8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Υβριδική τεχνολογία και αγώνες ράλι

Υβριδική τεχνολογία και αγώνες ράλι

Επίσημη αγωνιστική πρεμιέρα για το M Sport Ford Puma Hybrid Rally1 που θα τρέξει στο φετινό Ράλι Μόντε Κάρλο, το οποίο διεξάγεται από τις 20 έως και τις 23 Ιανουαρίου, και θα δώσει το παρών στη συνέχεια στο WRC καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν με τρία αυτοκίνητα και ισάριθμους οδηγούς, τους: Craig Breen, Adrien Fourmaux και Gus Greensmith. Επιπλέον, ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο FIA World Rally Champion, Sébastien Loeb, ενώνει τις δυνάμεις του με την M Sport Ford World Rally Team στο φετινό Ράλι Μόντε Κάρλο, σε έναν αγώνα τον οποίο έχει κερδίσει επτά φορές στο παρελθόν.

Επί τη ευκαιρία, η M-Sport Ford World Rally Team (WRT) έδωσαν στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού την πρώτη τους ευκαιρία να δουν το συναρπαστικό αγωνιστικό «κοστούμι» του νέου M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 που θα ηλεκτρίσει το 2022 FIA World Rally Championship (WRC).

«Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του WRC τα τελευταία χρόνια ήταν η σαφής σύνδεση ανάμεσα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων και τα αντίστοιχα παραγωγής», δήλωσε ο Mark Rushbrook, γενικός διευθυντής της Ford Performance. «Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό αυτή η νέα εποχή του WRC να αντανακλά τη στροφή του κλάδου μας προς την ηλεκτροκίνηση. Στη Ford δεσμευόμαστε πλήρως σε ένα εξηλεκτρισμένο μέλλον και η συμμετοχή του M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 στις πιο δύσκολες αγωνιστικές συνθήκες θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ακόμη πιο συναρπαστικά ηλεκτροκίνητα κινητήρια σύνολα για τους πελάτες μας».

Λειτουργώντας με παρόμοιες αρχές με την έκδοση παραγωγής του Puma EcoBoost Hybrid στο οποίο και βασίζεται,1 το νέο M Sport Ford Puma Hybrid Rally1 είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο (με την ευρεία έννοια) αγωνιστικό αυτοκίνητο της Ford.

Διαθέτει υβριδικό σύστημα κίνησης επόμενης γενιάς που έχει τη δυνατότητα να ανακτά ενέργεια κατά την κίνηση του αυτοκινήτου – κυρίως κατά την επιβράδυνση - και να την αποθηκεύει σε μια μπαταρία 3,9 kWh, ώστε αυτή στη συνέχεια να λειτουργήσει τροφοδοτήσει έναν ηλεκτροκινητήρα 100 kW που έρχεται να συνεισφέρει στις επιδόσεις που εξασφαλίζει ο υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας EcoBoost των 1,6 λίτρων με επαναλαμβανόμενες «ενέσεις ισχύος» - διάρκειας έως και τριών δευτερολέπτων.

Το αυτοκίνητο μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης για να κινηθεί σε πόλεις, στο service park και σε επιλεγμένα τμήματα μεταξύ των ειδικών διαδρομών του αγώνα, χρησιμοποιώντας αμιγώς ηλεκτρική ισχύ – δηλαδή με μηδενικούς ρύπους. Βλέπουμε δηλαδή ότι το M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 είναι στην πραγματικότητα ένα plug in hybrid όχημα. Η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί χρησιμοποιώντας μια εξωτερική πηγή στα ειδικά σημεία σέρβις μεταξύ των ειδικών διαδρομών, με μια επαναφόρτιση να διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Επιπλέον, τα αυτοκίνητα της κατηγορίας FIA WRC Rally1 θα χρησιμοποιήσουν από φέτος ένα μη ορυκτό καύσιμο - 100% βιώσιμο – το οποίο συνδυάζει συνθετικά και βιοδιασπώμενα στοιχεία.

«Είχαμε πολύ δουλειά για να ετοιμάσουμε τα αυτοκίνητα και την ομάδα για το Ράλι Μόντε Κάρλο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και αποτελεί την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για το 2022. Αλλά η προσπάθεια αξίζει τον κόπο», δήλωσε ο Richard Millener, M-Sport Team principal. «Με τη βοήθεια και υποστήριξη των συναδέλφων μας στη Ford απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργήσαμε ένα φανταστικό αυτοκίνητο με τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες ανυπομονούμε να δείξουμε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Νιώθουμε πολύ περήφανοι που εκπροσωπούμε τη Ford στην παγκόσμια σκηνή στο 25ο έτος της συνεργασίας μας μαζί της!».

Η σεζόν του 2022 στο WRC σηματοδοτεί την 25η επέτειο της επιτυχημένης συνεργασίας ανάμεσα στη Ford και την M-Sport, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν κατακτηθεί επτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα και περισσότερες από 1.500 νίκες σε ειδικές διαδρομές με σημείο αναφοράς εμβληματικά αγωνιστικά αυτοκίνητα - συμπεριλαμβανομένων των M-Sport Ford Fiesta WRC και Ford Focus RS WRC. Από το ξεκίνημα της συνεργασίας τους, η M-Sport και η Ford έχουν σημειώσει ένα σημαντικό ρεκόρ κατακτώντας 268 συνεχόμενους βαθμούς στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1

Το MSport Ford Puma Hybrid Rally1 αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Ford στον εξηλεκτρισμό. Η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι ότι το 100% της γκάμας των επιβατικών οχημάτων της στην Ευρώπη θα έχουν τη δυνατότητα κίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων – θα είναι δηλαδή πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά - έως τα μέσα του 2026. Ενώ ολόκληρη η γκάμα της εταιρίας θα αποτελείται από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030.