Το δυναμικό come back της Ελλάδας, οι «ταύροι» βλέπουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι τράπεζες σε πρώτο πλάνο και οι μπροστάρηδες των απωλειών

Νέα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές μετοχές, ευκολότερη χρηματοδότηση για τις εταιρείες και βεβαίως αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών. Αυτές είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS.

Κάτι που οφείλεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με δημοσιονομικά υπεύθυνο τρόπο και σχέδιο έφερε επενδύσεις και αναβάθμισε το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό. Όπως ήταν φυσικό η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας μετά από 13 χρόνια στα «σαλόνια» των αγορών σχολιάστηκε θετικά από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικά, το Bloomberg αναφέρει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία BBB (low) με σταθερές προοπτικές είναι «η σημαντικότερη αναβάθμιση της χώρας από την κατηγορία «σκουπίδια» μετά την οικονομική κρίση που τη συγκλόνισε πριν περισσότερο από μία δεκαετία».

Το πρακτορείο εκτιμά άλλωστε ότι «εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί σφραγίδα έγκρισης της οικονομικής ατζέντας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, o DBRS είναι ένας από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κάτι που σημαίνει ότι πλέον η αξία των ελληνικών ομολόγων δεν θα μειώνεται περισσότερο από το κανονικό όταν χρησιμοποιούνται ως εγγύηση σε ενέργειες επαναχρηματοδότησης».


Ενθουσιασμένοι είναι οι αναλυτές από τις προοπτικές που προσθέτει η απόκτηση της Αττικής Οδού από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα βλέπουν εσωτερική απόδοση (IRR) 7-12% και αξία ανά μετοχή από 2 ευρώ έως και 7 ευρώ.     

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την Axia θα μπορούσε να προσθέσει 2,0 έως και 7,0 ευρώ ανά μετοχή και έως και διψήφιο IRR. Με βάση την αρχική εκτίμηση, η ΑΧΙΑ σημειώνει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τη χρηματοδότηση του έργου χωρίς την ανάγκη για νέα κεφάλαια (ΑΜΚ), ενώ υπό ορισμένα σενάρια σχετικά με την κίνηση και τις τιμές των διοδίων το έργο θα μπορέσει να αποφέρει double digit IRR, κάνοντας το ένα πολύ κερδοφόρο έργο για την εταιρεία.  

Το νέο έργο αναμένεται να διπλασιάσει το μέγεθος του τομέα παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων του ομίλου καθιστώντας τον ένα στρατηγικό επενδυτή σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο δεδομένων και των άλλων έργων του χαρτοφυλακίου. Σημαντικό ότι το χαρτοφυλάκιο εκτός του μεγέθους του είναι ένα από τα νεότερα στην Ευρώπη με διάρκεια ζωής άνω των 20 χρόνων.

Σε σχέση με την χρηματοδότηση η ΑΧΙΑ πιστεύει ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου 650 εκατ. ίδια κεφάλαια δεδομένου του χαμηλού ρίσκου του έργου, ενώ το δανειακό κομμάτι των 2,6 δισ. ευρώ  είναι σύνηθες να είναι ήδη προκαταρτικά κλεισμένο σε τέτοιους διαγωνισμούς. Σχετικά με τα ιδία κεφάλαια υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του α’ τριμήνου ο όμιλος διέθετε μετρητά 1,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων 600 εκατ. ευρώ στη μητρική που αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω από την κερδοφορία των άλλων δραστηριοτήτων του ομίλου. Επίσης θα μπορούσε να εξασφαλίσει έξτρα ρευστότητα από άλλα asset.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναλυτές της Piraeus Securities οι οποίοι αναφέρουν πως θα  χρειαστεί δικά της κεφάλαια 650 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, χωρίς να υπάρχει θέμα χρηματοδότησης αφού διαθέτει τα κεφάλαια. Υπολογίζει το IRR πάνω από αυτό της Ιονίας Οδού και Κεντρικής Οδού (περίπου 7,5%) και κάτω από της Εγνατίας Οδού που υπολογίζεται περίπου 13%.

Η χρηματιστηριακή επαναδιατυπώνει τη σύσταση υπεραπόδοσης και την τιμή στόχο των 20,70 ευρώ. Η Euroxx από την πλευρά της επίσης αναφέρει πως χρειάζεται ίδια κεφάλαια 650 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε και μέσω συνεταίρου να τα βρει και τα υπόλοιπα με δανεισμό, ενώ σημειώνει και αυτή πως διαθέτει περιουσιακά στοιχεία για πρόσθετη ρευστότητα. Με την απόκτηση της Αττικής Οδού ενισχύει το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με επαναλαμβανόμενη και σταθερή δημιουργία ταμειακών ροών, ελέγχοντας περίπου όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους στην Ελλάδα. Έχει θέσει τη μετοχή υπό αναθεώρηση και περιμένει εσωτερική απόδοση (IRR) 7-8% από την Αττική Οδό.


Ακόμα πιο ψηλά βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs με την Alpha Bank να διαθέτει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου (42%). Ο οίκος σημειώνει πως μετά από τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου περιμένει ένα επίσης δυνατό τρίτο τρίμηνο με περαιτέρω ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο τα 2,05 ευρώ από 1,86 ευρώ και έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου. Για την Εθνική Τράπεζα δίνει τα 8 ευρώ από 7,10 ευρώ με περιθώριο ανόδου 36%, για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τα 4,30 ευρώ από 3,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39% και για την Eurobank δίνει τα 1,85 ευρώ από 1,75 ευρώ με περιθώριο ανόδου 21%. Μόνο για την Eurobank έχει σύσταση ουδέτερη, ενώ για τις άλλες τρεις συστημικές έχει σύσταση αγοράς.

Αν και στο τρίτο τρίμηνο τα επιτόκια ίσως να έχουν κορυφωθεί η Goldman Sachs περιμένει πως οι παράγωγες που θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο είναι η δυνατότητα βελτίωσης του κόστους με την Alpha Bank να έχει δώσει την καλύτερη εκτίμηση για μείωση την περίοδο 2022-25 και η υψηλότερη κάλυψη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία θα ισχυροποιήσουν τις τράπεζες από σχηματισμό νέων κόκκινων δανείων και θα φέρουν μικρότερο κίνδυνο κόστους μακροπρόθεσμα.


 Αρκετά δυνατή είναι η διόρθωση το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά βρέθηκαν και πάλι αγοραστές, σταματώντας την υποχώρηση στις 1.230 μονάδες περίπου. Συνεχίζει η διόρθωση να χαρακτηρίζεται φυσιολογική αφού τα κέρδη για πολλές μετοχές παραμένουν μεγάλα. Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να έχασε 3,08% την εβδομάδα που πέρασε αλλά από την αρχή του έτους έχει άνοδο 35,5%. Αντιστοίχως ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε εβδομαδιαία βάση 4,51% και από την αρχή του χρόνου έχει άνοδο 55%.

Ωστόσο, αρκετές μετοχές έχουν υποχωρήσει σημαντικά και περισσότερο από την αγορά, ειδικά κάποιες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου οι αγοραστές τραβηχτήκαν απότομα. Αν εξετάσουμε την πορεία της αγοράς από τα τέλη Αυγούστου, όπου άρχισε να φαίνεται η κόπωση, έχουμε απώλειες έως και 20% για συγκεκριμένες μετοχές. Τέτοιες απώλειες έχει η ΕΚΤΕΡ, αλλά βοήθησε στην απότομη πτώση και η ανακοίνωση πώλησης μετοχών από τους βασικούς μετόχους.

Απώλειες 14% έχει η CPI γιατί οι βασικοί μέτοχοι έλαβαν και πάλι δωρεάν μετοχές, χωρίς να έχουν παρουσιάσει αύξηση μεγεθών. Η Space Hellas υποχωρεί επίσης 14%, η Έλαστρον 13%, η Medicon 11% και η AS Company 10,8%. Οι δύο τελευταίες δεν έχουν δώσει και κάποια σπουδαία κίνηση το προηγούμενο διάστημα. Κοντά στο 10% απώλειες έχει και η ΕΧΑΕ, οι οποίες κρίνονται κάπως υπερβολικές από αναλυτές.


Επιμονή του πληθωρισμού καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, τα οποία δημιουργούν προβληματισμό τόσο στους καταναλωτές, όσο και στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για την περαιτέρω πορεία των τιμών των αγαθών και ειδικότερα των τροφίμων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Αύγουστο είναι αυξημένος κατά 2,7% έναντι του Αυγούστου του 2022. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μικρότερη από την αύξηση που παρατηρείται στη σύγκριση μεταξύ Αυγούστου 2022 με 2021 που ήταν 11,4%.

Παρόλα αυτά εκτός των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν ράλι, με νέες αυξήσεις, άνω του 10%, ειδικά στα γαλακτοκομικά κατά 11,9%, στα έλαια και λίπη κατά 12%, στα φρούτα κατά 10,7% και στα λαχανικά κατά 17,6%. Ακόμη, σημαντικές είναι οι αυξήσεις που σημειώνονται στις τιμές του ψωμιού και των δημητριακών, κατά 6,6%, στα κρέατα, κατά 9,7% και στα ψάρια κατά 6,7%.


Την ανάγκη εφαρμογής από την κυβέρνηση ενός σχεδίου ανακούφισης των επιχειρήσεων που εμπλέκονται με τον τουριστικό κλάδο επεσήμανε η ομοσπονδία τουριστικών πρακτόρων Ελλάδος, FedHatta.

Η κακοκαιρία Daniel που πλήττει πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον τουριστικό κλάδο και κυρίως στους πράκτορες, λόγω ακυρώσεων τουριστικών γκρουπ που εκτείνονται ως το τέλος της σεζόν.

Ακόμη, μεγάλες επιβαρύνσεις δημιουργεί το επιπλέον κόστος διαμονής των εγκλωβισμένων τουριστών σε περιοχές όπου υπάρχει αδυναμία μετακινήσεων λόγω κακοκαιρίας, αλλά και απώλειες των αεροπορικών τους εισιτηρίων για την επιστροφή.

Προβλήματα, επίσης, λόγω των καταστροφών στην περιοχή της Μαγνησίας, δημιουργούνται και στη διακίνηση του εισερχόμενου τουρισμού, καθώς το κεντρικό λιμάνι παραμένει κλειστό, ενώ τα μικρότερα λιμάνια από και προς Σποράδες έχουν «εξαφανιστεί».

Μάλιστα, σε περιοχές της Μαγνησίας οι τουρίστες έχουν δηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα τους, αλλά δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους, τόσο λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου, όσο και του λιμανιού που δεν λειτουργεί.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα οι τουριστικοί πράκτορες και οι λοιποί επαγγελματίες του τουρισμού ζητούν ειδικές ρυθμίσεις, αλλά και «πάγωμα» των υποχρεώσεών τους ως τον Ιούνιο του 2024.


H απειλή οτι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πλήξει τις προοπτικές για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ και θα προκαλέσει ένα sell off στη χρηματιστηριακή αγορά το επόμενο δίμηνο, προβλέπουν οι strategists της Bank of America σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.

Το consensus δίνει πιθανότητα μόνο 20% για μια ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας, ωστόσο, οι τιμές πετρελαίου, οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν σφιχτές και αποτελούν το κύριο ρίσκο για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Οι επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την όποια κούρσα των μετοχών το επόμενο διάστημα για να τοποθετηθούν αμυντικά, συστήνει η BofA.

Οι χρηματιστηρισκές αγορές σημείωσαν άνοδο φέτος με βάση τις προσδοκίες πως η οικονομία θα καταφέρει μια ομαλή προσγείωση και ότι η Fed βρίσκεται στο τέλος του κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων. Όμως, άρχισαν να εμφανίζονται «ρωγμές» στο αφήγημα αυτό με τους αξιωματούχους της Fed να διατηρούν τη «γερακίσια» τους στάση και με την απόδοση στα 10ετή ομόλογα ΗΠΑ να ανεβαίνει τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Παράλληλα, οι τιμές πετρελαίου έχουν ακριβύνει 24% από το τέλος Ιουνίου, κάτι που θα διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.


Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να μεγαλώνει η ανησυχία των επενδυτών που ασχολούνται με τις μετοχές τεχνολογίας στις ΗΠΑ σχετικά με την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και την πιθανότητα να ανεβεί ακόμα περισσότερο και να τις ζημιώσει. Την Τετάρτη και την Πέμπτη η μετοχή της Apple (AAPL NASDAQ) έχασε περίπου 7% εξαιτίας των πληροφοριών της Wall Street Journal και του Bloomberg πως οι αρχές της Κίνας πρόκειται να απαγορεύσουν στους κρατικούς αξιωματούχους και στα στελέχη των υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων την χρήση τηλεφωνικών συσκευών iPhone.

Παρότι πρόκειται περί μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών, οι επενδυτές προχώρησαν σε μεγάλες πωλήσεις μετοχών της Apple και πολλών άλλων τεχνολογικών εταιρειών. Εταιρείες που προμηθεύουν την Apple με εξαρτήματα για το iPhone, όπως η Skyworks (SWKS NASDAQ), η Cirrus Logic (CRUS NASDAQ) και η Qorvo (QRVO NASDAQ), άλλες που έχουν σημαντική δραστηριότητα στην Κίνα, όπως η Qualcomm (QCOM NASDAQ) και η Seagate (STX NASDAQ), ακόμα και η αγαπημένη των επενδυτών Nvidia (NVDA) παρασύρθηκαν από το κακό κλίμα και κατέγραψαν ανάλογη πτώση αυτό το διήμερο.

Προφανώς, οι επενδυτές φοβούνται πως η Κίνα μπορεί να απαντήσει δυναμικά στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην κινεζική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, λαμβάνοντας μέτρα σαν και αυτά που είδαμε προ καιρού εναντίον της Micron Technology ή ακόμα πιο αυστηρά. Κόντρα στο αρνητικό κλίμα κινήθηκε η μετοχή της Intel (INTC NASDAQ), η οποία από το ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τετάρτης μέχρι την λήξη της συνεδρίασης της Πέμπτης ανέβηκε κατά σχεδόν 6%.

Εξόσων γνωρίζουμε, δεν υπήρχε καμία αξιόλογη είδηση σχετικά με την μεγάλη αμερικανική επιχείρηση που έχει απογοητεύσει πολύ τους μετόχους της τα τελευταία χρόνια και έχει χάσει εδώ και καιρό τα σκήπτρα της βασίλισσας της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών από την Nvidia και την Taiwan Semiconductor Company (TSM NYSE).

Η σχετικά παράξενη συμπεριφορά της μετοχής δεν μπορεί να αποδοθεί στο ότι η Intel δεν κάνει καθόλου δουλειές στην Κίνα, γιατί απλά αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον Tae Kim του Barron’s, η εξήγηση για την αναπάντεχα θετική συμπεριφορά της Intel έχει άμεση σχέση με την ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Η αμερικανική βιομηχανία είναι η μόνη που διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις σημαντικής δυναμικότητας έξω από την Κίνα και την Ταϊβάν. Για όσους ανησυχούν για την κατάσταση μεταξύ των δύο ισχυρότατων κρατών, η αγορά μετοχών της Intel είναι μία πολύ λογική κίνηση.

Αν η ένταση ανεβεί ακόμα περισσότερο, είναι βέβαιο πως πάρα πολλές εταιρείες του κλάδου που δεν διαθέτουν δικές τους παραγωγικές εγκαταστάσεις θα αναγκαστούν να στραφούν προς την Intel προκειμένου να σιγουρευτούν πως θα μπορέσουν να παράξουν τα microchips που περιμένουν οι πελάτες τους. Καθώς η Intel έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων και επέκτασης των παραγωγικών δραστηριοτήτων της, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι λογικά εξαιρετικά ωφέλιμο για την εταιρεία.

Όπως επισήμανε ο Tae Kim, φαίνεται πως για κάποιους επενδυτές η κατοχή μετοχών Intel αποτελεί ένα είδος προστασίας από τις συνέπειες της πιθανής κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας. Ομολογουμένως μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.