Fitch για Ελλάδα: Μείωση ελλειμμάτων και ισχυρή ανάκαμψη το 2022

Fitch για Ελλάδα: Μείωση ελλειμμάτων και ισχυρή ανάκαμψη το 2022

Τα ελλείμματα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα θα μειωθούν. Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι ισχυρή. Ωστόσο, η σύγκρουση Βορρά και Νότου για τους δημοσιονομικούς κανόνες αναμένεται να ενταθεί. Παράλληλα, στις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι χώρες είναι αυτή του πληθωρισμού και της πανδημικής κρίσης. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα νέας έκθεσης της Fitch για τις τάσεις που παρατηρούνται για το 2022.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα έσοδα για τα κράτη θα αυξηθούν, το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα βελτιωθεί, ενώ παράλληλα αναμένεται βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών.

Στις σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η αγορά είναι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σε αυτές οδηγούν η αύξηση της τιμής μεταφορών, ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς επίσης και η πανδημική κρίση. Ωστόσο, αναμένεται να υποχωρήσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Παράλληλα, το χρέος αναμένεται να μειωθεί στις περισσότερες χώρες, οι οποίες όμως πρέπει να διανύσουν ακόμα δρόμο για να φτάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τον σημαντικότερο ρόλο για την ανάκαμψη διαδραματίζει το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσω αυτού θα χρηματοδοτηθούν σημαντικές επενδύσεις, που θα τονώσουν την αγορά και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές η αύξηση του ΑΕΠ στη δυτική Ευρώπη θα φτάσει το 3,9% το 2022, από 4,5% το 2021. Μάλιστα, ήδη από το τέταρτο τρίμηνο ορισμένες χώρες θα φτάσουν στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το 2019. Πρόκειται για τη Γαλλία,με το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάνει στο προ πανδημίας ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και την Ισπανία στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Σημειώνεται πως στις περισσότερες χώρες τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους από τη μετάλλαξη Όμικρον. Τέλος, αναμένεται το 2022 αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς τα νοικοκυριά έχουν αποταμιεύσει χρήματα, χάρη στην κρατική στήριξη και των lockdowns που έχουν προηγηθεί.