8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Το νέο Mercedes-Benz Citan βρίσκεται στην Ελλάδα

Το νέο Mercedes-Benz Citan βρίσκεται στην Ελλάδα

Το νέο Mercedes-Benz Citan

 Πολυάριθμες χρήσεις και άνετη φόρτωση
 Ασφάλεια και άνεση με και χωρίς φορτίο
 Πακέτα εξοπλισμού Pure, Urban & Progressive
 Σύγχρονοι και οικονομικοί κινητήρες
 Έξυπνο και ψηφιακό

Το νέο Mercedes-Benz Citan

Το νέο Citan με μικρές εξωτερικές διαστάσεις, γενναιόδωρο εσωτερικό χώρο και μεγάλο ωφέλιμο φορτίο προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες χρήσεων και εφαρμογών, ιδίως για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και διανομών εντός πόλης. Διατίθεται στην επαγγελματική έκδοση Van και στην επιβατική έκδοση Tourer. Οι συρόμενες πόρτες μεγάλου ανοίγματος στην αριστερή και δεξιά πλευρά του οχήματος, καθώς και το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης προαιρετικά, προσφέρουν άνετη πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο και εύκολη φόρτωση του οχήματος. Εκτός από την υψηλή λειτουργικότητα και πολυμορφικότητα, το όχημα παρέχει επίσης εκτενή εξοπλισμό ασφάλειας, υψηλό επίπεδο οδηγικής άνεσης και εντυπωσιακές ψηφιακές λύσεις. Η σχεδίαση του νέου Mercedes-Benz Citan διακρίνεται για τις ισορροπημένες αναλογίες και τις όμορφες επιφάνειες. Οι «μυώδεις» γραμμές και οι εντυπωσιακοί θόλοι των τροχών - ασυνήθιστα σχεδιαστικά στοιχεία για την κατηγορία των μικρών Van - υπογραμμίζουν τη δύναμη και την ελκυστική εμφάνιση του οχήματος. Με την πρώτη ματιά, γίνεται σαφές ότι το νέο Citan ανήκει στην οικογένεια Mercedes-Benz.

Μικρό Van. Μεγάλη Διάκριση. Λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Αύγουστο, το νέο Citan βραβεύτηκε ως «Διεθνές Van της Χρονιάς 2022», αφού κατάφερε να εντυπωσιάσει τα 25 μέλη της κριτικής επιτροπής του Θεσμού «International Van of The Year».

Το νέο Citan βρίσκεται στις εκθέσεις του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Διανομέων της Mercedes- Benz Ελλάς.

Πολυάριθμες πιθανές χρήσεις και άνετη φόρτωση

Το Citan συνδυάζει τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις (μήκος: 4498 mm) με γενναιόδωρους χώρους. Χάρη στις διαφορετικές εκδόσεις και τις πρακτικές λεπτομέρειες εξοπλισμού, προσφέρει άφθονες δυνατότητες για διαφορετικές χρήσεις και εύκολη φόρτωση. Ακόμη και στην έκδοση με κοντό μεταξόνιο (2716 mm), το Citan προσφέρει πολύ περισσότερο χώρο σε σύγκριση με τον προκάτοχό του – για παράδειγμα στην έκδοση Van, το μήκος του χώρου φόρτωσης είναι 3,05 μέτρα (με ευέλικτο διαχωριστικό τοίχωμα).

Οι συρόμενες πόρτες αυξάνουν την πρακτικότητα του οχήματος, ιδίως σε στενούς χώρους στάθμευσης. Το νέο Citan διατίθεται με έως δύο συρόμενες πόρτες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλο άνοιγμα μεγέθους 615 mm και στις δύο πλευρές του οχήματος ενώ το ύψος του ανοίγματος στον χώρο φόρτωσης είναι 1059 mm. Ο χώρος φόρτωσης είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος και από το πίσω μέρος, καθώς το κατώφλι φόρτωσης του Van βρίσκεται σε ύψος μόλις 59 cm. Επιπλέον, τα δύο φύλλα της πόρτας μπορούν να ασφαλίσουν στις 90 μοίρες ή να ανοίξουν κατά 180 μοίρες φτάνοντας μέχρι τα πλαϊνά τοιχώματα του οχήματος.

Εκτός από το σταθερό διαχωριστικό τοίχωμα (το οποίο διατίθεται με ή χωρίς τζάμι) μεταξύ της καμπίνας οδηγού και του χώρου φόρτωσης, το Citan Van μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με πτυσσόμενο διαχωριστικό. Εάν πρέπει να μεταφερθούν πολύ μεγάλου μήκους αντικείμενα, αυτό το πλέγμα μπορεί να περιστραφεί προς το κάθισμα του οδηγού κατά 90 μοίρες, προτού διπλωθεί προς το κάθισμα του οδηγού και στερεωθεί σε αυτή τη θέση. Το κάθισμα του συνοδηγού μπορεί επίσης να αναδιπλωθεί δημιουργώντας μια επίπεδη επιφάνεια. Το προστατευτικό πλέγμα κατασκευάζεται από χάλυβα και χρησιμεύει στην προστασία του οδηγού και του συνοδηγού από το φορτίο.

Ασφάλεια και άνεση με και χωρίς φορτίο

Η ομάδα ανάπτυξης της Mercedes-Benz έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση όλων των τυπικών χαρακτηριστικών οδήγησης της μάρκας, τα οποία συνιστούν έναν ισορροπημένο συνδυασμό άνεσης, δυναμικής και ασφάλειας στην οδήγηση. Στο πλαίσιο των εντατικών δοκιμών του οχήματος, η συνολική ανατομία της ανάρτησης του Citan (ελατήρια, αμορτισέρ, αντιστρεπτικές ράβδοι, κ.α.) ρυθμίστηκε και εναρμονίστηκε για εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Έτσι, το DNA της Mercedes είναι αισθητό και στην οδηγική συμπεριφορά του Citan. Φορτωμένο ή μη, το νέο Citan προσφέρει σταθερή, ασφαλή και άνετη οδήγηση.

Η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχική αξία της μάρκας MercedesBenz. Η στιβαρή δομή του αμαξώματος με τα στοιχεία απορρόφησης ενέργειας συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο ασφάλειας, σε συνδυασμό με τους έξι αερόσακους στην έκδοση Van και επτά στην έκδοση Tourer στον βασικό εξοπλισμό και την εκτενή γκάμα σύγχρονων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Όλα αυτά μπορούν να υποστηρίζουν και να ανακουφίζουν τον οδηγό σε πολυάριθμες περιπτώσεις.

Εκτός από τα απαιτούμενα από την νομοθεσία συστήματα ABS και ESP, τα νέα μοντέλα Citan περιλαμβάνουν επίσης στον βασικό τους εξοπλισμό το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα και το σύστημα υποβοήθησης κατά των πλευρικών ανέμων, το σύστημα εφίστασης προσοχής ATTENTION ASSIST και το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης MercedesBenz. Τα συστήματα υποβοήθησης στο Citan Tourer είναι ακόμη πιο διευρυμένα. Σε αυτό το μοντέλο, η ενεργή υποβοήθηση πέδησης Active Brake Assist, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, το σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας και το σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας με ανίχνευση σημάτων κυκλοφορίας
περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό, ώστε να απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη ο οδηγός.

Προαιρετικά, διατίθενται και πολλά άλλα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, όπως το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC, το οποίο μπορεί να αναλάβει αυτόματα την οδήγηση σε μποτιλιάρισμα, καθώς και το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης 1 , βοηθώντας τον οδηγό να κρατά το Citan στο κέντρο της λωρίδας.

Πακέτα εξοπλισμού Pure, Urban & Progressive.

Οι επιλογές στοιχείων εξοπλισμού που διατίθενται στο νέο Citan είναι πολλές και μπορούν να καλύψουν κάθε ιδιαίτερη απαίτηση. Επιπρόσθετα, η ομάδα της Mercedes-Benz Vans στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει τα πακέτα εξοπλισμού Pure, Urban & Progressive, που το κάθε ένα με τη σειρά του έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες χρήσης.

Το Citan Van Pure είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα διασφαλίσουν ότι οι καθημερινές μετακινήσεις του επαγγελματία γίνονται με ασφάλεια και αξιοπιστία. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα και λειτουργικότητα, καθώς και από εξαιρετική πολυμορφικότητα και χρηστικότητα.

Το Citan Van Pure πείθει από όλες τις απόψεις: από το αξιόπιστο, μεγάλης διάρκειας ζωής και αποδοτικό σύστημα κίνησης, το υψηλό ωφέλιμο φορτίο και τον μεγάλο χώρο φόρτωσης μέχρι την εργονομικά διαμορφωμένη καμπίνα οδηγού με εύκολα στην πρόσβαση στοιχεία χειρισμού, τα αναπαυτικά καθίσματα και τις πρακτικές θήκες. Με το σύστημα κλιματισμού, το ηχοσύστημα Mercedes-Benz με Bluetooth και πληθώρα συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης που περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό η οδηγική εμπειρία αλλάζει επίπεδο.

Το Citan Van Urban διακρίνεται για τo στυλ και τη διευρυμένη λειτουργικότητα και συνδυάζει την υψηλή ποιότητα, τον πλούσιο εξοπλισμό ασφάλειας καθώς και την ευελιξία. Με χαρακτηριστική εμφάνιση και αυξημένη λειτουργικότητα, το Citan Van Urban συγκριτικά με τo Citan Van Pure, προσφέρει πρόσθετα εργοστασιακά στοιχεία εξοπλισμού που συμβάλλουν σε μεγαλύτερη άνεση.

Για την αντιπροσωπευτική εμφάνιση φροντίζουν, παραδείγματος χάριν, οι ζάντες Design 40,6 cm (16 ιντσών) και οι βαμμένες στο χρώμα του αμαξώματος λαβές των θυρών, καθώς και το βαμμένο κάλυμμα στη ράγα της συρόμενης πόρτας. Το ρυθμιζόμενου ύψους κάθισμα οδηγού, το σύστημα κλιματισμού, το ηχοσύστημα Mercedes-Benz, ο εσωτερικός φωτισμός LED και οι αποθηκευτικοί χώροι αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης κατά την οδήγηση και την εργασία. Το πλαστικό δάπεδο στον χώρο φόρτωσης προστατεύει από περιττές ζημιές και διευκολύνει τον καθαρισμό του χώρου φόρτωσης.

Το Citan Van Progressive ξεχωρίζει για την δυναμική εμφάνιση, την άνεση και τη συνδεσιμότητα, όπως και για την υψηλή ποιότητα, τον προηγμένο εξοπλισμό ασφάλειας την εξαιρετική άνεση και πολυμορφικότητα.

Με εντυπωσιακή εμφάνιση, επιπρόσθετο εξοπλισμό και συστήματα συνδεσιμότητας, η γραμμή εξοπλισμού Progressive, συγκριτικά με τη γραμμή Urban, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πρόταση εξοπλισμού. Χαρακτηριστική ποιότητα της μάρκας, που βλέπετε και αισθάνεστε.

Για την δυναμική εμφάνισή φροντίζουν, παραδείγματος χάριν, οι προβολείς ομίχλης τεχνολογίας LED και οι βαμμένοι στο χρώμα του αμαξώματος προφυλακτήρες. Το σύστημα πολυμέσων MBUX και το πακέτο ενσωμάτωσης smartphone προσφέρουν μια νέα εμπειρία δικτύωσης, ενώ το cruise control και το σύστημα υποβοήθησης οπισθοπορίας αυξάνουν τα επίπεδα οδηγικής άνεσης.

Τα πακέτα εξοπλισμού Pure, Urban & Progressive προσφέρονται και στην επιβατική έκδοση του Citan και μπορούν να συνδυαστούν με όλους τους διαθέσιμους κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων. Αναλυτικές πληροφορίες για τα πακέτα εξοπλισμού μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα των Mercedes-Benz Vans

Σύγχρονοι και οικονομικοί κινητήρες

Η γκάμα κινητήρων του νέου Citan αποτελείται από τρεις πετρελαιοκινητήρες και δύο βενζινοκινητήρες. Κοινά πλεονεκτήματα όλων τους είναι τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά οδήγησης ακόμη και στο φάσμα χαμηλών στροφών και οι χαμηλές τιμές κατανάλωσης. Για ακόμη καλύτερη επιτάχυνση, λόγου χάρη κατά την προσπέραση, η έκδοση του πετρελαιοκινητήρα 85 kW για το Van διαθέτει μια λειτουργία ενίσχυσης της ισχύος/ροπής στρέψης (overpower/overtorque), η οποία μπορεί να προσφέρει στιγμιαία έως 89 kW ισχύος και 295 Nm ροπής στρέψης.

Τα μηχανικά σύνολα πληρούν τα πρότυπα εκπομπών Euro 6d και όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με τη λειτουργία ECO start/stop. Εκτός από το μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων, τα ισχυρότερα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα μοντέλα διατίθενται επίσης με ένα αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη (DCT) 2 .

Έξυπνο και ψηφιακό.

Ακριβώς όπως ο μεγαλύτερος αδελφός του – το Sprinter – και τα μοντέλα επιβατικών αυτοκινήτων Mercedes-Benz, το νέο Citan μπορεί να εξοπλιστεί προαιρετικά με το σύστημα infotainment MBUX (MercedesBenz User Experience) που προσφέρει διαισθητικό χειρισμό και μπορεί να μαθαίνει. Με πανίσχυρους επεξεργαστές, λογισμικό αυτοδιδασκαλίας, οθόνες υψηλής ανάλυσης και εξαιρετικά γραφικά, το σύστημα έχει ανατρέψει τον τρόπο χειρισμού των οχημάτων.

Για το νέο Citan είναι προαιρετικά διαθέσιμες διάφορες εκδόσεις του MBUX. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι ο σχεδιασμός διαισθητικού χειρισμού μέσω της οθόνης αφής επτά ιντσών, των κουμπιών ελέγχου αφής στο τιμόνι ή του φωνητικού βοηθού «Hey Mercedes». Άλλα πλεονεκτήματα είναι η ενσωμάτωση smartphone με το Apple Car Play και το Android Auto, το σύστημα ανοικτής ακρόασης Bluetooth και το ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB και DAB+).

Επιπλέον, το Citan είναι εργοστασιακά έτοιμο για τη χρήση πολλών ψηφιακών υπηρεσιών του Mercedes me connect. Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες παραμένουν διαρκώς συνδεδεμένοι με το όχημα, όπου κι αν βρίσκονται. Έτσι, οι σημαντικές πληροφορίες είναι πάντα διαθέσιμες τόσο μέσα όσο και έξω από το όχημα, και ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί ορισμένες χρήσιμες λειτουργίες εξ αποστάσεως.

Με το Mercedes me, το MBUX γίνεται ακόμα πιο έξυπνο και φιλικό προς το χρήστη. Για παράδειγμα, το «Hey Mercedes» λειτουργεί με φυσική γλώσσα και, συνεπώς, οι χρήστες δεν χρειάζεται να μαθαίνουν ειδικές εντολές. Οι λειτουργίες του Mercedes me connect περιλαμβάνουν απομακρυσμένες υπηρεσίες, όπως η Remote ανάκτηση της κατάστασης οχήματος, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να ελέγχουν
εύκολα τις σημαντικότερες πληροφορίες σχετικά με τα οχήματά τους ανά πάσα στιγμή, από το σπίτι ή το γραφείο για παράδειγμα.

Οι προορισμοί μπορούν να καταχωρούνται ως διευθύνσεις τριών λέξεων με βάση το σύστημα what3word (w3w), το οποίο αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο προσδιορισμού μιας τοποθεσίας. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, ο κόσμος χωρίζεται σε τετράγωνα 3x3 μέτρων με μια σαφή διεύθυνση τριών λέξεων – αυτό μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια κατά την αναζήτηση ενός προορισμού, ιδίως σε επαγγελματίες.