Η Toyota επέστρεψε στην κορυφή του Le Mans έπειτα από έναν αγώνα θρίλερ

Η Toyota επέστρεψε στην κορυφή του Le Mans έπειτα από έναν αγώνα θρίλερ

Η Toyota Gazoo Racing κατέκτησε τη νίκη στις 24 Ώρες του Le Mans 2026, επιστρέφοντας στην κορυφή του σημαντικότερου αγώνα αντοχής στον κόσμο ύστερα από μία αναμέτρηση που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Το πλήρωμα του GR010 HYBRID με το Νο 7, αποτελούμενο από τους Mike Conway, Kamui Kobayashi και Nyck de Vries, επικράτησε μετά από 381 γύρους, χαρίζοντας στην ιαπωνική ομάδα την έκτη συνολικά νίκη της στο Le Mans και ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (FIA WEC). 

Η φετινή διοργάνωση εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών στην κατηγορία Hypercar. Περισσότεροι από 350.000 θεατές παρακολούθησαν από κοντά έναν αγώνα στον οποίο οι εναλλαγές στην κορυφή ήταν συνεχείς, ενώ στρατηγική, αξιοπιστία, διαχείριση ελαστικών και σωστός συγχρονισμός των pit stop αποδείχθηκαν εξίσου καθοριστικοί με την καθαρή ταχύτητα των αυτοκινήτων.

Η Toyota δεν ξεκίνησε το αγωνιστικό τριήμερο από θέση ισχύος. Οι κατατακτήριες δοκιμές Hyperpole δεν εξελίχθηκαν όπως θα επιθυμούσε η ομάδα, με αποτέλεσμα τα δύο GR010 HYBRID να εκκινήσουν χαμηλότερα από ό,τι συνήθως. Ωστόσο, από τις πρώτες ώρες του αγώνα οι μηχανικοί επέλεξαν διαφορετική στρατηγική ανεφοδιασμού από τους βασικούς αντιπάλους τους, πραγματοποιώντας νωρίτερα pit stop και εκμεταλλευόμενοι την καθαρή πίστα για να μειώσουν τη διαφορά από τους πρωτοπόρους. Η επιλογή αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς έφερε και τα δύο αυτοκίνητα σε θέση να διεκδικήσουν το βάθρο πολύ νωρίτερα από ό,τι έδειχνε η σειρά εκκίνησης.

Παρά την πρόοδο, ο δρόμος προς τη νίκη μόνο εύκολος δεν ήταν. Το GR010 HYBRID με το Νο 7 υπέστη από νωρίς κλατάρισμα ελαστικού, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και αναγκαζόμενο να δώσει μάχη μέσα στο πυκνό γκρουπ της πρώτης δεκάδας. Η σταθερή απόδοση των οδηγών και ο υψηλός ρυθμός, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής, επέτρεψαν στο πλήρωμα να επιστρέψει σταδιακά στην πρώτη τριάδα, παραμένοντας σε απόσταση διεκδίκησης της νίκης.

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο εργοστασιακό αυτοκίνητο της Toyota, με τους Sébastien Buemi, Brendon Hartley και Ryō Hirakawa, βρέθηκε αρκετές φορές επικεφαλής του αγώνα, αξιοποιώντας διαφορετική στρατηγική καυσίμου. Ωστόσο, μία έξοδος από την πίστα κατά την ένατη ώρα, μία ποινή διέλευσης από τα pits και μία σύντομη επισκευή στο σύστημα πέδησης περιόρισαν τις πιθανότητες του πληρώματος να παραμείνει στην κορυφή. Παρά τις δυσκολίες, το Νο 8 παρέμεινε μέχρι το τέλος στη μάχη για τις πρώτες θέσεις.

Καθοριστική αποδείχθηκε η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας περίπου έξι ώρες πριν από τον τερματισμό. Οι διαφορές μηδενίστηκαν και τέσσερα αυτοκίνητα βρέθηκαν να διεκδικούν τη νίκη, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τελευταίο σκέλος του αγώνα. Σε εκείνο το σημείο οι οδηγοί της Toyota εκμεταλλεύθηκαν κάθε ευκαιρία, με τους Nyck de Vries και Brendon Hartley να πραγματοποιούν αποφασιστικές προσπεράσεις που έφεραν προσωρινά την ιαπωνική ομάδα στις δύο πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης.

Στις τελευταίες ώρες του αγώνα, οι διαφορετικές στρατηγικές στη χρήση καυσίμου και ελαστικών προκάλεσαν συνεχείς αλλαγές στις θέσεις του βάθρου. Το Νο 7 διατήρησε σταθερά τον έλεγχο της πρωτοπορίας, ενώ το Νο 8 υποχρεώθηκε σε επιπλέον αλλαγή ελαστικών λίγο πριν από την καρό σημαία, γεγονός που το έριξε τελικά στην τρίτη θέση. Ο Kamui Kobayashi ολοκλήρωσε χωρίς λάθη το τελευταίο stint, διατηρώντας πίσω του τη BMW M Team WRT και περνώντας πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με διαφορά μόλις 10,913 δευτερολέπτων. Το δεύτερο Toyota τερμάτισε τρίτο, 20,417 δευτερόλεπτα πίσω από τους νικητές, εξασφαλίζοντας διπλό βάθρο για την ομάδα.

Η επιτυχία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ο έντονος ανταγωνισμός της φετινής σεζόν. Η κατηγορία Hypercar συγκεντρώνει πλέον σχεδόν όλους τους μεγάλους κατασκευαστές, με τις BMW, Ferrari, Cadillac, Alpine και άλλες εργοστασιακές ομάδες να διεκδικούν επί ίσοις όροις τις κορυφαίες θέσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Toyota κατάφερε να αξιοποιήσει την εμπειρία της, τη σταθερή απόδοση του GR010 HYBRID και την αποτελεσματική στρατηγική της ομάδας, στοιχεία που αποδείχθηκαν καθοριστικά κατά τη διάρκεια των 24 ωρών.

Η νίκη στο Le Mans συνοδεύτηκε και από σημαντικό βαθμολογικό όφελος. Η Toyota Gazoo Racing αύξησε τη διαφορά της στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στους 132 βαθμούς, έναντι 96 της BMW και 62 της Ferrari, ενώ το πλήρωμα του αυτοκινήτου Νο 7 πέρασε στην κορυφή της κατάταξης των οδηγών με 75 βαθμούς.

Μετά τον θρίαμβο στη Γαλλία, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον επόμενο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής. Η συνέχεια του θεσμού θα δοθεί στις 12 Ιουλίου, με τον αγώνα των 6 Ωρών του Σάο Πάολο στην πίστα του Ιντερλάγκος, όπου η Toyota θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη δυναμική που απέκτησε από τη νίκη στο Le Mans και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το προβάδισμά της στις δύο βαθμολογίες.