Αφυπνίζονται οι πελταστές

Επιμέλεια Κώστας Στούπας

Στο δρόμο για τις 2.000
Με κέρδη κοντά στο 1% και συναλλαγές άνω των 168 εκατ. ευρώ, το ΧΑ χαράζει πορεία προς το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων. Ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την υγεία της αγοράς είναι η διάχυση του ανοδικού κύματος και σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Μετά τις επιθέσεις των ιππέων, ακολουθούν οι πελταστές.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
 
ΙΛΥΔΑ +9,39%: Με κεφαλαιοποίηση περίπου 36 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,8 εκατ. αυξημένα κατά 233% το 2024, υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου — πόσο μάλλον αν το 2025 αποδειχθεί εξίσου δυνατό. Στις 5/5 γράφαμε: «Η εταιρεία για το 2024 εμφάνισε καθαρά κέρδη 3,8 εκατ. έναντι 1,14 εκατ. ευρώ το 2023 (+233%). Αν διανείμει το 1/3 αυτών σε μέρισμα, με 9 εκατ. μετοχές αντιστοιχεί σε περίπου 0,14 ευρώ ανά μετοχή. Στην τιμή των 2,25 ευρώ αυτό σημαίνει μερισματική απόδοση 6% – και αν διανεμηθεί μεγαλύτερο ποσό, ακόμη μεγαλύτερη… Εξ ου και το ράλι».

ΜΕΒΑ +5,85%: Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου... Βλέπε ΒΒ προηγούμενων ημερών.

ΑΛΦΑ +4,23%: Μετά από μια μικρή ανάπαυλα στην προχθεσινή συνεδρίαση, επανήλθε δυναμικά, διευρύνοντας τη διαφορά της από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη άνω του 66%.

ORILINA +4,87%: Η μετοχή από τις αρχές του ’24 βρίσκεται σε φάση διορθωτικής συσσώρευσης (από τα 0,95 στα 0,75 ευρώ). Κινήσεις όπως το χθεσινό ενδοσυνεδριακό +4% μοιάζουν με «περισκοπικές» διερευνήσεις για προσφορά σε υψηλότερα επίπεδα. Η εταιρεία διαθέτει κεφαλαιοποίηση 123 εκατ. και για το 2024 καθαρά κέρδη περίπου 19 εκατ. Βρίσκεται σε φάση επαναγοράς ιδίων μετοχών. Έσε έτοιμοι…

ΟΠΤΡΟΝ +9,38%: Αν και έχει σημειώσει άνοδο περίπου 50% σε μία εβδομάδα, οι όγκοι είναι ισχνοί (2-3 χιλ. μετοχές ημερησίως), άρα πρόκειται για δώρο-άδωρο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 ως η πρώτη ιδιωτική εταιρεία εφαρμογών οπτοηλεκτρονικών και οπτικών ινών στην Ελλάδα, αλλά σπανίως απασχολεί την αγορά. Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται σε μόλις 7 εκατ.

Wall Street: Η Wall Street ανέκαμψε από αρχικές απώλειες της τάξης του 1% τη Δευτέρα, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 να κλείνουν οριακά ανοδικά (+0,1%). Ήταν η έκτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τον S&P 500, ο οποίος πλέον καταγράφει κέρδη 20% από τα χαμηλά της 18ης Απριλίου και βρίσκεται μια ανάσα από τα όρια του bull market.
 
Η αγορά υιοθέτησε ξεκάθαρα την τακτική του «buy the dip». Οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν την αρνητική αντίδραση στην υποβάθμιση από τη Moody’s και αγόρασαν στη διόρθωση — ιδιαίτερα οι ιδιώτες επενδυτές. Ακόμη και στα ομόλογα, όπου η απόδοση του 30ετούς ξεπέρασε πρόσκαιρα το 5%, σημειώθηκαν ανοδικές κινήσεις.
 
Η υποβάθμιση της Moody’s ανέδειξε μεν τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ, αλλά η αγορά την αγνόησε.
 
Η Morgan Stanley επισημαίνει πως η αποκλιμάκωση της έντασης με την Κίνα στο μέτωπο των δασμών μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ύφεσης, και συστήνει αγορές στις διορθώσεις. Αντίστοιχα, στην HSBC θεωρούν ότι οι πτώσεις της αγοράς είναι ευκαιρία αύξησης της έκθεσης σε μετοχές. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα χαλάσει το πάρτι η υποβάθμιση της Moody’s; Όχι ακόμα.»
 
Η πρόσφατη ανοδική αντίδραση, μετά την πτώση που προκάλεσαν οι νέοι δασμοί, ήταν μία από τις ταχύτερες ανακτήσεις απωλειών των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι αυτό έγινε χωρίς παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα – καθαρά με αγορές από ιδιώτες επενδυτές, τη λεγόμενη «μαρίδα».

ΔΕΗ: Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ επένδυσε στο πρώτο τρίμηνο η ΔΕΗ και το 89% αυτού του ποσού πήγε στις ΑΠΕ. Πλέον η παραγωγή κατά 27% είναι από ΑΠΕ και μειώνεται η εξάρτηση από το λιγνίτη με σκοπό την πλήρη έξοδο το 2026 κάτι που σημαίνει πως θα μειωθούν και τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων που πληρώνει.

Η διοίκηση επανέλαβε την πρόβλεψη για EBITDA 2 δισ. ευρώ το 2025 και δημοσίευσε για το πρώτο τρίμηνο EBITDA σε προσαρμοσμένη βάση 450 εκατ. ευρώ, ανάλογο με αυτό που περίμεναν οι αναλυτές. Το καθαρό χρέος αν και αυξάνεται λόγω των μεγάλων επενδύσεων η μόχλευση διατηρείται σε πολύ λογικά επίπεδα και είναι μόλις 2,9 φορές τα EBITDA το καθαρό χρέος.
Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 6,2GW στο τέλος του α’ τρίμηνου 2025, συμπεριλαμβανομένων και έργων ισχύος περίπου 0,7GW η κατασκευή των οποίων ολοκληρώθηκε εντός του τριμήνου, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από τα 4,7GW στο τέλος του αντίστοιχου τρίμηνου του 2024.

Η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς έργα συνολικής ισχύος 3,7GW βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού. Επιπλέον, ξεκίνησε η κατασκευή δύο νέων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για το σταθμό «Μελίτη 1» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh, ο οποίος θα κατασκευαστεί κοντά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Ο δεύτερος είναι ο «Πτολεμαΐδα 4» με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50 MW και χωρητικότητα 100 MWh στην περιοχή των πρώην ορυχείων της Πτολεμαΐδας. Σημειώνεται πως η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για καθαρά κέρδη 400 εκατ. ευρώ και μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή. 

Space Hellas ( ΣΠΕΙΣ):  Η μετοχή μεταξύ 2016 και 2021 εκτοξεύθηκε από τα 0,60 στα 10 Ευρώ. Μετά διόρθωσε μέχρι τα 6 Ευρώ περίπου πέριξ των οποίων έχει λιμνάσει...
Πως εξηγούνται όλα αυτά θεμελιωδώς;  Κατά την περίοδο 2019-2024 ενώ ο  κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε από τα 72,2 στα 151,2 εκατ. ευρώ) και το EBITDA σχεδόν τριπλασιάστηκε από τα 6,28 στα 18,14 εκατ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο η  καθαρή κερδοφορία διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα από το 1,516 στα 1,848 εκατ. ευρώ. Τούτο γιατί η εταιρεία χρηματοδότησε την ανάπτυξη.
Κατά τη διοίκηση η περίοδο που ακολουθεί θα χαρακτηρίζεται από μικρότερη αύξηση των εσόδων αλλά και από μείωση του δανεισμού και  του κόστους χρηματοδότησής του. Η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να αυξηθεί.

Χρυσός: Αν μέχρι τώρα αγόραζαν κυρίως οι Κεντρικές Τράπεζες τώρα στο παιγνίδι μιαίνουν και οι ιδιώτες.  Οι ιδιώτες λοιπόν  στρέφονται σε αμοιβαία κεφάλαια χρυσού όπως ποτέ άλλοτε:
Τα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού έχουν καταγράψει καθαρές εισροές ύψους ρεκόρ 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αρχή του έτους.
Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το ρεκόρ ολόκληρου του έτους που καταγράφηκε το 2020.
Με αυτόν τον ρυθμό, οι καθαρές εισροές θα ξεπεράσουν τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.
Ο χρυσός είναι πλέον η κατηγορία σημαντικών περιουσιακών στοιχείων με την καλύτερη απόδοση, σημειώνοντας άνοδο 22% σε ετήσια βάση.
 
Από το χαμηλό του Οκτωβρίου 2022, οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 97%.
 
Ο χρυσός είναι η παγκόσμια αντιστάθμιση έναντι της αβεβαιότητας.

Τράπεζες: Οι τράπεζες είναι και πάλι οι μετοχές που έχουν καταγράψει τρομερή κίνηση μέσα στο 2025. Ο τραπεζικός δείκτης είναι σε υψηλά σχεδόν 10 ετών και οι συστημικές έγραψαν νέο υψηλό πολλών ετών. Εννοείται πως και η Τράπεζα Κύπρου αλλά και η Optima Bank έχουν ανάλογη εικόνα και καταγράφουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο.
Οι πληροφορίες λένε πως λόγω αποτίμησης θα κερδίσει μία θέση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η Κύπρου.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε χθες ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 1,790 μονάδες. Εξαιρετική και πάλι η Alpha Bank, για την οποία η Jefferies έδωσε τιμή στόχο τα 3,20 ευρώ και σύσταση αγοράς.
Η μετοχή έχει άνοδο από την αρχή του έτους πάνω από 60% και πάλι έχει αξιόλογο περιθώριο ανόδου. Εξαιρετική και η Πειραιώς με άνοδο περίπου 45% από την αρχή του έτους. Δεν είναι τυχαίο που οι επενδυτές έχουν στραφεί στις δύο αυτές μετοχές, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν υψηλή απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και αρκετά χαμηλό δείκτη αποτίμησης προς ίδια κεφάλαια σε σύγκριση με τις ομοειδείς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

 Premia, Noval, BriQ, Trade Estates: Οι εταιρείες ακινήτων του εξωτερικού έχουν μειώσει κάπως το discount και το μεγαλύτερο πλέον το έχουν οι ελληνικές. Αυτό έγινε φανερό από την πρόσφατη έκθεση της Eurobank Equities για τη μετοχή της Premia.
Τόσο η Premia, όσο και η Noval με την Trade Estates έχουν μεγάλο discount. Το σημειώνουμε αυτό γιατί στις τελευταίες συνεδριάσεις βλέπουμε μία προσπάθεια αντίδρασης στο ταμπλό και βελτίωσης της εικόνας κάποιων μετοχών.
Η BriQ ήταν η πρώτη που κινήθηκε ανοδικά και μείωσε κάπως το discount. Η Noval δείχνει επίσης πως έχει αγοραστές και το ίδιο είδαμε και στην Premia, η οποία έχει ανακοινώσει και αύξηση κεφαλαίου. Κάτι που μπορεί να επηρεάζει τους επενδυτές στο να επενδύσουν, είναι η γενικότερη μάλλον κουβέντα που γίνεται και στα μέσα ενημέρωσης για τα ακριβά ενοίκια. Όμως οι αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια λόγω της κρίσης ήταν χαμηλά και τα ακίνητα στα αζήτητα. Τώρα το ενδιαφέρον και ειδικά από ξένους επενδυτές έχει αυξηθεί και οι τιμές αυξάνονται αλλά και πάλι είναι χαμηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης έχει αυξηθεί και το κόστος κατασκευής, άρα νομίζουμε πως απέχουμε ακόμα αρκετά από αυτό που λένε κάποιοι ακριβό.

Trade Estates: Η Trade Estates δημοσίευσε αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, τα οποία έδειξαν βελτίωση σε όλες τις γραμμές. Τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες, που κοιτάνε πολλοί αναλυτές ανήλθαν στα 4,58 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 45,3% και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 4,13 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 36,7%. Η εσωτερική αξία της μετοχής είναι στα 2,62 ευρώ και σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό υπάρχει discount 35% περίπου.

Austriacard(ΑCAG): Δυνατή πίεση χθες στη μετοχή της Austriacard καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έδειξαν μεγάλη υποχώρηση,  λόγω και της Τουρκίας, τόσο στο τζίρο όσο και στα καθαρά κέρδη. Η διοίκηση είπε πως πτώση θα έχει όλο το πρώτο εξάμηνο, αλλά μετά θα υπάρξει ανάκαμψη και θα καλυφθεί η υστέρηση. Δηλαδή συνολικά περιμένει ανοδική πορεία στο σύνολο του έτους.

Contemporary Amperex Technology’s CATL (300750): Η μετοχή της CATL σημείωσε άνοδο κατά  17% στο ντεμπούτο της  στο χρηματιστήριο του  Χονγκ Κονγκ, όπου άντλησε  σχεδόν 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η CATL θα χρησιμοποιήσει το 90% των καθαρών εσόδων από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για το εργοστάσιό της στην Ουγγαρία, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για κεφάλαιο κίνησης.
Η επιτυχημένη εισαγωγή της CATL στο χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την ηγετική της θέση στον κλάδο και την επιστροφή της όρεξης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου μετά  της χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Η εταιρεία είναι ήδη εισηγμένη στη  ChiNext του Χρηματιστηρίου της Σεντζέν.
Η CATL, η οποία αντιπροσώπευε πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς μπαταριών πέρυσι, διαθέτει 13 μονάδες παραγωγής παγκοσμίως και σημεία εξυπηρέτησης σε 64 χώρες και περιοχές.
Οι  μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων της CATL εγκαταστάθηκαν σε περισσότερα από 17 εκατομμύρια οχήματα, αντιπροσωπεύοντας ένα στα τρία ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως το 2024.

IMEC- Ηλεκτρική διασύνδεση: Στο Ισραήλ θα μεταβεί τον Ιούνιο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που εξακολουθεί να έρχεται αντιμέτωπο το πολύκροτο έργο του καλωδίου.
Στο τραπέζι της επικείμενης συνάντησης Παπασταύρου-Κοέν (ισραηλινός υπουργός Ενέργειας) θα πέσει το μέλλον του project, το οποίο πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνέδεσε με τον ενεργειακό και εμπορικό διάδρομο μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης (IMEC).
Η ενσωμάτωσή του καλωδίου στον οικονομικό διάδρομο IMEC (India – Middle East – Europe Corridor) προσδίδει τόσο γεωπολιτικό βάθος όσο και νέα στρατηγική δυναμική.
Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ ζητά να ξεκινήσει η ανάκτηση κόστους που έχει εγκρίνει η ρυθμιστική αρχή.
Να σημειώσουμε όμως ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική πλευρά για την επανεκκίνηση του έργου στον κατάλληλο χρόνο, στην Κύπρο η έλλειψη ορατότητας δημιουργεί επιφυλάξεις.
Οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη χρηματοδότηση του συνόλου των δαπανών, εφόσον δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης.

Seapath, Libra, Λογοθέτης: Σε επένδυση, τουλάχιστον, 300 εκατ.δολαρίων, για την κατασκευή και λειτουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG,  στον κόλπο των ΗΠΑ (πρώην κόλπο του Μεξικού), προχωρά η Seapath, θυγατρική του ομίλου Libra, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη.
Μάλιστα η εταιρεία , για τον σκοπό αυτό εξασφάλισε ήδη σχετική αδειοδότηση από το Σώμα Μηχανικού του Στρατού και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.
 
Η κατασκευή της μονάδας,  η οποία υλοποιείται από τη Seapath σε συνεργασία με την Pilot LNG με έδρα το Χιούστον, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο  τέταρτο τρίμηνο του 2025 και να ολοκληρωθεί σε δύο, περίπου, έτη. Όταν θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα, θα είναι η πρώτη υποδομή παραγωγής και αποθήκευσης LNG στην περιοχή του Κόλπου των ΗΠΑ για τον ανεφοδιασμό πλοίων που κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο.
 
Στην πρώτη φάση λειτουργίας του έργου η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ανέρχεται,  καθημερινά, σε περίπου 1.440 κυβικά μέτρα, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα διπλασιαστεί στα 2.877 κυβικά μέτρα. Στην πρώτη φάση προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή δεξαμενής συνολικής χωρητικότητας 11.356 κυβικών μέτρων για την αποθήκευση του παραγόμενου LNG.
Σημειώνεται ότι για το 2025 τα πλοία με καύσιμο LNG αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ το 2010 ήταν, μόλις, 21. Η νέα επένδυση θα συμβάλει σημαντικά στην μετάβαση της ναυτιλίας και των μεταφορών στο νέο καθεστώς.

Τουρισμός: Σε ανοδική τροχιά εκτιμά ότι θα παραμείνει ο ελληνικός τουρισμός για ολόκληρη την σεζόν του 2025 η Εθνική Τράπεζα.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας, οι αφίξεις, ως τώρα, καταγράφουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, αύξηση της τάξεως του 3 ως 5%.
 
Συγκεκριμένα, οι δείκτες αεροπορικής κίνησης εμφανίζουν αύξηση 10% στις αφίξεις του πρώτου τετράμηνου και 4% στις προγραμματισμένες θέσεις Μαΐου-Οκτωβρίου). Παράλληλα, οι προσδοκίες των ξενοδοχείων εμφανίζουν 5% άνοδο στις αφίξεις για το 2025, σύμφωνα με έρευνα της ΕΤΕ στις εταιρείες του κλάδου.

Oxford Economics: Η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για μείωση των δασμών ήταν η βασική αιτία που ώθησε την εταιρεία αναλύσεων Oxford Economics στην αναβάθμιση των διεθνών χρηματιστηρίων σε overweight.
Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και κατά συνέπεια μια νέα διορθωτική κίνηση.
Μάλιστα ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει, πάλι, να εμφανίζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ανάπτυξη ως το 2026.
Βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι αναλυτές, η αξιολόγηση των διεθνών αγορών σε overweight είναι ήπια καθώς οι αποτιμήσεις έχουν , ήδη, κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ η πτώση των εκτιμήσεων για  τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ανασταλτικό παράγοντα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Και αυτό γιατί η Oxford Economics παρατηρεί ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών βρίσκονται υπό πίεση. Έτσι, συστήνει στους επενδυτές να προτιμούν τις ποιοτικές μετοχές, δηλαδή αυτές που έχουν δοκιμασθεί στο παρελθόν.

[email protected]


*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.