Το Ελληνικό δίνει ώθηση στη Lamda, το «κλείδι» της Intralot, το σεντούκι του Mr. Jumbo, τα φώτα στο Ελ. Βενιζέλος, οι προτεραιότητες της Coca Cola και το project της Άβαξ

Μεγάλη μέρα η σημερινή για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς εισάγεται προς διαπραγμάτευση το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελ. Βενιζέλος, αυξάνοντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 2,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Και γράφουμε τουλάχιστον, γιατί με τέτοια υπερκάλυψη οι αναλυτές πιστεύουν πως εύκολα θα καταγράψει σημαντική άνοδο. Μάλιστα εκτιμούν πως μία δίκαιη τιμή είναι πάνω από τα 9 ευρώ, ή αλλιώς αποτίμηση πάνω από 2,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία εμβληματική εισαγωγή και όμοιά της έχει πάνω από 18 χρόνια να δει η αγορά μας.  


Στο επίκεντρο θα βρεθεί σήμερα και η Jumbo καθώς θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση για την έγκριση της έκτακτης χρηματικής διανομής 81,6 εκατ. ευρώ ή 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Η αποκοπή του δικαιώματος στο έκτακτο μέρισμα θα γίνει στις 19 Μαρτίου, ενώ η καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει στις 26 Μαρτίου. Σημειώνεται πως μετά την παρακράτηση του φόρου οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρά 0,57 ευρώ ανά μετοχή. Η καθαρή απόδοση είναι 2,1%, αλλά το συνολικό μέρισμα σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται και για τη φετινή χρήση να είναι μεγάλο. H Piraeus Securities υπολογίζει 2 ευρώ ανά μετοχή.


H αγορά διψάει για καλές ειδήσεις και εύκολα παρατηρεί κάποιος πως όταν δημοσιεύονται θετικά νέα για κάποια εταιρεία, η μετοχή κινείται ανοδικά. Η Lamda έχει συνδέσει την πορεία της στο Χ.Α. με τα έργα στο Ελληνικό, αλλά ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει τη δυναμική που υπάρχει από αυτό το τεράστιο project. Η ζήτηση είναι ισχυρή, όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές η διοίκηση και τώρα προγραμματίζει να βγάλει προς πώληση και άλλες κατοικίες (Little Athens) που θα φέρουν επιπλέον έσοδα, ενώ επανέλαβε πως αν αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό θα έχει επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα δίνει ενδεικτικά παραδείγματα για τις τιμές πώλησης στη γύρω περιοχή και τις δικές της εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της. Για παράδειγμα στη Βούλα οι τιμές είναι στα 12,5 χιλ. ευρώ ανά τετραγωνικό, στη Βουλιαγμένη η τιμή είναι 8,7 χιλ. ευρώ και στη Γλυφάδα 7,6 χιλ. ευρώ, όταν ανάλογα ακίνητα στο Ελληνικό είναι μεταξύ 7,2 χιλ. ευρώ και 5,9 χιλ. ευρώ.

Στην παρουσίαση σημειώνεται η επενδυτική ευκαιρία λόγω της αξίας αυτής. Μάλιστα κοιτώντας κάποιος μία λίστα μεγάλων πόλεων και τις τιμές πώλησης που καταγράφηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, μάλλον βγάζει το συμπέρασμα πως οι τιμές πώλησης των ακινήτων είναι χαμηλές. Η απόσταση των τιμών πώλησης ανά τετραγωνικό με πόλεις όπως η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο κ.α. έχει διαφορά έως και 60-70%.


«Κλείδι» για την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης της Intralot, θεωρείται από την αγορά η επιτυχής ολοκλήρωση του ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η οποία θα ξεκλειδώσει και το συμφωνημένο κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ. Η Intralot με τα έσοδα από τις δύο εκδόσεις θα αποπληρώσει πλήρως το ομόλογο λήξης Σεπτεμβρίου 2024 που φέρει ανεξόφλητο υπόλοιπο 230 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 5,25%. Στην ουσία η εταιρεία έχει ήδη εισέλθει στον «ενάρετο κύκλο» καθώς μετά τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου ήρθε η έξοδος από την επιτήρηση, η υγιής οικονομική διάρθρωση και η διεκδίκηση συμβολαίων σε όλο τον κόσμο.

Γεγονός που αποτυπώθηκε πλήρως στην πορεία της μετοχής το 2023, η οποία κατέγραψε κέρδη 85%. Επανερχόμενοι στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ, πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η εξέταση και έγκριση του ενημερωτικού έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ η έκδοση εκτιμάται από τις 20-24 Φεβρουαρίου περίπου.


Πίεση ασκήθηκε χθες στη μετοχή της Coca Cola 3Ε με την αποτίμηση να υποχωρεί οριακά κάτω από τα 10 δισ. ευρώ. Η μετοχή απέχει σημαντικά από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία της είχε στοιχίσει ακριβά και ακόμα δεν έχει βρεθεί ούτε στα προ πολέμου επίπεδα. Όμως η διοίκηση πρόσφατα είχε μιλήσει για ελκυστική αποτίμηση και είχε δώσει μία κατεύθυνση των στόχων που έχει βάλει. Οι οποίοι προδιαθέτουν για ανοδικό περιθώριο στη μετοχή.

Προτεραιότητες για τον όμιλο είναι οι οργανικές επενδύσεις στην επιχείρηση για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων οικονομικών στόχων με κεφαλαιακές δαπάνες ως ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις στο εύρος 6,5%-7,5% ετησίως. Επίσης έχει δώσει δέσμευση για καταβολή προοδευτικού μερίσματος με στόχο την καταβολή 40-50% των κερδών ανά μετοχή. Επιπλέον στοχεύει σε στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές και δεν αποκλείονται πρόσθετες επιστροφές κεφαλαίου. Μάλιστα είχε ανακοινώσει πρόθεση επαναγοράς μετοχών έως και πάνω από 400 εκατ. ευρώ έως τέλος του 2025.


Στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και τη χώρα μας αλλά και γενικότερα για τα Βαλκάνια αποτελεί το έργο που αφορά τη μελέτη, προμήθεια υλικών και εργασίες κατασκευής και ενεργοποίησης (start up) για την εγκατάσταση Μετρητικού-Ρυθμιστικού Σταθμού για την τροφοδότηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ από το σύστημα FSRU Αλεξανδρούπολης.

Το έργο, ανάδοχος του οποίου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ, ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τη ΔΕΣΦΑ, την Asprofos και την MoodyHellas. Η ολοκλήρωση του έργου αυτού, το οποίο είναι σύνθετο και απαιτητικό θα συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το έργο βρίσκεται κοντά στο στόχο της τελικής παράδοσης καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι δοκιμές commissioning, ώστε άμεσα να παραδοθεί σε εμπορική χρήση.

Ο νέος σταθμός αποτελείται από τμήμα φίλτρανσης, τμήμα μέτρησης, τμήμα προθέρμανσης αερίου, τμήμα ρύθμισης πίεσης αερίου, τμήμα ρύθμισης ροής αερίου, κτίριο ελέγχου Σταθμού και κτίριο αναλυτών, τμήμα θερμού νερού, σύστημα SCADA και Telecom καθώς και πολλά βοηθητικά σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, πρόληψης πυρκαγιάς, κλιματισμού και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.


Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να κρατά την πρωτιά από την Αθήνα σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, οι οποίες έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 15,4% ως το τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι 14,6% στην Αθήνα.

Μια από τις βασικές αιτίες της εξέλιξης αυτής είναι η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές σε ακίνητα που δραστηριοποιούνται την τελευταία διετία στην Αθήνα, προτιμούν τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, λόγω των έργων υποδομής που δρομολογούνται αλλά και του μετρό.

Βέβαια οι τιμές στη Θεσσαλονίκη, παρά την αύξηση, εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερες από αυτές της Αθήνας, καθώς υπάρχουν ευκαιρίες όπου μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα ακίνητο. Αυτό αποδεικνύεται και από τη μέση τιμή πώλησης η οποία στην Αττική, μεσοσταθμικά βρίσκεται στα 2.876 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ στον νόμο Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται σε 1.927 ευρώ. Η διαφορά αυτή των τιμών ανεβάζει τις αποδόσεις στο 6 ως 10%.


O μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων της Ευρώπης, η Amundi, προτιμά θέσεις «underweight» στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας και προειδοποιεί ότι η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά είναι περίπου 20% υπερτιμημένη. Η υπερβολική εμπιστοσύνη στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό για τον κλάδο της τεχνολογίας σημαίνουν ότι οι επενδυτές πληρώνουν πολύ ακριβά για τις μετοχές.

Η εκτίμηση αυτή ωθεί την Amundi, με ενεργητικό 2,1 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση, να αποφεύγει τη φρενίτιδα με τις μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχει σε περαιτέρω κέρδη βραχυπρόθεσμα.

Η αισιοδοξία για τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων και οι θετικές προοπτικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν τροφοδοτήσει την κούρσα στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου με τον δείκτη S&P 500 να κερδίζει άνω του 30% και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη γύρω στο 14%.

Οι «Περίφημες 7» μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας έχουν ευνοηθεί περισσότερο με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πριμ 60% σε σχέση με τον μετοχικό δείκτη αναπτυγμένων αγορών της MSCI. Παρομοίως οι strategists της BofA και της JPMorgan έχουν αρχίσει να βλέπουν ομοιότητες στα τωρινά επίπεδα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς με τη φούσκα των dot.com. «Έχω την αίσθηση ότι είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 2000», σχολιάζει ο επικεφαλής επενδύσεων της Amundi.


Το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Palantir (PLTR NYSE), της αμερικανικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων που ίδρυσαν το 2003 ο Peter Thiel και ο Alex Carp. Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία της εταιρείας από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το φθινόπωρο του 2020 ξέρουν πως η επιχείρηση, η οποία ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών συλλογής, ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων, δεν είναι μία συνηθισμένη περίπτωση της Wall Street και της Silicon Valley.

Μπορεί ο Thiel να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον τεχνολογικό χώρο αλλά δεν μοιάζει και σε πολλά πράγματα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους των τεχνολογικών εταιρειών.

Είναι οπαδός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και έχει υποστηρίξει ένθερμα παλαιότερα τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν συμπαθεί καθόλου τις διάφορες προσπάθειες συναδέλφων του να «σώσουν τον κόσμο», αποφεύγει συστηματικά τις επιχειρηματικές επαφές με την Κίνα και συνεργάζεται με πλήθος κυβερνητικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο, συχνά και με τμήματα που έχουν σχέση με την ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες ασφαλείας.

Τώρα τελευταία βρήκε και άλλον έναν τρόπο να μπει στο στόχαστρο πολλών, καθώς δεν φοβάται να τονίζει παντού την ολοκληρωτική του συμπαράσταση στο Ισραήλ. Παρόμοιες είναι και οι ιδέες του Alex Carp ο οποίος διευθύνει την επιχείρηση.

Η μετοχή είχε πέσει πολύ μέσα στο 2022, αλλά την άνοιξη του 2023 ήταν από τις πρώτες που ανέβηκε στο τραίνο της Τεχνητής Νοημοσύνης και από τα 7 δολάρια του Απριλίου τριπλασίασε την τιμή της τους επόμενους μήνες. Το φθινόπωρο ταλαιπωρήθηκε λόγω της επιφυλακτικής στάσης πολλών αναλυτών και από τα 22 δολάρια επέστρεψε προς τα 16 όπου και είχε παραμείνει μέχρι προχθές Δευτέρα. Χθες όμως ήταν μία από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της συνεδρίασης των αμερικανικών χρηματιστηρίων, αφού ξεκίνησε με άνοδο της τάξης του 25% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Ο λόγος ήταν απλός: τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας ήταν πολύ καλά, αφού η εταιρεία έφερε κερδοφόρο αποτέλεσμα έτους για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μάλιστα, τα κέρδη των 210 εκατομμυρίων ήταν αρκετά πάνω από τα 195 που περίμεναν οι αναλυτές. Πέρα από αυτό όμως, στους επενδυτές άρεσαν πολύ τα σχόλια της διοίκησης και οι εκτιμήσεις της για το μέλλον.

Η εκτίμησή της για οργανικά κέρδη της τάξης των 840 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων για το 2024 ήταν σαφώς ανώτερη από αυτή των αναλυτών που ήταν στα 760 εκατομμύρια. Αυτό όμως που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν κάτι που είπε ο Carp κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων: «οι εμπορικές μας δραστηριότητες εκρήγνυνται με τέτοιον τρόπο που δεν μπορούμε να χειριστούμε» προσθέτοντας πως: «δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με την τεράστια ζήτηση που έρχεται μαζικά».

Ο Carp είπε επίσης πως το κέντρο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης είναι πλέον κατά 85% στις ΗΠΑ, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως δεν ακολουθούν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης πάνω στην οποία μετασχηματίζεται η Palantir.

Παρά την έκρηξη των εμπορικών δραστηριοτήτων, τα συμβόλαια με κυβερνήσεις εξακολουθούν να φέρνουν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών, ειδικά σε αυτή την περίοδο της αυξημένης διεθνούς έντασης. Ο Carp δεν παρέλειψε να τονίσει πως είναι περήφανος που η εταιρεία του «βοηθά» τις ΗΠΑ σε τρία μέτωπα αντιπαράθεσης, αυτά της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν. Ο Carp και ο Thiel πρέπει όντως να είναι πολύ περήφανοι, καθώς τα μεγέθη της εταιρείας τους εξελίσσονται με πολύ θετικό τρόπο, οι μέτοχοι είναι ευχαριστημένοι και η Palantir επιτελεί και ένα «εθνικό καθήκον». Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.