Το growth (και) η προίκα της Noval, οι ταύροι στον ΟΤΕ, οι business της Mytilineos στη Λιβύη, η ανάπτυξη του Ελ.Βενιζέλος, το μέρισμα της ΤτΕ, το γκάζι στον τουρισμό, το upside στην πληροφορική και η στροφή στην Κίνα

Εντός των επόμενων μηνών και με σημαντική προίκα θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και η τελευταία από τις εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) που πρέπει βάσει της νομοθεσίας να εισαχθούν. Trade Estates και Orilina, είναι πλέον στο Χ.Α. και η Noval Property σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ενημέρωση των αναλυτών θα εισαχθεί εντός του δευτέρου τριμήνου. Θα γίνει αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και ένα μέρος των επενδύσεων του τρέχοντος, αλλά και του επόμενου έτους.

Η εταιρεία υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 340 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να επενδύεται στην οδό Πειραιώς εκεί που ήταν το παλιό εργοστάσιο της Viohalco. Η καθαρή αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 427 εκατ. ευρώ και για τη χρήση 2023 εμφάνισε προσαρμοσμένα EBITDA 17,8 εκατ. ευρώ.

Προφανώς και είναι μία εισαγωγή που θα τραβήξει επενδυτικά βλέμματα, καθώς έχει σημαντικά ακίνητα και συνολικά ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Τα ποιοτικά ακίνητα έχουν μέλλον, ειπώθηκε στην ενημέρωση και υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε πολλούς τομείς όπως κατοικίες, γραφεία κ.α. Μάλιστα αναμένεται η ζήτηση να παραμείνει ισχυρή λόγω της μεγάλης έλλειψης που παρατηρείται. Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Noval Property, κατά τη συνεδρίασή του, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή των Μετόχων τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 3.158.134 ευρώ για τη χρήση του 2023, αυξημένο κατά 971.000 ευρώ σε σχέση με το 2022 (αύξηση 44%). 

Κατά το 2023, προχώρησαν σημαντικά η κατασκευή του νέου κτηρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, η ανακατασκευή και μετατροπή υφιστάμενου κτηρίου σε μικτές χρήσεις κατοικιών και γραφείων στην οδό Αρδηττού στο Μετς, η ανακατασκευή υφιστάμενου κτηρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, καθώς και, σε συνεργασία με την Brook Lane Capital, η κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο πρώην οικόπεδο της Kodak στο Μαρούσι.


Ακόμη πιο ψηλά και συγκεκριμένα στα 19,60 ευρώ από 18,90 ευρώ αύξησε την τιμή στόχο η Ambrosia Capital για τον ΟΤΕ μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που δημοσίευσε ο Οργανισμός. Σημειώνει πως η αγορά είναι κάπως επιφυλακτική με τον ανταγωνισμό, αλλά και σε ένα σενάριο πώλησης της Nova σε επιθετικό παίκτη, ο ΟΤΕ μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιβάλλον με μία μικρή αύξηση στα EBITDA μετά τις μισθώσεις κατά 1,2% σε ετήσια βάση. Σημειώνουν οι αναλυτές πως το πρόγραμμα επιβράβευσης μετόχων ύψους 450 εκατ. ευρώ είναι λίγο υψηλότερο από το περσινό, αλλά όχι ιδανικό λόγω της χαμηλής μόχλευσης του οργανισμού, αλλά είναι μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.


Στην άμεση ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της Λιβύης θα συμβάλει η εγκατάσταση του νέου, δεύτερου αεριοστροβίλου στο έργο παραγωγής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης που έχει ολοκληρώσει η Mytilineos.

Ως το τέλος του τρέχοντος μηνός ο όμιλος αναμένεται να θέσει σε λειτουργία και τρίτο αεριοστρόβιλο, ενώ ο τελευταίος αναμένεται να εγκατασταθεί και να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Μαΐου του 2024.

Σε ό,τι αφορά το έργο, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2021 με την εγκατάσταση του πρώτου αεριοστροβίλου, η Mytilineos έχει αναλάβει τη μηχανολογική μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας, η οποία μετά την ολοκλήρωση της μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια άνω των 740 MW. Σημειώνεται ότι η αποδοτικότητα του στροβίλου στη διαμόρφωση ανοικτού κύκλου μπορεί να υπερβεί το 38%.

Επιπλέον, η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα και προχωρά επίσης στις πρόσθετες εργασίες για τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής Δεξαμενών LFO, ενός Σταθμού Επεξεργασίας Αργού Πετρελαίου, ενός Υποσταθμού με μόνωση Αερίου (GIS) 220kV και των σχετικών Κτιρίων αεριοστροβίλων, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα 24 μηνών.

Το έργο αυτό έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη, αλλά και για την ενίσχυση της ενεργειακής της αυτάρκειας, των συνολικών πρωτοβουλιών ανασυγκρότησης και της καθημερινής ζωής των πολιτών της.


Καλό είναι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για τον τουρισμό, με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αεροδρόμιο Αθηνών, να επιβεβαιώνουν αυτά που έγραφε η στήλη πριν λίγες μέρες. Οι δύο πρώτοι μήνες είχαν αύξηση 14,4% στην επιβατική κίνηση και 11,8% στην κίνηση των αεροσκαφών.

Μιας και αναφερόμαστε στο Αεροδρόμιο Αθηνών, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η διοίκηση ανέφερε πως έχει αρκετούς μοχλούς για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως την ήπια αύξηση αεροπορικών δραστηριοτήτων από τις εταιρείες και την αγορά, την ευκαιρία αύξησης των εσόδων από μη αεροπορικές δραστηριότητες και ένα master plan 3 σταδίων που έχει ήδη εγκριθεί και υποστηρίζει τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.


Αρκετός λόγος έγινε πριν μερικούς μήνες αναφορικά με το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μετοχή υποχώρησε σημαντικά λόγω πληροφοριών ότι δεν θα δώσει μέρισμα. Τον περασμένο Οκτώβριο λόγω του προσχεδίου του προϋπολογισμού που ανέφερε ότι δεν περιμένει το κράτος μέρισμα βυθίστηκε η μετοχή. Σταδιακά άρχισε να ανακάμπτει γιατί κάτι ειπώθηκε πως μπορεί να δώσει, αφού ο ισολογισμός της δεν έχει επηρεαστεί όπως άλλων κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα.

Έτσι φτάσαμε στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και στην ανακοίνωση της πρόθεσης διανομής ίδιου μερίσματος με αυτό της χρήσης 2022, δηλαδή 0,6720 ευρώ. Έτσι είδαμε μία σημαντική ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να πιάσει και πάλι η μετοχή περίπου τα επίπεδα που είχε πριν γίνει όλη αυτή η φασαρία. Γι΄αυτό καλό είναι οι επενδυτές να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις πριν αποφασίσουν τις κινήσεις τους.


Στο δρόμο για τις κάλπες των ευρωεκλογών η κυβέρνηση «χτίζει» δυνατό ψηφοδέλτιο. Δεν λείπουν όμως και οι αρνήσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν βολιδοσκοπηθεί για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι ο Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο εργατικός πρώην δήμαρχος Άρτας αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση που φαίνεται πως του έγινε, με τις επιτυχίες που έχει καταγράψει να είναι μετρήσιμες. Πάντως, για να λέμε και τους «στραβού το δίκιο», δύσκολα κάποιος λέει όχι στην ευρωβουλή.


To deal της Olympia με την Entersoft έβαλε φωτιά στο ταμπλό του Χ.Α. και πολλές εταιρείες του κλάδου κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Προφανώς και οι επενδυτές συγκρίνουν τις αποτιμήσεις με τα μεγέθη και επενδύουν ανάλογα. Προφανώς, δεν λείπει και η φημολογία για νέες εξαγορές, η οποία βοήθησε επίσης στην αναρρίχηση κάποιων μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα. Q&R, και Ίλυδα ήταν μεταξύ των μικρών του κλάδου που ξεχώρισαν. Σημαντική άνοδο από τις μεγάλες κατέγραψε η Quest, η οποία είχε μία υποαπόδοση το προηγούμενο διάστημα, ενώ στην άνοδο έχει συμβάλει και η πληροφορία για πώληση της ACS. Performance και Real Cons. είναι επίσης μεταξύ των μεσαίων του κλάδου, όπου κάποιοι επενδυτές θεωρούν πως έχουν discount με βάση το deal που έγινε στην Entersoft.


Θετικές αναμένονται και φέτος οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, καθώς σε έρευνα της Alpha Bank, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι οι προσδοκίες των εκπροσώπων των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι αρκετά αισιόδοξες.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο των ξενοδοχείων, στα ταξιδιωτικά πρακτορεία αλλά και στις υπηρεσίες εστίασης καταγράφουν σημαντική άνοδο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σχέση με τα μέσα του 2020, ενώ η τάση αυτή έχει αρχίσει να γίνεται πιο έντονη από το περυσινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΤΕΠ, το 47% του συνόλου των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2024 σε ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό του 2023. Σημειώνεται ότι το 30% των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια που δεσμεύουν το 52% των δωματίων τους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη ένας σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να συμβάλει στην επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου, αλλά και στην κατανομή των τουριστικών ροών σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας, είναι η υλοποίηση νέων έργων υποδομής αλλά και η ενίσχυση των υφισταμένων.


Νέα στροφή σε μετοχές εταιρειών της Κίνας διαπιστώνει η Morgan Stanley σε πρόσφατο report, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι εκροές από τις μετοχές αυτές επιβραδύνονται από τα τέλη Φεβρουαρίου, με τους διαχειριστές funds να εμπλουτίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους με μετοχές τεχνολογίας και εταιρειών ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley το «φρενάρισμα» των εκροών που άρχισε να γίνεται αντιληπτό μετά τα μέσα του Φεβρουαρίου δείχνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν την κατανομή των περιουσιακών τους στοιχείων σε ολόκληρη την περιοχή.

Μάλιστα, ορισμένα funds έχουν αρχίσει να μειώνουν τις συμμετοχές της ανταγωνίστριας προς την Κίνα αγορά της Ινδίας, καθώς θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών είναι υπερβολικές.

Το συγκεκριμένο report της Morgan Stanley έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η Κίνα αυξάνει τα μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της.  Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η μετατόπιση των ροών μπορεί να μην οφείλεται εξ ολοκλήρου σε παρεμβατικές κινήσεις από πλευράς Πεκίνου που θα μπορούσε να βοηθήσει να μετριάσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης από τα χαμηλά του Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί τα αμοιβαία κεφάλαια εκτός Ιαπωνίας και τα αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών με έδρα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν αρχίσει να μειώνουν την υποεπενδεδυμένη στάση τους στην Κίνα από τον Φεβρουάριο.


O συνωστισμός των «ταύρων» στις μετοχές τεχνολογίας στη Wall Street έχει φτάσει σε υψηλό τριετίας, ενώ και άλλες αγορές μετοχών παγκοσμίως δείχνουν να έχουν σκαρφαλώσει σε παρατραβηγμένα επίπεδα, που σημαίνει οτι αυξάνεται το ρίσκο διόρθωσης, εκτιμούν οι strategist της Citigroup. Τόσο οι τοποθετήσεις αγοραστών στα futures του Nasdaq 100, όσο και οι τοποθετήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στον Nikkei στην Ιαπωνία είναι πλέον ευάλωτες σε σημαντικά ρίσκα ρευστοποίησης κερδών.

Ο δείκτης Nasdaq 100 στις ΗΠΑ που περιλαμβάνει πολλές μετοχές του κλάδου τεχνολογίας ακολουθεί ανοδική πορεία τους τελευταίους τέσσερεις μήνες. Οι strategist των επενδυτικών οίκων έχουν σήμερα διαφορετικές απόψεις για το ενδεχόμενο «φούσκας» στα χρηματιστήρια. Ενώ στην Goldman Sachs πιστεύουν οτι το ράλι στις μετοχές τεχνολογίας δικαιολογείται από τα θεμελιώδη, στην JPMorgan εκτιμούν οτι ο ρυθμός της ανόδου δείχνει συσσώρευση «αφρού» στις μετοχές. Στη Citi η άποψη είναι οτι τα αυξανόμενα κέρδη στις τοποθετήσεις στον Nasdaq είναι λόγος ανησυχίας. Ανησυχητικό επίσης είναι οτι δεν υπάρχει καθόλου όρεξη για «bearish» πονταρίσματα.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.