ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Το Μπρισμπέιν ο «επιθυμητός προορισμός» της Δ.Ο.Ε. για τους Ολυμπιακούς του 2032

Το Μπρισμπέιν ο «επιθυμητός προορισμός» της Δ.Ο.Ε. για τους Ολυμπιακούς του 2032
AP PHOTO

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει κατηγορηθεί συχνά για «ανεπίσημες προτιμήσεις» στις διαδικασίες ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 2019, ωστόσο, «νομιμοποίησε» ένα πρόωρο «δαχτυλοδεικτούμενο» χρίσμα, με αλλαγή στον τρόπο επιλογής, που επιτρέπει τον ορισμό ενός «επιθυμητού προορισμού» («preferred host») για τη διοργάνωση. Ετσι, ενόψει των Ολυμπιακών του 2032, η Δ.Ο.Ε. «έδειξε» επισήμως το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Η διαδικασία προβλέπει τον αρχικό ορισμό μιας πόλης, με την οποία θα αρχίσει ένας «στοχευμένος διάλογος». Ακόμη και με αυτή την ώθηση, όμως, η υποψηφιότητα του Μπρισμπέιν θα πρέπει να εγκριθεί σε ψηφοφορία των «αθανάτων», όπως ακριβώς γινόταν σε κάθε ανάθεση. Η ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε. αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό στο Μπρισμπέιν, πρωτεύουσα της πολιτείας του Κουίνσλαντ και τρίτη μεγαλύτερη πόλη (με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων) της Αυστραλίας.

Η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Αναστάσια Πάλαστσουκ, τόνισε ότι «αυτή είναι μία νέα και “χρυσή” εποχή για την πολιτείας μας» και ανυπομονεί για την έναρξη των συζητήσεων. Η Επιτροπή εξήγησε ότι η επιλογή του Μπρισμπέιν στην «pole position» της διαδικασίας ανάθεσης αφορά τη «σταθερότητα των Αγώνων», κάτι που δέχτηκε πλήγμα λόγω κορονοϊού, για τη διοργάνωση του Τόκιο που αναβλήθηκε πέρσι και προγραμματίστηκε για τον Ιούλιο του 2021. 

Η Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να αποφύγει πόλεις «μεγάλου ρίσκου», καθώς πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί της Δύσης καλούν για μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2022 στο Πεκίνο, λόγω των καταγγελιών για καταπάτηση δικαιωμάτων των πολιτών από την κινεζική κυβέρνηση... Το Μπρισμπέιν μπαίνει σε «θέση οδηγού» διότι, σύμφωνα με τη Δ.Ο.Ε., έχει έτοιμο το 80% με 90% των εγκαταστάσεων. 

Η πόλη του Κουίνσλαντ έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν τους Αγώνες Κοινοπολιτείας του 1982, αρκετά ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου κρίκετ του 1992 και το Παγκόσμιο Κύπελλο ράγκμπι του 2003. Σε περίπτωση που τής αναθέσουν τη διοργάνωση του 2032, θα γίνει η τρίτη Ολυμπιακή πόλη της Αυστραλίας, μετά τη Μελβούρνη (1956) και το Σίδνεϊ (2000). Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο ενδιαφέρον για τους Αγώνες του 2032 αναμένεται να εκδηλώσουν επίσης η Κωνσταντινούπολη, η Ντόχα, η Βουδαπέστη, η Αγία Πετρούπολη, το Νέο Δελχί και η Τζακάρτα.