Το NFL θέλει να κάνει... «σημαία» το Flag Football στους Ολυμπιακούς του 2028

Το NFL θέλει να κάνει... «σημαία» το Flag Football στους Ολυμπιακούς του 2028

Το NFL είναι μεν το δημοφιλέστερο σπορ στις Η.Π.Α., ωστόσο δεν έχει την παγκόσμια απήχηση που πετυχαίνει το ΝΒΑ. Η προσπάθεια παγκοσμιοποίησης του αμερικανικού φούτμπολ έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με τη διεξαγωγή ενός αγώνα κανονικής περιόδου στο Ουέμπλεϊ του Λονδίνου, ενώ η ίδια σκέψη υπάρχει για το «νέο Μπερναμπέου», στη Μαδρίτη. Οι παράγοντες της λίγκας, πάντως, έχουν βρει και έναν άλλον τρόπο να προωθήσουν το άθλημα.

Στελέχη του NFL έχουν επικεντρώσει εσχάτως τις παρασκηνιακές και όχι μόνο προσπάθειές τους στην ανάδειξη της παραλλαγής του Flag Football  ως Ολυμπιακό άθλημα, από το 2028 στο Λος Αντζελες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η καμπάνια έχει στόχο να προσθέσει το σπορ στο πρόγραμμα των Αγώνων στην Αμερική και ο ιδρυτής της American Flag Football League (AFFL), Τζεφ Λιούις, τόνισε πως «η δυναμική το NFL μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια».

Το Flag Football μοιάζει καλά πολύ με το φούτμπολ, όμως δεν χρειάζεται τον προστατευτικό εξοπλισμό του NFL. Η μεγάλη διαφορά στους κανονισμούς είναι πως ο αμυντικός δεν κάνει τάκλιν στον επιτιθέμενο με τη μπάλα στα χέρια, αλλά προσπαθεί να αφαιρέσει από τη μέση του μία μικρή σημαία που εξέχει. Η διεθνής ομοσπονδία του αμερικανικού φούτμπολ (IFAF) ετοιμάζει ήδη την παρουσίαση της πρότασής της στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με το NFL να προφέρει αθλητική και οικονομική ώθηση στο εγχείρημα.

Η IFAF, πάντως, σκοπεύει να προωθήσει μία παραλλαγή και του Flag Football στη Δ.Ο.Ε., καθώς αναμένεται να προτείνει μία εναλλακτική έκδοση ομάδων που θα αποτελούνται από πέντε παίκτες, σε ένα μικρότερων διαστάσεων γήπεδο. Το 70% των 72 ολυμπιακών χωρών-μελών που έχουν ομοσπονδία Flag Football έχουν και τη δική τους λίγκα.

Οι νέοι κανονισμοί της Δ.Ο.Ε., ενόψει και των Αγώνων του Τόκιο, επιτρέπουν στις διοργανώτριες χώρες να επιλέξουν έναν περιορισμένο αριθμό αθλημάτων και να ζητήσουν την ένταξή τους στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, αν τα συγκεκριμένα σπορ είναι δημοφιλή στη χώρα. Στους Ολυμπιακούς της Ιαπωνίας εντάχθηκαν για πρώτη το σερφ, το σκέιτμπορντ, η αναρρίχηση και το καράτε, ενώ επιστρέφουν μετά το 2008 και το Πεκίνο το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ.