H ακτινογραφία της Viohalco, ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ και τα χρηματιστηριακά κέρδη «καίγονται»

Ιστορικά υψηλά νούμερα παρουσίασε ο όμιλος Viohalco για το σύνολο της χρήσης 2022, με όλους τους κλάδους να τα πηγαίνουν εξαιρετικά. Μάλιστα η διοίκηση δήλωσε υπερήφανη για τα αποτελέσματα και την πορεία του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη, εκφράζοντας την αισιοδοξία της και για την τρέχουσα χρήση. Σημείωσε επίσης πως παρά τις υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA ήταν μόλις 3 φορές, ενώ στοχεύει να πάει ο δείκτης αυτός ακόμα χαμηλότερα, αλλά παράλληλα θέλει και να στηρίξει την ανάπτυξη, η οποία απαιτεί κεφάλαια. Ο όμιλος θα δώσει μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους.

Ο κλάδος των καλωδίων και των σωλήνων πήγε ιδιαιτέρως θετικά λόγω των μεγάλων έργων που είναι σε εξέλιξη, ενώ το υψηλό ανεκτέλεστο εξασφαλίζει βιώσιμη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια. Ο κλάδος του χάλυβα πήγε επίσης πολύ δυνατά, αλλά το 2023 περιμένει η διοίκηση μία μικρή υποχώρηση που δεν θα έχει σημαντική επίδραση. Στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας στοχεύει σε νέες εξαγορές περιουσιακών στοιχείων και παράλληλα θα στηρίξει την ανάπτυξη του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου. Το 2023 στοχεύει να εισάγει τη Noval στο χρηματιστήριο με έκδοση νέων μετοχών, αλλά η εισαγωγή θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά. Ο όμιλος συνολικά είχε πωλήσεις 7 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 376,7 εκατ. ευρώ.


Παρά τη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν οι μετοχές στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και κυρίως οι τράπεζες, λόγω της γενικότερης πορείας του κλάδου στο εξωτερικό, μία μετοχή κατάφερε να ξεχωρίσει και να κινηθεί ανοδικά από τα βαριά χαρτιά. Αυτή του ΟΠΑΠ και μάλλον η καλύτερη πορεία της είχε να κάνει με το γεγονός ότι είχε υποαπόδοση έναντι της αγοράς, αλλά και επειδή την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου θα δημοσιεύσει αποτελέσματα. Η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 720 εκατ. ευρώ, αλλά κάποιοι αναλυτές περιμένουν περισσότερα.

Βέβαια, η γενικότερη πορεία της μετοχής δείχνει, ότι οι επενδυτές δεν ζητάνε πλέον μόνο μετοχές με ισχυρές μερισματικές αποδόσεις. Και αυτό λόγω των υψηλών επιτοκίων. Πάντως, η δίκαιη τιμή είναι σημαντικά υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα. Υπενθυμίζουμε πως έχει δώσει προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ και το συνολικό θα ξεπεράσει το 1 ευρώ. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε υπόλοιπο 0,80 ευρώ λένε κάποιοι αναλυτές, μέρος του οποίου βέβαια θα είναι με επιστροφή κεφαλαίου. Εκτός και αν η άνοδος της περασμένης Παρασκευής προεξοφλούσε κάτι καλύτερο…


Η Lavipharm θα δημοσιεύσει ενημέρωση για τα αποτελέσματα χρήσης στις 15 Μαρτίου και μάλλον είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύει τόσο νωρίς. Προφανώς και δείχνει την αλλαγή νοοτροπίας πλέον που υπάρχει στην εταιρεία, μετά και την έξοδο από την επιτήρηση. Περισσότερη ενημέρωση και πιο έγκαιρη. Βέβαια αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να μάθουμε την πορεία των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, όπου θα είναι μέσα και οι πωλήσεις από τη δραστηριότητα που πούλησαν οι βασικοί μέτοχοι. Αρχές Μαΐου θα μάθουμε την πορεία του.


Στα μικρά χαρτιά χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τους επενδυτές. Υπάρχουν «διαμάντια», αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν οι επενδυτές να κάνουν αυτό που χρηματιστές λένε «κυνήγι μετοχών». Πολλές φορές γίνονται κάποιες περίεργες κινήσεις και ανεβαίνουν υψηλότερα μετοχές, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια είδηση. Κάνουν όγκο και μετά βουλιάζουν χωρίς όγκο, δημιουργώντας συνθήκες εγκλωβισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή της Κορδέλλου, που προφανώς και μπορεί να δικαιολογεί υψηλότερα επίπεδα, αλλά είχε κάνει ράλι περίπου 50% με τεράστιους όγκους και στη συνέχεια βυθίστηκε με μικρούς όγκους. Πλέον έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής κίνησης.


Τα όμορφα κέρδη, όμορφα καίγονται. Τα ρεκόρ κερδοφορίας έχουν πάει περίπατο και οι επενδυτές δείχνουν σκεπτικοί στο να διατηρήσουν τη θέση τους σε μια αγορά που πλέον δέχεται και τις επιδράσεις των ξένων χρηματιστηρίων. Η διακοπή αυτής της σχέσης με την εικόνα των αποτελεσμάτων θα αυξήσει την ανησυχία τις επόμενες ημέρες αφού πλέον το έδαφος θα μοιάζει ασταθές. Για τους λάτρεις των συνομωσιών σε μεγάλα ανοδικά ή πτωτικά ράλι που έχουν προηγηθεί πριν από μεγάλες (τριμηνιαίες) λήξεις παραγώγων μία ή δυο εβδομάδες πριν τη λήξη έβγαινε μια ανάποδη κίνηση στην αγορά. Οι πωλητές δεν έχουν πάρει ακόμα τη μεγάλη νίκη, αλλά σίγουρα έχουν πετύχει την αλλαγή του κλίματος βραχυπρόθεσμα. Όλη η εβδομάδα θα κριθεί από το νούμερο που θα βγει αύριο το μεσημέρι για τον πληθωρισμό στην Αμερική. Οπότε μια μικρή ανακωχή μέχρι αύριο μπορεί να ηρεμήσει κάπως τα πράγματα.


Από την Κυριακή αλλάζουν τα ρολόγια στις ΗΠΑ γυρίζοντας στην θερινή ώρα.  Για τις επόμενες δύο εβδομάδες η αγορά θα ανοίγει στις 14:30 ώρα Ελλάδος και θα κλείνει στις 22:00, επομένως θα έχουμε περισσότερο χρόνο κοινής συμπόρευσης με τους δείκτες της Wall Street.


Η αύξηση του καθαρού χρέους απασχόλησε τους αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη της Cenergy ωστόσο η διοίκηση ανέφερε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την απόφαση της στο να συνεχίσει την διανομή μερισμάτων εκτιμώντας ότι η μείωση του κεφαλαίου κίνησης θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του συνολικού δανεισμού. Μεταξύ άλλων στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε ότι η χρονιά ξεκίνησε θετικά, το μεγάλο ανεκτέλεστο των 2 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ καλώδια και 700 εκατ. ευρώ σωληνουργεία) υποστηρίζει την οργανική κερδοφορία και τα λειτουργικά περιθώρια διατηρούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα (10%). Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό στους σωλήνες η διοίκηση ανέφερε ότι σε εξειδικευμένα τεχνικά έργα υψηλού προϋπολογισμού ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος και αφορά πολύ λίγες εταιρίες.

Σε επίπεδο κεφαλαιουχικών επενδύσεων η εταιρία τρέχει επένδυση 80 εκατ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια για το διπλασιασμό της δυναμικότητας της Fulgor.  Το νέο ακίνητο που άνηκε στην Πετζετάκις που αγοράστηκε στην Θήβα θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία «state of the art» μονάδας καλωδίων χαμηλής τάσης και οπτικών ινών. Τέλος εφόσον ξεκινήσει η επένδυση στις ΗΠΑ θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου.


Ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές διακρίνει η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, δηλαδή ο τομέας βιώσιμων έργων του ομίλου Μυτιληναίος. Η εν λόγω θυγατρική διαθέτει χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων ύψους 1,66 δισ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται σε 1,95 δισ. ευρώ, εάν λάβουμε υπόψη και τα προς συμβασιοποίηση έργα. Μάλιστα, από αυτά περίπου το 40% βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 28% είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία διεκδικεί νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ από τις οποίες η μεγαλύτερη περιλαμβάνει το flyover, την περιφερειακή λεωφόρο Θεσσαλονίκης που θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2023. Επίσης, η εταιρεία επενδύει  στρατηγικά στις περιβαλλοντικές λύσεις, ενώ  επεκτείνεται  στη διαχείριση  στερεών  αποβλήτων, καθώς και στην ανάπτυξη μονάδων παραγωγής βιοαερίου  και  διαχείρισης  απορριμμάτων. Ένα ακόμη από τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιεί η ΜΕΤΚΑ; Το υπερσύγχρονο Data Center ATH 3 της  Digital  Realty, που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, έχει έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων 8.600  τ.μ. και βρίσκεται  στη τελική φάση κατασκευής.


Ενδιαφέρον έχει ο διαγωνισμός που διενεργεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τη στέγαση αστυνομικών υπηρεσιών σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.  Πρόκειται για έργο 813 χιλ. ευρώ που έχει ως αντικείμενο την ανακατασκευή του κτιρίου  που παλαιότερα φιλοξενούσε αποθήκες. Εκτός από ένα τμήμα του που έχει ανακατασκευαστεί και λειτουργεί ο όγδοος πυροσβεστικός σταθμός Αθηνών, το κτίριο, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και ένα όροφο με συνολική επιφάνεια 4.600 τετραγωνικά μέτρα, είναι εγκαταλελειμμένο.

Ο ανάδοχος του έργου -θα γίνει γνωστός σε περίπου ένα μήνα οπότε κατατίθενται οι προσφορές- θα αναλάβει την επισκευή μέρους του ισογείου 560 τετραγωνικών μέτρων με σκοπό να στεγαστεί το Τμήμα Τροχαίας Ελληνικού. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 240 ημέρες από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης και είναι ένα από τα πολλά που θα αρχίσουν να υλοποιούνται στην έκταση. 


H επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων θα δυσκολέψει τις κεντρικές τράπεζες στο να διατηρήσουν τους σημερινούς στόχους τους για τον πληθωρισμό και το αφήγημα αυτό θα επηρεάσει την αγορά ισοτιμιών, προβλέπει σε έκθεση της η BofA. Mε τον πληθωρισμό και τα νομίσματα των ανεπτυγμένων οικονομιών να δείχνουν θετική συσχέτιση, το ρίσκο είναι μία περαιτέρω ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, προβλέπει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος της BofA.

«Ποιες κεντρικές τράπεζες θα εμείνουν στους στόχους που έχουν θέσει για τον πληθωρισμό και ποιες θα τους εγκαταλείψουν, θα είναι αυτό που θα κρίνει την πορεία των ισοτιμιών μελλοντικά», αναφέρει ο κ. Βαμβακίδης στην έκθεση. Οι νομισματικές αρχές που θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πετύχουν τον στόχο, θα δουν τα νομίσματά τους να ενισχύονται περισσότερο, εκτιμά ο strategist της BofA, προσθέτοντας πως η εποχή του χαμηλού πληθωρισμού τελείωσε.

Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών πριν από την έξαρση του πληθωρισμού μπορεί να εντείνει τον οικονομικό «πόνο» που θα απαιτηθεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, εκτιμά ο κ. Βαμβακίδης.


Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022 από την κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα Contemporary Amperex Technology Company (300750 SHENZHEN) ή πιο απλά CATL όπως έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως, επιβεβαίωσε την κυρίαρχη θέση της στην παγκόσμια αγορά. Τα κέρδη της σημείωσαν άνοδο 92,9% από το 2021 και ο κύκλος εργασιών ανέβηκε κατά 152% φθάνοντας τα 328,6 δισεκατομμύρια γιουάν, δηλαδή περίπου 47,36 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Πάνω από 80% του κύκλου εργασιών προέρχεται από την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την κορεατική εταιρεία ερευνών SNE Research, η CATL κατέχει το 37% της παγκόσμιας αγοράς μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την κορεατική LG Energy Solution (373220 SEOUL) και την κινεζική BYD (1211 HONG KONG) να βρίσκονται μαζί στην δεύτερη θέση με 13,6%. Η πολύ ισχυρή θέση της CATL αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες: στο γεγονός πως είναι από τις πρωτοπόρες του κλάδου, στο ότι έχει οικοδομήσει πολύ καλές σχέσεις με τις αυτοκινητοβιομηχανίες εντός και εκτός Κίνας, στην πολύ στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τους προμηθευτές πρώτων υλών και στο γεγονός πως οι μπαταρίες λιθίου – σιδήρου – φωσφόρου (LFP) που παράγει είναι πολύ δημοφιλείς λόγω του χαμηλού τους κόστους.

Η εταιρεία προσπαθεί να επεκταθεί ακόμα περισσότερο και εκτός Κίνας, στην Ευρώπη φτιάχνοντας εργοστάσια μπαταριών στην Ουγγαρία και την Γερμανία και στις ΗΠΑ ετοιμάζοντας μεγάλη επένδυση μαζί με την Ford (F NYSE), ενώ φημολογείται πως προετοιμάζει την είσοδό της στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης με σκοπό την άντληση μέχρι 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την χρηματοδότηση των επενδύσεων και της επέκτασής της. Η μεγάλη της επιτυχία δεν έχει διαφύγει της προσοχής του κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτήν την προηγούμενη Δευτέρα λέγοντας πως είναι ταυτόχρονα χαρούμενος και ανήσυχος, χαρούμενος για την μεγάλη της επιτυχία και ανήσυχος λόγω των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει.

Εξειδικεύοντας, ο κινέζος πρόεδρος είπε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να σχεδιάζουν προσεκτικά τις κινήσεις τους, κρατώντας μία καλή ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της ασφάλειας (από οικονομικής, επιχειρηματικής άποψης). Χωρίς να μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος, υπάρχουν ενδείξεις πως ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του δεν είναι ενθουσιασμένοι από την επιθετική τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί τελευταία η CATL, καθώς φοβούνται πως προσπαθεί να μονοπωλήσει την αγορά και να πετάξει έξω τους μικρότερους ανταγωνιστές.

 Όπως έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι κινεζικές αρχές δεν διστάζουν να λάβουν αυστηρά μέτρα και να «στριμώξουν» άγρια τις μεγάλες επιχειρήσεις που κινούνται  με τρόπο που δεν εγκρίνουν. Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός πολιτικός κίνδυνος για την εταιρεία, καθώς φαίνεται πως αρκετοί Aμερικανοί νομοθέτες σκοπεύουν να προσπαθήσουν να σταματήσουν τα σχέδια της CATL και της Ford για την από κοινού ανέγερση εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στο έδαφος των ΗΠΑ, ενώ ακόμα δεν είμαστε βέβαιοι πως οι κινεζικές αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως στην CATL. Προς το παρόν πάντως, η CATL είναι αναμφίβολα η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη στην κατασκευή μπαταριών, παρά τα σύννεφα που φαίνεται να μαζεύονται γύρω της.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.