυχολογία και έφεραν μεγάλες πιέσεις. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχοντας και την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας, ακολούθησε, αλλά τα χαμηλά επίπεδα που διαμορφώθηκαν έφεραν αγοραστές. Για κάποιους η διόρθωση είναι λογική λόγω των μεγάλων κερδών που είχε τους προηγούμενους μήνες, αλλά δεν περιμένουν να πάει σημαντικά χαμηλότερα. Οι απαισιόδοξοι βλέπουν πως ίσως δούμε περαιτέρω υποχώρηση, ειδικά αν το θέμα των αμερικανικών τραπεζών συνεχίσει να προκαλεί τριγμούς. Οι αισιόδοξοι δείχνουν το χθεσινό τζίρο και το γύρισμα των τραπεζών. Πράγματι οι τραπεζικές μετοχές έκαναν χθες μεγάλη κίνηση με την Εθνική να κλείνει με μεγάλη άνοδο και λόγω αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται σήμερα.


Το καλό για τους επενδυτές είναι πως μπαίνουμε και πάλι σε mood αποτελεσμάτων, που μέχρι στιγμής όσα έχουν ανακοινωθεί είναι ισχυρά και υποστηρίζουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Η Εθνική Τράπεζα παίρνει σήμερα τη σκυτάλη και μετά το κλείσιμο θα δημοσιεύσει αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο της χρήσης, ενώ θα ακολουθήσει και ενημέρωση αναλυτών από τη διοίκηση. Οι αναλυτές περιμένουν ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο. Η Optima Bank περιμένει 340,7 εκατ. ευρώ λόγω ισχυρής αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, αλλά και έκτακτων κερδών (158 εκατ. ευρώ) από τη διάθεση της συμμετοχής της NBG Pay.

Στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη εκτιμά η χρηματιστηριακή πως θα αυξηθούν 17,7% και στα 1,02 δισ. ευρώ. Η Eurobank Equities περιμένει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 159 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο και η Piraeus Sec. 278 εκατ. ευρώ δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο και 958 εκατ. ευρώ στη χρήση. Σε προσαρμοσμένο επίπεδο περιμένει 147 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο και 476 εκατ. ευρώ στη χρήση. Αναλυτές επίσης σημειώνουν πως ο SSM δεν άφησε τις ελληνικές τράπεζες να δώσουν μέρισμα για τη χρήση 2022, μία εξέλιξη που αφορά κυρίως την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα. Η Eurobank είπε πως με τα χρήματα που θα έδινε ως μέρισμα θα τα χρησιμοποιήσει για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ. Έτσι η ΕΤΕ θα έχει ενδιαφέρον τι θα πει για το σχεδιασμό της τα επόμενα χρόνια και για την επιβράβευση των μετόχων. 


Εκτός από την Εθνική Τράπεζα, σήμερα δημοσιεύει αποτελέσματα και η Autohellas με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έτος ρεκόρ το 2022 με πωλήσεις 705,5 εκατ. ευρώ, EBITDA 200 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 70,1 εκατ. ευρώ από 52,4 εκατ. ευρώ το 2021. Υψηλότερα η εκτίμηση της Eurobank Equities, η οποία περιμένει EBITDA 218 εκατ. ευρώ (+22%) και πωλήσεις 756 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη θα δημοσιεύσει τέταρτο τρίμηνο ο ΟΠΑΠ με την αγορά να περιμένει υπόλοιπο διανομής (μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου) από 0,80 ευρώ έως και 1 ευρώ, δηλαδή συνολικά μαζί με τα 0,30 ευρώ που έχει ήδη δώσει 1,1-1,30 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο θα έχουν έκτακτα λόγω της πώλησης της Betano και θα ανέλθουν στα 180 εκατ. ευρώ περίπου. Η διοίκηση θα ενημερώσει τους αναλυτές την επόμενη μέρα. Την ίδια μέρα με τον ΟΠΑΠ θα δημοσιεύσει η Alpha Bank, αλλά νωρίτερα και πριν το άνοιγμα της αγοράς, ενώ μετά το κλείσιμο θα δημοσιεύσουν Aegean Airlines και Lavipharm. Την Παρασκευή θα έχουμε αποτελέσματα από ΟΛΠ.


Μεταξύ των εταιρειών με τη μεγαλύτερη πτώση στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι η Frigoglass, αν και η πτώση δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στο πολιτικό ρίσκο, ούτε στα όσα έγιναν στις ΗΠΑ με τη Silicon Valley Bank. Από 28/2 έχει χάσει 54% και θα ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό αν δε γυρνούσε θετική χθες στην τελευταία δημοπρασία. Η ανακοίνωση της απώλειας του 85% των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία περνάνε στους ομολογιούχους ήταν η αιτία να χάσει πάνω από 60% της αξίας της η μετοχή. Η εικόνα πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει στις 28 Μαρτίου και στην έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα τεθεί η συμφωνία προς έγκριση στους μετόχους και χρειάζεται απαρτία 50%.

Θα εκδοθούν 75 εκατ. ευρώ νέες ομολογίες, θα αναδιαρθρωθούν 150 εκατ. ευρώ ομολογίες από το παλιό ομολογιακό και τα υπόλοιπα 110 εκατ. ευρώ του ομολογιακού θα ανταλλαχθούν με το 85% της New DebtCo, στην οποία θα περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα η Frigoglass θα προσπαθήσει να πουλήσει και το παλιό εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα και το ποσό που θα εισπράξει θα πάει στους ομολογιούχους.


Σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed που άνοιξαν την πόρτα για επιτάχυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων, οι traders την έκλεισαν μετά το στρες που παρατηρήθηκε στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στις μικρές τράπεζες. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν αναμένουν πλέον την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα παρά τον περιορισμό της κρίσης από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την φυγή καταθετών από τις τράπεζες Silicon Valley Bank και Signature.

Ήδη, η απόδοση στα διετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ έπεσε 18 μονάδες βάσης στο 4,34%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τριημέρου από το κραχ του Οκτωβρίου 1987. Όπως το «σοκ» τότε διέκοψε τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης, οι traders ποντάρουν σήμερα σε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed στο δεύτερο εξάμηνο.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας τραπεζικής κρίσης αποτυπώνει τον προβληματισμό που προκαλεί η προσπάθεια της Fed να αποθερμάνει την οικονομία και να ελέγξει τον πληθωρισμό, τις ανησυχίες ότι η άνοδος του κόστους χρήματος κατά 450 μονάδες βάσης μέσα σε ένα χρόνο θα προκαλέσει ύφεση και αναταραχή στις αγορές κινητών αξιών. Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 21-22 Μαρτίου. Την προηγούμενη εβδομάδα οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ προσπάθησαν την Κυριακή να περιορίσουν το πρόβλημα και να προστατεύσουν πλήρως τις καταθέσεις στην τράπεζα SVB που κατέρρευσε. Η απόδοση στα διετή ομόλογα είχε ξεπεράσει το 5% την προηγούμενη Τετάρτη.

«Τα μέτρα θα προσφέρουν σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν εκροές καταθέσεων και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών», εκτιμά η Goldman Sachs. Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα αποσύρει την πρόβλεψη της για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα καθώς βλέπει πλέον «σημαντική αβεβαιότητα» για την πορεία των επιτοκίων.


Μέσα στη γενική απαισιοδοξία της αρχής της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης στις ΗΠΑ, μία μετοχή ξεχώρισε ανοδικά. Αυτή της Illumina (ILMN NASDAQ), της αμερικανικής εταιρείας που κυριαρχεί στον τομέα των συσκευών που κάνουν γενετικά τεστ (gene sequencing tests). Τα μηχανήματα που κατασκευάζει χρησιμοποιούνται από πάρα πολλές εταιρείες και η Illumina θεωρείται από πολλούς ως μία από τις εταιρείες που φέρνει πιο κοντά το μέλλον. Η χθεσινή άνοδος της μετοχής, η οποία ξεπέρασε κάποια στιγμή και το 20% δεν οφείλεται όμως στα σημαντικά της επιτεύγματα αλλά στην είδηση πως ο γνωστός επενδυτής και ακτιβιστής Carl Icahn αποφάσισε να έρθει σε σύγκρουση με την διοίκηση της εταιρείας και να προτείνει τρία πρόσωπα της δικής του επιλογής ως υποψήφια μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Με λίγα λόγια, ο Icahn ξεκίνησε για πολλοστή φορά κάτι για το οποίο είναι φημισμένος, αυτό που στην Αμερική ονομάζεται proxy fight. Ο πολύπειρος επενδυτής, ο οποίος στα 87 του παραμένει εξαιρετικά δραστήριος, φαίνεται πως προσπάθησε προηγουμένως να έρθει σε συμφωνία με την διοίκηση, χωρίς όμως επιτυχία όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal που αποκάλυψε πρώτη την είδηση. Ο Icahn πιστεύει πως η διοίκηση της εταιρείας πρέπει γρήγορα να αλλάξει τακτική πάνω σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αυτό της εξαγοράς της Grail, μίας εταιρείας που κάποτε ήταν κομμάτι της Illumina, μετά αποσχίστηκε, και το 2020 αποφάσισε να την αγοράσει και πάλι.

Η διοίκηση της Illumina ολοκλήρωσε την εξαγορά παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, χωρίς να περιμένει τις τελικές τους αποφάσεις. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Illumina την ακύρωση της εξαγοράς και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε νομική αντιπαράθεση. Ο Icahn υποστηρίζει πως η διαμάχη με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κοστίσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της εταιρείας, αποδίδοντας σε αυτήν την σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής από το 2021 μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal, ο Icahn πιστεύει πως τα τρία πρόσωπα που θα προτείνει να καταλάβουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης είναι ικανά να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίλυση αυτής της μεγάλης διαφοράς και, κατ’ επέκταση, να αυξήσουν κατά πολύ την αξία της μετοχής.

Αν οι πληροφορίες της WSJ επαληθευθούν και αρχίσει η μάχη για την ανάδειξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, είναι βέβαιο πως θα παρακολουθήσουμε μία μεγάλη μάχη μεταξύ της διοίκησης και του επενδυτή προκειμένου να πείσουν τους μετόχους να υποστηρίξουν τις θέσεις τους. Προφανώς είναι αδύνατον να προβλέψουμε τον νικητή, προς το παρόν όμως μπορούμε να πούμε πως νικητές (έστω και για λίγο) είναι οι μέτοχοι που βλέπουν την μετοχή τους επιτέλους να σηκώνει κεφάλι.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.