Το λάθος του 2019 δεν πρέπει να επαναληφθεί

Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στην «πρώτη κάλπη» και αυτό πλέον το έχουν αντιληφθεί όλοι, με πρώτα τα κόμματα που ήδη πλοηγούνται με ανάλογες στρατηγικές.


Βέβαια, είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν στη χώρα μας εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για την εκλογική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κάλπη.

Τα περί «χαλαρής ψήφου τύπου Ευρωεκλογών» τα βρίσκουμε πιο πολύ λογικοφανή από λογικά. Τα κόμματα συμφωνούν ότι η αναμέτρηση θα είναι κρίσιμη και οι πολιτικοί αρχηγοί το τονίζουν σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους. Είναι απίθανο λοιπόν να αφήσουν τους πολίτες να «χαλαρώσουν».

Δεν θα σχολιάσουμε την αριθμητική των εδρών, αυτά είναι γνωστά. Θέλουμε να επισημάνουμε ωστόσο πως το πρώτο κόμμα που όπως όλα δείχνουν θα είναι η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα με διαφορά, θα έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμα πρόκληση πέραν της εξασφάλισης της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές και η ΝΔ καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο 38%, η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία θα είναι ισχνή. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από τον αριθμό των βουλευτών καθοριστικό θα είναι και το ποιοι θα είναι αυτοί οι βουλευτές.

Στις εκλογές του 2019 η ηγεσία του κόμματος δεν έκανε και τις καλύτερες δυνατές επιλογές στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και το λάθος μεγεθύνεται αν σκεφτούμε ότι η αυτοδύναμη νίκη ήταν βέβαιη και η Νέα Δημοκρατία είχε την ευκαιρία να ανανεώσει την Κοινοβουλευτική της Ομάδα με νέα, ικανά πρόσωπα.

Οι παρούσες συνθήκες που δεν ορίζονται από την πολυτέλεια της μεγάλης νίκης αλλά από την αριθμητική των εδρών επιβάλλουν μεγάλη προσοχή στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει πλέον μια καλή εικόνα του κομματικού μηχανισμού σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες χάρη στη δουλειά που έχει γίνει από τον σημερινό υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο και τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη που γυρνάνε διαρκώς την Ελλάδα και μιλάνε, κυριολεκτικά, με όλους.

Τα ψηφοδέλτια πρέπει να γεμίσουν με σοβαρούς ανθρώπους, ικανούς να ιεραρχήσουν τα διακυβεύματα των καιρών. Η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να κρέμεται από «νούμερα» των πάνελ και του τουίτερ.

Το λάθος του 2019 δεν πρέπει να επαναληφθεί.