Δίψα για μετοχές της Πειραιώς, τα «δώρα» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους μετόχους, η ανθεκτική Elvalhalcor, η μοναδική ανάπτυξη της ΔΕΗ, η έκπληξη της Optima, τα ακίνητα αλλάζουν χέρια, οι τράπεζες στο προσκήνιο και ο χρυσός παίρνει τα πάνω του

Εκρηκτική ήταν η ζήτηση για τις μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς. Ενδεικτική της μεγάλης ζήτησης είναι το γεγονός πως η τιμή διάθεσης ορίστηκε στο ανώτατο όριό της, στα 4 ευρώ, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για λογαριασμό του Δημοσίου, που υπολογίζεται σε περίπου 1,35 δισ. ευρώ.

Ξένοι επενδυτές, μεγάλα funds από Ελλάδα και εξωτερικό έδωσαν βροντερό παρών με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ. Βέβαια, περισσότερα θα γίνουν γνωστά με τις επίσημες ανακοινώσεις. Το βιβλίο προσφορών που έκλεισε χθες καλύφθηκε από το άνοιγμά του, ενώ η συμμετοχή στην τελευταία ώρα εντάθηκε και ειδικά στην Ελλάδα όπου είχαν εξασφαλιστεί ουσιαστικά από χθες συμμετοχές περί τα 500 εκατ. ευρώ. Με τις εγγραφές των επενδυτών στα 4 ευρώ, η τελική συμμετοχή εκτιμάται ότι μπορεί να έχει διπλασιαστεί και να φθάνει το 1 δισ. ευρώ, καθώς ήταν γνωστό ότι Έλληνες θεσμικοί και ίσως και ιδιώτες επενδυτές θα εγγράφονταν την τελευταία ημέρα.

Η υπερκάλυψη από το εξωτερικό ήταν μεγάλη και η διοίκηση της Πειραιώς έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη της τράπεζας υπό τον Χρήστο Μεγάλου, είχαν επιδοθεί σε συνεχείς συναντήσεις με επενδυτές, τόσο στο πλαίσιο roadshows, όσο και επισκέψεών τους σε χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως το Λονδίνο.

Το ΤΧΣ και οι σύμβουλοί του επίσης είχαν προχωρήσει σε συναντήσεις με μεγάλα funds με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων. Το όλο εγχείρημα του placement στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.


Σημαντικό περιθώριο ανόδου, εντοπίζει η μία μετά την άλλη χρηματιστηριακή για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής για το 2024 στο ελληνικό χρηματιστήριο η AXIΑ έδωσε νέα υψηλότερη τιμή-στόχο και περιλαμβάνει τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές, εννοείται με σύσταση αγοράς. Συγκεκριμένα, αύξησε την τιμή στόχο στα 24,8 ευρώ από 21,20 ευρώ προηγουμένως, καθώς πλέον συμπεριλαμβάνει στην αποτίμηση της και την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Η μετοχή είναι πάνω 9,7% από την αρχή του έτους, σε παρόμοια επίπεδα με τον Γενικό Δείκτη.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει την αύξηση της  μόχλευσης του Ομίλου, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων για Αττική Οδό και Εγνατία Οδό εντός του 2024, αλλά θεωρεί πως τα τρέχοντα επίπεδα δεν αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη υπολειπόμενη διάρκεια ζωής των assets της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τις αυξανόμενες και χαμηλού ρίσκου χρηματοροές και τις διαφοροποιημένες δραστηριότητες. Σύμφωνα με την ΑΧΙΑ «οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης για τον Όμιλο πρέπει να είναι πιο κοντά σε εταιρείες παραχωρήσεων με μεγάλη διάρκεια ζωής (παράδειγμα Ferrovial όπου κάνει trade 25x EV/EBITDA και >40x P/E). Η άσκηση αποτίμησης Sum-of-the-parts για κάθε ένα από τα assets ξεχωριστά, περιλαμβάνοντας και την Αττική Οδό πλέον καταλήγει σε τιμή στόχο 24,8 ευρώ.

Αναμένει προσαρμοσμένα EBITDA για το 2023 525 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 20% έναντι του 2022 σε συνέχεια της ομαλοποίησης των συνθηκών στην αγορά ενέργειας, ενώ για το 2024 μετά την ενοποίηση της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού (και τα δύο για μικρό μέρος του έτους) τα EBITDA αναμένεται να αυξηθούν κατά 22% και στα 641 εκατ.   Τέλος για το 2023 αναμένει μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή το οποίο σταδιακά θα φτάσει στα 0,70 ευρώ το 2028. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Piraeus Securities έδωσε τιμή στόχο τα 22,20 ευρώ και τοποθέτησε τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές και η Euroxx έδωσε τιμή στόχο τα 20,2 ευρώ.


Σε μία δύσκολη περίοδο για τον κλάδο των μετάλλων, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατάφερε παρά τη μειωμένη ζήτηση και τη μείωση των τιμών των μετάλλων να κρατήσει τα προσαρμοσμένα EBITDA σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Όπως ήταν ήδη γνωστό τα κέρδη του 2022 δεν μπορούσαν να επαναληφθούν, αφού και σε αυτόν τον κλάδο, ήταν… ουρανοκατέβατα. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ και είναι ανώτερες του 2021, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 239,3 εκατ. ευρώ από 271,2 εκατ. ευρώ το 2022 και 166,8 εκατ. ευρώ το 2021.

Η αύξηση των επιτοκίων εκτός από τη μείωση της ζήτησης που προκάλεσε επηρέασε και την καθαρή κερδοφορία, αφού ο όμιλος πλήρωσε σε τόκους 52,7 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 41,5 εκατ. ευρώ το 2022 και 30,8 εκατ. ευρώ το 2021. Ωστόσο, κατάφερε να δημιουργήσει εξαιρετικές ταμειακές ροές και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό κατά 142,2 εκατ. ευρώ, ενώ θα δώσει και φέτος στους μετόχους ως μέρισμα (0,04 ευρώ).

Αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες ενεργειακές προκλήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, ο Όμιλος και η Εταιρεία σύναψαν, εντός του Β’ τριμήνου 2023, σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποστηρίζεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στο κίνδυνο μεταβολής των τιμών της ενέργειας. Πέραν αυτού η Εταιρεία και ο Όμιλος έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αντιστάθμισης για τον περιορισμό του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών του φυσικού αερίου.


Τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, οι εκτιμήσεις που δίνουν οι διοικήσεις και οι προσδοκίες για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, ανεβάζουν τον πήχη για τις μετοχές. Οι αναλυτές δίνουν υψηλότερες τιμές στόχους και θεωρούν τις αποτιμήσεις ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα. Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΔΕΗ και δεν είναι η πρώτη φορά που η στήλη σας γράφει ότι οι αναλυτές θα ανεβάσουν τις τιμές στόχους. Μετά τις ανακοινώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ο CEO, Γιώργος Στάσσης, οι αναλυτές ανεβάζουν τις εκτιμήσεις αφού τα νούμερα που έδωσε η ΔΕΗ ήταν ανώτερα των δικών τους εκτιμήσεων.

 Έτσι η Eurobank Equities αύξησε την τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ από 13 ευρώ με σύσταση αγοράς και ένδειξη top pick. Όπως αναφέρει, ενσωμάτωσε τα πρόσφατα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε και ενσωμάτωσε το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΔΕΗ και προχώρησε στην αύξηση των ΕΒΙTDA για το 2024 κατά 31% και για το 2025 κατά 40% ώστε να ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση της διοίκησης (1,7 δισ. ευρώ EBITDA το 2024).

Τώρα η μετοχή διαπραγματεύεται με EV/EBITDA της επόμενης χρήσης 7,8 φορές και στα ίδια επίπεδα με τους ανταγωνιστές της. Ο πολλαπλασιαστής αυτός μπορεί να δικαιολογηθεί από το καλύτερο προφίλ ανάπτυξης της ΔΕΗ και την ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση προς τις ΑΠΕ. Μάλιστα αναφέρει πως ο δείκτης ΕV/EBITDA για το 2026 είναι κάτω από 3,5 φορές και μάλλον δεν δικαιολογείται κατά την άποψη της χρηματιστηριακής.


Ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για τη χρήση 2023 η Optima Bank. Τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 εκατ. ευρώ και σε δημοσιευμένη βάση διαμορφώθηκαν στα 103 εκατ. ευρώ. Έτσι η απόδοση των ενσώματων κεφαλαίων ανήλθε στο 29%. Η διοίκηση υποσχέθηκε διατηρήσιμη και την καλύτερη στον κλάδο της απόδοση κεφαλαίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το 2024 περιμένει καθαρά κέρδη πάνω από 124 εκατ. ευρώ και απόδοση (ROTE) πάνω από 20%. Για το 2023 θα δώσει μέρισμα 0,44 ευρώ και για το 2024 υπόσχεται διανομή πάνω από το 30% των κερδών. Επίσης αναμένει καθαρή αύξηση δανείων 700 εκατ. ευρώ περίπου.


Δύο ακίνητα άλλαξαν χέρια σε πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν χθες. Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμένο επταώροφο κτίριο στον Πειραιά σε οικόπεδο 1.049,12 τετραγωνικών μέτρων. Το οικόπεδο περιήλθε στην «Κληρονόμοι Αφοι Εμμανουηλίδη και Γ.Καμπά ΟΕ» από το 2001 και τα τελευταία χρόνια στέγαζε την εταιρεία πληροφορικής Megabit και από το 2007 παραμένει στα αζήτητα.

Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε τιμή εκκίνησης 1,112 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο ακίνητο που άλλαξε χέρια ήταν αυτό της Ηλήλ Επενδυτικής στη Γλυφάδα. Το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως φιλέτο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο σε οικόπεδο εμβαδού 555,69 τετραγωνικών μέτρων. Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 900 πλειστηριασμοί για κάθε είδους ακίνητα, δηλαδή από κατοικίες και ξενοδοχεία ως επαγγελματικούς-βιομηχανικούς χώρους και οικόπεδα.


Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η Moody’s, η οποία και εκτιμά ότι θα συνεχιστούν τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια τα οποία θα στηρίξουν την περαιτέρω κερδοφορία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό report που έχουν συντάξει οι αναλυτές της Moody’s, τα στοιχεία δείχνουν  ότι η διαφορά μεταξύ του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των δανείων και του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των καταθέσεων για ελληνικές τράπεζες παρέμεινε υψηλά πάνω από το 5,6% τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει η Moody’s το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα νέα δάνεια τον Ιανουάριο ήταν 6,15%, ενώ το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο που καταβλήθηκε για νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο περιθώριο επιτοκίου 5,62%.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα ανεξόφλητα δάνεια και τις καταθέσεις, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση των τραπεζών, ήταν 6,36% για τα δάνεια και 0,53% για τις καταθέσεις, γεγονός που δίνει ακόμη υψηλότερο σταθμισμένο μέσο περιθώριο επιτοκίου 5,83% σε σύγκριση με μέσο όρο 5,67% το 2023.

Σχολιάζοντας οι αναλυτές της Moody’s τα στοιχεία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα αυξανόμενα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η συγκράτηση του κόστους και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και οι χαμηλότερες προβλέψεις επί επισφαλειών στήριξαν την ισχυρή οικονομική απόδοση των τραπεζών το 2023.  Παράλληλα, η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου αντανακλά την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών μέσω σημαντικών τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια.


H τιμή του χρυσού κρατιόταν πάνω από τα $2,100 η ουγγιά την Τετάρτη, κοντά στο ιστορικό υψηλό των $2.141 της Τρίτης, καθώς οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων γύρω στον Ιούνιο ενισχύονται. Το ράλι της τιμής σποτ του χρυσού επί πέντε συνεχείς συνεδριάσεις έχει οδηγήσει τον δείκτη RSI 14 ημερών σχετικής ενδυνάμωσης στο 78, πάνω από το επίπεδο του 70 που δείχνει «overbought» περιοχή.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι τοποθετήσεις σε χρυσό είναι πολύ μικρές σε προϊόντα όπως τα futures, τα δικαιώματα και τα ETF, ενώ η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο παραμένει ισχυρή, «που σημαίνει ότι υπάρχουν πυρομαχικά για να τεστάρει η αγορά υψηλότερα επίπεδα τιμών το 2024».

Στη χρηματαγορά οι traders δίνουν 57% πιθανότητα μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed τον Ιούνιο. Τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού.


Μία μεγάλη έκπληξη περίμενε πριν το ξεκίνημα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Τρίτης τους μετόχους της αμερικανικής εταιρείας Albermarle (ALB NYSE). Η διοίκηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας εξόρυξης λιθίου στον κόσμο ανακοίνωσε την απόφασή της να αναζητήσει χρηματοδότηση ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων από την χρηματιστηριακή αγορά, με μία σχετικά πολύπλοκη διαδικασία μέσω της οποίας θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές που θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές στις αρχές του Μαρτίου του 2007.

Όσοι αγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές θα εισπράττουν ετήσιο μέρισμα της τάξης του 7,25% για τα επόμενα τρία χρόνια. Με την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης εκδηλώθηκαν ισχυρές ρευστοποιήσεις που οδήγησαν την μετοχή σε τελική πτώση 17,87%. Η τιμή κλεισίματος, στα 109,40 δολάρια ήταν πολύ κοντά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 52 εβδομάδων (106,69) η οποία σημειώθηκε στην ίδια συνεδρίαση.

 Η πτώση ήταν αποτέλεσμα αφενός μεν του αιφνιδιασμού των μετόχων και αφετέρου της δυσαρέσκειάς τους για την έκδοση σημαντικού αριθμού νέων μετοχών. Με δεδομένο πως η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ήταν κοντά στα 16,5 δισ. δολάρια με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής και κοντά στα 15,5 δισ. με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας, η έκδοση νέων μετοχών αξίας περίπου 2 δισ. δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τους μετόχους. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας πως η ανακοίνωση για την έκδοση των προνομιούχων μετοχών ήρθε αμέσως μετά από μία πολύ σημαντική άνοδο της μετοχής.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η τιμή της είχε αγγίξει τα 143 δολάρια, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου βρισκόταν στα 108,39. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως η διοίκηση εκμεταλλεύθηκε την σημαντική άνοδο της μετοχής για να προχωρήσει το σχέδιο της χρηματοδότησης και έκοψε την χαρά των μετόχων οι οποίοι έχουν κουραστεί να βλέπουν την μετοχή τους να κατεβαίνει από το φθινόπωρο του 2022, όταν ήταν κοντά στα 280 δολάρια.

Όπως όμως μας επισημαίνει το Barron’s, η προσφυγή στην χρηματοδότηση από την αγορά ήταν μάλλον μία αναγκαστική επιλογή αφού οι εξελίξεις στην αγορά λιθίου δεν ευνοούν καθόλου την εταιρεία, η οποία έχει μεγάλες επενδυτικές ανάγκες. Η πτώση της τιμής του λιθίου κατά τουλάχιστον 85% από το τέλος του 2022 μέχρι τώρα έχει μειώσει σημαντικά τα έσοδα της επιχείρησης, όπως και όλων των ανταγωνιστριών της, κάνοντας πολύ πιο δύσκολη την χρηματοδότηση των επενδύσεων από τους ίδιους πόρους της.

Το Barron’s υπολογίζει πως με την τιμή του λιθίου στα σημερινά επίπεδα η Albermarle θα χρειαστεί τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Οι επενδυτικές ανάγκες της για το 2024 είναι της τάξης των 1,7 δισ. δολαρίων και οι λειτουργικές ταμειακές ροές της αναμένεται να είναι περίπου 1,3 δισ. μέσα στην χρονιά. Σύμφωνα με τον Charles Neivert, αναλυτή της Piper Sandler που σχολίασε τις εξελίξεις, η κίνηση της εταιρείας δείχνει καθαρά πως με την τωρινή κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς λιθίου η Albermarle θέλησε να «σιγουρέψει» την χρηματοδότηση των αναγκαίων επενδύσεων των επομένων ετών.

Για όποιον πιστεύει πως τα πράγματα θα καλυτερέψουν στην παγκόσμια αγορά λιθίου, οι προνομιούχες μετοχές που εκδίδει τώρα η εταιρεία μπορεί να αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία, αφού για τρία χρόνια θα δίνουν ένα καλό μέρισμα και μετά θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές που θα έχουν λογικά αρκετά υψηλότερη τιμή από την τωρινή, εφόσον φυσικά ανεβεί σημαντικά η τιμή του λιθίου. Αν δεν ανεβεί δεν χρειάζεται να πούμε τι θα γίνει...

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.