Αλλαγή σκηνικού στο ταμπλό, οι μετοχές που βγάζουν «άμυνες» και η ανθεκτική ΔΕΗ

Οι αγορές απαιτούν περισσότερη προσοχή. Η περίοδος που τα κέρδη έβγαιναν γρήγορα και εύκολα από τις μετοχές φαίνεται πως έχει τελειώσει. Οι τράπεζες δέχονται μεγάλη πίεση παγκοσμίως. Προφανώς και οι επενδυτές πιέζουν τις κεντρικές τράπεζες για αποφάσεις. Οι εγχώριες τράπεζες, αν και με ισχυρούς και καθαρούς ισολογισμούς, κατέγραψαν μεγάλες απώλειες καθώς παρασύρθηκαν από το διεθνές κλίμα. Οι αναλυτές συστήνουν προσοχή στους επενδυτές και να ενημερώνονται για όσα γίνονται στο εξωτερικό.

Οι πιο παλιοί επενδυτές είναι σε καλύτερη θέση, καθώς έχουν τοποθετηθεί εγκαίρως στις τραπεζικές μετοχές και έχουν ακόμα κέρδος. Όμως οι τελευταίοι που μπήκαν και δυστυχώς κάποιοι μικροί που επανατοποθετήθηκαν μετά από χρόνια στο Χ.Α. βλέπουν μεγάλες υποαξίες σε λίγο χρονικό διάστημα. Η απογοήτευση είναι έκδηλη. Πάντα όμως οι μεγάλες πτώσεις δημιουργούν και μεγάλες ευκαιρίες. Το ζήσαμε και στην περίοδο των μνημονίων, στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. Σήμερα υπάρχουν μετοχές που είναι πιο ψηλά από τις τιμές που είχαν σε όλες τις παραπάνω κρίσεις. Με προσεκτικές επομένως επιλογές θα πρέπει να αμυνθούν οι επενδυτές.


Τα κριτήρια που βάζουν κάποιοι αναλυτές είναι πλέον επιλογή εταιρειών με χαμηλή μόχλευση, καλή ανάπτυξη και καλή μερισματική απόδοση. Το ελληνικό χρηματιστήριο ευτυχώς διαθέτει πλήθος τέτοιων εταιρειών απ' όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε τον ΟΠΑΠ, όπου και για φέτος η διοίκηση περιμένει βελτίωση αποτελεσμάτων και έχει εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό, ενώ εκτός από το υψηλό μέρισμα που θα δώσει συνολικά για τη χρήση 2022 έχει δεσμευτεί πως θα είναι υψηλό και για τη χρήση 2023.

Η Jumbo πρόσφατα μοίρασε 1,1550 ευρώ ανά μετοχή και η διοίκηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη για το 2023 περιμένοντας καθαρά κέρδη 270-275 εκατ. ευρώ ενώ το ταμείο είναι γεμάτο. Ο ΟΛΠ θα δώσει μέρισμα πάνω από 1 ευρώ και έβγαλε καλά κέρδη. Η Autohellas έχει δύο συνεχόμενες χρονιές που γράφει ιστορικά υψηλά νούμερα σε τζίρο και κέρδη και πρόθεση της διοίκησης είναι να δίνει καλά μερίσματα. Χαμηλή και η μόχλευση της Μυτιληναίος με το μέρισμα να είναι στα 1,20 ευρώ. Σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις υψηλά κέρδη και μέρισμα περιμένουμε από Καρέλια που δεν έχει δάνεια, ΟΛΘ και λογικά θα δούμε σύντομα νέο υψηλό μέρισμα από Alpha Αστικά Ακίνητα.


Μετά το μίνι placement που έκανε ο βασικός μέτοχος της Βιοκαρπέτ, η μετοχή άλλαξε συμπεριφορά και βελτιώθηκαν λίγο και οι όγκοι και η αποτίμηση. Ελπίζουμε να έχει διάρκεια γιατί χρειάζεται η αγορά μας και την αφύπνιση των μικρών μετοχών που έχουν προοπτικές. Εδώ το στοίχημα είναι η αγορά της Σαουδικής Αραβίας, όπου έτσι κι αλλιώς έχει παρουσία, αλλά φημολογείται ότι μπορεί να πάρει ένα πολύ μεγάλο έργο.


Την Τρίτη θα γίνει η γενική συνέλευση της Frigoglass για να αποφασίσει επί της συμφωνίας που ανακοινώθηκε με τους ομολογιούχους. Οι μέτοχοι χάνουν το 85% της σημερινής δραστηριότητας, η οποία περνάει σε άλλη εταιρεία στην οποία η εισηγμένη θα κατέχει το 15%. Στη συμφωνία προβλέπεται να πουληθεί το ακίνητο που έχει η εταιρεία στην Κάτω Αχαΐα και να εισπράξουν το τίμημα οι ομολογιούχοι. Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν εργαζόμενοι, πελάτες, προμηθευτές, σύμβουλοι και τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.


Πολύ ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι περισσότεροι αναλυτές από τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και σημειώνουν το στόχο των 1,1 δισ. ευρώ ΕΒΙΤDA που έβαλε η διοίκηση με κάποιους να σημειώνουν πως είναι εύκολα επιτεύξιμος και μπορεί και να ξεπεραστεί. Μάλιστα θα φέρει τέτοιο EBITDA η ΔΕΗ χωρίς να προσμετρηθεί η ENEL Romania, για την οποία έχει πει πως περιμένει 300 εκατ. ευρώ EBITDA. Με τα κέρδη αυτά θα μπορέσει να δώσει και μέρισμα μετά από χρόνια και παράλληλα να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο τέλος του 2023 θέλει να έχει προσθέσει η διοίκηση άλλα 400 MW από ΑΠΕ και 1GW το 2024 χωρίς να μετράει τυχόν εξαγορές. Τώρα είναι στα 600 MW.


Τα έχουμε δει όλα μέσα σε τρία χρόνια: Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, αρνητικές τιμές πετρελαίου, containers να κοστίζουν περισσότερο από τα προϊόντα που μεταφέρουν και ελβετικές τράπεζες να σκάνε. Την ίδια στιγμή οι ρυθμιστικοί κανόνες που ορίζουν την κάθε αγορά αλλάζουν «όπου φυσάει ο άνεμος». Δεν υπάρχει πλέον καμία σταθερά στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Για όσους σπεύσουν να υποστηρίξουν την αντισυστημική όχθη (βλ. crypto) αρκεί μια αναζήτηση με τις λέξεις «απάτη» και «κρυπτονομίσματα» για να γεμίσει η οθόνη από αποτελέσματα πρόσφατων ιστοριών εξαπατημένων «επενδυτών».

Το τοπίο είναι γεμάτο παγίδες και η χρηματοοικονομική ιστορία σβήνεται και ξαναγράφεται σχεδόν κάθε ημέρα. Και όσο τα μεγέθη μεγαλώνουν οι μανούβρες γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Τόσο δύσκολες που ακόμα και τα Σαββατοκύριακα οι οθόνες δεν σβήνουν. «Πρέπει να κλείσει η υπόθεση πριν το άνοιγμα της Ασίας». Λες και το ζητούμενο είναι οι πρώτες εντυπώσεις από το κλείσιμο της συνεδρίασης του Τόκιο. Και μετά;


Πώς αλλάζουν οι καιροί… Η Motor Oil είχε σταματήσει να μπαίνει στους διαγωνισμούς για την πώληση καυσίμων στη ΔΕΗ από το 2017 αναγνωρίζοντας ρίσκο αντισυμβαλλόμενου. Για τους έχοντες δυνατή μνήμη η S&P είχε θέσει τότε την πιστοληπτική της αξιολόγηση σε «CCC» με αρνητική προοπτική προειδοποιώντας για την δυνατότητα της εταιρίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Τώρα οι δύο εταιρίες ενώνουν δυνάμεις για την παραγωγή και ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης «πράσινου υδρογόνου».


Από τις 10 Μαΐου θα κάνει ντεμπούτο το παράγωγο στον MSCI στην πλατφόρμα συναλλαγών παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο δείκτης θα περιλαμβάνει τις 10 ελληνικές μετοχές που βρίσκονται μέχρι στιγμής στη σύνθεση του βασικού δείκτη MSCI Global Standard. Σίγουρα αυτό θα βοηθήσει και την περαιτέρω αύξηση της εμπορευσιμότητας των συγκεκριμένων τίτλων αφού οι ειδικοί διαπραγματευτές θα πρέπει να ασφαλίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους παίρνοντας τις αντίθετες θέσεις στην υποκείμενη αγορά.


Στο σύνολο του 2022 ο συνδυασμός παραγωγής και προμήθειας ρεύματος έβγαλε θετική διαφορά 108 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και αφορούσε 549 εκατ. ευρώ. Η διανομή (βλ. ΔΕΔΔΗΕ) είχε μειωμένη συνεισφορά κατά 33 εκατ. ευρώ στα 376 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο (29 εκατ. ευρώ) έως τα 954 εκατ. ευρώ των λειτουργικών κερδών ήρθε από τις ΑΠΕ. Οι λήξεις δανείων της ΔΕΗ για το 2023 βρίσκονται στα 530 εκατ. ευρώ τα οποία με άνεση θα αναχρηματοδοτηθούν αφού η ΔΕΗ έχει 1,2 δισ. ευρώ σε ρευστό στον ισολογισμό της και διαθέσιμες γραμμές 3,2 δισ. ευρώ.

Η εγκατεστημένη δυναμικότητα των ΑΠΕ θα προσεγγίσει τα 680 MW μέσα στο 2023 από 326 ΜW που είναι σήμερα σε λειτουργία, ενώ σε βάθος 18 μηνών θα έχει φθάσει τα 1,6 GW. Με την προσθήκη της Ρουμανίας η ΔΕΗ πιθανώς να έχει κατακτήσει και την πρώτη θέση σε ΑΠΕ  από τις εισηγμένες εταιρείες στο τέλος του 2024.


Έναν πολύ μεγάλο αριθμό διεκδικητών προσελκύει το έργο - μαμούθ για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Στην κούρσα της διεκδίκησης του project ανήκουν όλα τα «μεγάλα ονόματα» των κατασκευών, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τον ΤΙΤΑΝ, ο όμιλος Μυτιληναίος, η Intrakat, το σχήμα More-Άβαξ-Thales και η κοινοπραξία Ηλέκτωρ-Άκτωρ παραχωρήσεις. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και τα σπουδαία, πλέον, θα είναι στη φάση της κατάθεσης προσφορών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα που θα εξυπηρετεί το 65% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 τόνων ανά χρόνο από τα οποία 38.100 τόνοι είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα. Το ερώτημα βέβαια, είναι πότε θα ξεκινήσει η μονάδα να κατασκευάζεται. Λόγω και των εκλογών που θα καθυστερήσουν κάπως τις διαδικασίες, ενδέχεται να έχουμε ανάδοχο μέχρι τα τέλη της χρονιάς, με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών να τοποθετείται την επόμενη χρονιά.


Ένα από τα έργα του οποίου η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης επικυρώθηκε πρόσφατα περιλαμβάνει τη δημιουργία έξυπνων LED στους αυτοκινητοδρόμους στις 13 περιφέρειες της χώρας. Είναι προϋπολογισμού 132,5 εκατ. ευρώ και προβλέπει την τοποθέτηση LED σε 958,14 χιλιόμετρα τα οποία σήμερα βρίσκονται στο…σκοτάδι. Για να γίνει αυτό εφικτό θα τοποθετηθούν και 31.938 αυτόνομοι έξυπνοι τηλεδιαχειριζόμενοι ιστοί φωτισμού των οποίων η μέση απόσταση θα είναι 30 μέτρα.

Μέσω της ανάπτυξης των αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού τεχνολογίας led, η κάθε Περιφέρεια θα διασφαλίσει την άνετη και ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών στα μέχρι πρότινος σκοτεινά τμήματα του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της. Κάθε αυτόνομος, έξυπνος, τηλεδιαχειριζόμενος στύλος φωτισμού θα διαθέτει φωτοβολταϊκό πάνελ και μπαταρία λιθίου που θα φορτίζει την ημέρα και θα ρευματοδοτεί το led τη νύχτα.


Το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών σε ομόλογα ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωνε μεγάλη άνοδο την Παρασκευή με τις ανησυχίες για τον κλάδο να εξακολουθούν να προκαλούν νευρικότητα στην αγορά μία εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Credit Suisse. Tα 5ετη CDS (credit default swaps) της Deutsche Bank ανέβηκαν 19 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Πέμπτης στις 222 μβ. Τα CDS της Deutsche διαπραγματεύονταν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2019. Παρομοίως, τα 5ετή CDS της UBS αυξήθηκαν 14 μονάδες βάσης από τις 130 μβ όπου έκλεισαν την Πέμπτη.

Στην αγορά διάχυτες είναι οι ανησυχίες ότι τα σοβαρότερα προβλήματα του κλάδου από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 δεν έχουν περιοριστεί ακόμη, με αποτέλεσμα οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις και να σημειώνουν πτώση. Η μετοχή της Deutsche Bank έκανε βουτιά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής άνω του 14% μετά την άνοδο των CDS, υποχωρώντας για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Η μετοχή της έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της τον μήνα που διανύουμε και το κόστος των CDS έχει αυξηθεί σε υψηλό τετραετίας.

Η Deutsche Bank έγινε το νέο επίκεντρο της αναταραχής στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μετά την Credit Suisse. Η γερμανική τράπεζα ήταν σε τροχιά ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια μετά από σειρά κρίσεων. Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα αποπληρώσει Τier 2 ομόλογα πρόωρα, κίνηση που συνήθως επιλέγεται για να τονωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωστία του ισολογισμού. Με βάση τη συμπεριφορά της μετοχής της, όμως, το μήνυμα δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Μπορεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας να θεωρείται φίλος του περιβάλλοντος και να είναι από τους υποστηρικτές της προστασίας των δασών του Αμαζονίου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν δείχνει μία σχετική ελαστικότητα σε ορισμένα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι και το μέλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας του. Παρά την δηλωμένη προσήλωσή του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξή του στην προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο πρόεδρος Λούλα δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει την επιθετική πολιτική της Petroleo Brasileiro ή απλά Petrobras (PBR NYSE), η οποία ελέγχεται από το Βραζιλιάνικο Δημόσιο και είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.

Όπως μάλιστα δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρίο Ντε Ζανέιρο ο Jean Paul Prates, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του και αποτελεί προσωπική επιλογή του Λούλα, η Petrobras πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων για αρκετές δεκαετίες ακόμα. Ο Prates πρόσθεσε πως η εταιρεία του θα κερδίσει μερίδιο αγοράς και μάλιστα είπε, χαριτολογώντας ίσως, πως μπορεί να είναι η τελευταία εταιρεία στον κόσμο που θα συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο.

Η στάση του Prates θυμίζει κάπως την αντίστοιχη στάση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποστηρίζει πως η επένδυση στα ορυκτά καύσιμα είναι συμβατή με την προσπάθεια μηδενισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παρά το γεγονός πως η Βραζιλία ξεκίνησε κάπως αργά την αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου και είναι πλέον η μεγαλύτερη παραγωγός στην Λατινική Αμερική.

Φέτος αναμένεται να παράγει περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ανά ημέρα με προοπτική να φτάσει στα 4,6 εκατομμύρια ημερησίως το 2030 και να αρχίσει να μειώνεται από εκεί και έπειτα (η παγκόσμια παραγωγή αργού πετρελαίου είναι κοντά στα 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως).

Αν η χώρα και η Petrobras θέλουν όντως να παραμείνουν μέχρι το τέλος μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, θα πρέπει σύντομα να βρουν νέα σημαντικά κοιτάσματα. Τα περισσότερα τωρινά κοιτάσματά της βρίσκονται έξω από τις ακτές της χώρας, κάτω από στρώματα αλατιού. Ο Prates ξεκαθάρισε προς τους επενδυτές πως το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια θα κατευθυνθεί στις δραστηριότητες που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα, και μόνο ένα μικρό μέρος θα έχει σχέση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως αιολικά πάρκα έξω από τις ακτές της Βραζιλίας.

Τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου θα αναζητηθούν και στην ξηρά και στην θάλασσα. Μάλιστα, η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε μία περιοχή κοντά στις εκβολές του Αμαζονίου, προς μεγάλη στενοχώρια των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας. Αν η Petrobras καταφέρει σύντομα να βρει νέα σημαντικά κοιτάσματα, θα αποτελέσει σίγουρα μία ενδιαφέρουσα επενδυτική επιλογή για τους επενδυτές που δεν έχουν ηθικούς ενδοιασμούς στο να γίνουν μέτοχοι πετρελαϊκής εταιρείας. Με την προϋπόθεση βέβαια πως η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε επίπεδα αρκετά πάνω από το κόστος εξόρυξης.


Η εταιρεία Tether εκτιμά ότι θα πραγματοποιήσει κέρδη 700 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ανεβάζοντας τα συνολικά πλεονάζοντα αποθεματικά της σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τα τελευταία στοιχεία.

Η συνολική κυκλοφορία του USDT έχει αυξηθεί σημαντικά αυτόν τον μήνα από 70,98 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Μαρτίου σε 78,14 δισεκατομμύρια δολάρια στις 24 Μαρτίου. Αυτή η ανάπτυξη προήλθε, εν μέρει, χάρη στα τραπεζικά προβλήματα του βασικού ανταγωνιστή της εταιρείας, της Circle, η οποία εκδίδει το σταθερό νόμισμα USDC, η οποία είχε σημαντική έκθεση στην Silicon Valley Bank. 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.