Επιστροφές διαγραφέντων

Να παραδεχτούμε ότι η αντίδραση του Μαξίμου στην απόπειρα του Δημάρχου Άργους, Δημήτρη Καμπόσου, να εκβιάσει την επιστροφή του στο κόμμα μετά τη διαγραφή του, το 2018, για αντισημιτικό σχόλιο ήταν εντυπωσιακή για την ταχύτητά της. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι και πολύ διδακτική όχι μόνο για τον Δήμαρχο Άργους αλλά και για όποιον ή όποια θελήσει να το επιχειρήσει, στο μέλλον.

Βέβαια, έχουμε διαβάσει στον Τύπο ότι τον...αέρα στον Δημήτρη Καμπόσο τον έδωσε Βουλευτής και Υπουργός και μάλιστα από αυτούς που μετεγράφησαν στο κόμμα μόλις χθες αλλά συμβαίνουν αυτά. Εξάλλου κι αυτός θα έλαβε το σχετικό μήνυμα οπότε, όλα καλά.

Έρχονται εκλογές και είθισται σε όλα τα κόμματα, για να δείξουν ότι προχωρούν στις κάλπες ενωμένα, να επανεντάσσουν στις τάξεις τους διαγραφέντες, για διάφορους λόγους.

Ειδικά η Νέα Δημοκρατία, επί Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει υπάρξει αμείλικτη σε συμπεριφορές και δηλώσεις που απάδουν τόσο του καταστατικού όσο και της ιστορίας του κόμματος που πρωταγωνίστησε στην εδραίωση της δημοκρατία στη χώρα και σε όλες τις κρίσιμες περιστάσεις στοιχήθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Είναι αναμενόμενο κάποιοι να επιστρέψουν και όποιος κατηγορήσει τη ΝΔ γι' αυτό θα είναι άδικος. Όμως, οι επιστροφές πρέπει να γίνουν με προσοχή. Ακριβώς γιατί οι διαγραφές αυτές ήθελαν να δώσουν το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία ήθελε και την ψήφο των κεντρώων και προοδευτικών ψηφοφόρων και κάποιες από αυτές έγιναν για σοβαρά ζητήματα αρχών, όπως αυτή του Δημήτρη Καμπόσου, δεν μπορεί εύκολα να επαναπατρίσει ακραίους.

Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία δεν τους χρειάζεται. Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει αλλά είναι «η φανέλα» του κόμματος τόσο ισχυρή που χωρίς αυτή, όποιος ανήκει στο χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς δεν έχει καμία ελπίδα εκλογής. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ο παραδοσιακός ψηφοφόρος του κόμματος ψηφίζει μόνο αυτούς που είναι στο κόμμα ενώ οι ψηφοφόροι του Κέντρου επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία επειδή ακριβώς η ψήφος σε αυτήν δεν προσβάλλει την προοδευτική τους συνείδηση.

Κατανοητές οι όποιες επιστροφές, λοιπόν. Αρκεί να γίνουν με προσοχή και το βλέμμα στραμμένο στο κομμάτι του σώματος που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.