Η αστυνομική αυθαιρεσία της καθημερινότητας

«Πληγώθηκε ο εγωισμός τους και έτσι του έκοψαν κλήση», διαβάζουμε στα ρεπορτάζ που θέλουν αστυνομικούς να μην αποδέχονται το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης που τους επέδειξε πολίτης κατά τον έλεγχο που του έκαναν. Ο πολίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα κεντρικά της ΕΛΑΣ για να του επιβεβαιώσουν ότι το ψηφιακό δίπλωμα πρέπει να γίνει αποδεκτό στον έλεγχο και αυτό το γεγονός ήταν που «πλήγωσε» τόσο πολύ τους δύο αστυνομικούς ώστε να καταχραστούν της εξουσίας τους και να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμου, έτσι για να «δει αυτός ποιος κάνει κουμάντο».

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν αστυνομικοί που αγνοούν ότι πλέον τα διπλώματα οδήγησης και οι αστυνομικές ταυτότητες έχουν και ψηφιακή μορφή; Η μεταρρύθμιση αυτή δημιούργησε τεράστιο «ντόρο», είναι εξαιρετικά πιθανό και οι ίδιοι να κατέβασαν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο αλλά παρόλα αυτά θέλησαν να ταλαιπωρήσουν τον πολίτη.

Επίδειξη «τσαμπουκά», «θιγμένος εγωισμός», αγένεια. Αυτές είναι συμπεριφορές που έχουμε ζήσει λίγο-πολύ από την ΕΛΑΣ. Και είναι αυτές οι συμπεριφορές της καθημερινότητας που θα έπρεπε να μας απασχολούν αντί η δημόσια συζήτηση για τη λειτουργία της να εξαντλείται στα ακραία περιστατικά βίας μέχρι το τελευταίο αδιανόητο, για βιασμό, που έχει καταγγελθεί.

Όχι, οι Έλληνες αστυνομικοί δεν είναι τα τέρατα που ξυλοφορτώνουν τους πολίτες μόλις τους δοθεί η ευκαιρία. Υπάρχουν και οι αστυνομικοί-τέρατα αλλά αυτοί είναι εξαίρεση.

Το πρόβλημα βρίσκεται στον κανόνα που τον ζήσαμε πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τους ελέγχους τήρησης των μέτρων. Δεν υπάρχει νέος στο περιβάλλον μας που να μην παραπονέθηκε για τη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ και ειδικότερα της Ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και αυτό στη συγκυρία του ψευδο-επείγοντος θα έμενε ασχολίαστο αν δεν είχαν συμβεί τα γεγονότα στην Πλατεία Νέας Σμύρνης. Θυμίζουμε ότι το εξοργιστικό τότε ήταν ότι σε έλεγχο μέρα-μεσημέρι και ενώ οι αξιωματικοί της ΔΙΑΣ γνωρίζουν πως κάθε πολίτης διαθέτει πλέον τηλέφωνο με κάμερα τραμπούκιζαν κόσμο ενώ τους βιντεοσκοπούσαν.

Από που αντλεί αυτό το θράσος η Ομάδα ΔΙΑΣ, αλήθεια; Μήπως από την πεποίθηση ότι ακόμα και αν ο πολίτης που δέχτηκε το αδιανόητο πρόστιμο τους καταγγείλει δεν θα υπάρξει καμία συνέπεια για αυτούς που το καταλόγισαν;

Η σαδιστική συμπεριφορά της καθημερινότητας είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας, η ηθελημένη ταλαιπωρία του πολίτη, η επίδειξη ισχύος, ο μικροτσαμπουκάς. 

Η ΕΛΑΣ έχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις της με τους πολίτες κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Αυθαιρετεί συστηματικά, καθημερινά.

Πότε, λοιπόν, η κυβέρνηση θα βάλει ουσιαστική τάξη στα Σώματα Ασφαλείας;