Στην πιο δύσκολη η σεζόν οι πάγκοι έγιναν «ηλεκτρικές καρέκλες»

Στην πιο δύσκολη η σεζόν οι πάγκοι έγιναν «ηλεκτρικές καρέκλες»

Καθώς η πρώτη φουλ ποδοσφαιρική σεζόν στην εποχή του κορονοϊού φτάνει στο τέλος της (απομένει ο τελικός του Champions League, Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι το Σάββατο 29/5), φαίνεται ποιοι πιέστηκαν περισσότερο: οι προπονητές. Οι 12 από τις 20 ομάδες με τα περισσότερα έσοδα παγκοσμίως, σύμφωνα με την αναφορά Money League της Deloitte, είτε είδαν τους τεχνικούς τους να παραιτούνται, είτε τους απέλυσαν, ενώ ορισμένες απ' αυτές τους έχουν στο... περίμενε και άλλες περιμένουν ν' ανοίξουν κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαιά τους. Ο αρθμός, δε, μπορεί ν' αυξηθεί στις επόμενες ημέρες. Στην πιο δύσκολη αγωνιστική περίοδο στην σύγχρονη ιστορία του αθλήματος, οι πάγκοι έγιναν «ηλεκτρικές καρέκλες».

Μεταφορά πίεσης

Τα κλαμπ εξαιτίας των τεράστιων απωλειών τους κι έχοντας να προσαρμοστούν σε νέα οικονομικά δεδομένα μετέφεραν την πίεση που ένιωθαν στους προπονητές. Το αποτέλεσμα; Τώρα, οι πάγκοι μοιάζουν με το παιχνίδι μουσικές καρέκλες. Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί... χάος στις αθλητικές διευθύνσεις που προσπαθούν να προλάβουν ή και να προβλέψουν τις εξελίξεις ώστε να συζητήσουν με όσους είναι διαθέσιμοι. Ας δούμε, όμως, πώς έχει η κατάσταση...

Μπαρτσελόνα (1η σε έσοδα): ο πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα συναντήθηκε με τον προπονητή Ρόναλντ Κούμαν. Αν ήταν μόνο στο... χέρι του θα τον απέλυε, αλλά θα χρειαστεί να του δώσει τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση κι ο σύλλογος δεν τα έχει. Τώρα, η προτεραιότητα είναι ο Λιονέλ Μέσι. Του έκανε πρόταση ανανέωσης που περιέχει: δύο χρόνια παραμονής στην πρώτη ομάδα, τρία χρόνια ως πρέσβης του κλαμπ ενώ αγωνίζεται στις Η.Π.Α. και αφού κλείσει την καριέρα του 5ετές συμβόλαιο ως μέλος της τεχνικής διεύθυνσης. Παράλληλα, ο Λαπόρτα περιμένει την ολοκλήρωση του τελικού του Champions League για να κάνει μια προσπάθεια να πείσει τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τεχνικό της Μάντσεστερ Σίτι (6η σε έσοδα), να επιστρέψει... Προηγουμένως του είπε όχι ο Χάνζι Φλικ που παραιτήθηκε από τη Μπάγερν Μονάχου κι έγινε ο επόμενος προπονητής της Εθνικής Γερμανίας. Το τελευταίο διάστημα έχουν «φουντώσει» ξανά οι φήμες για τον Μίκελ Αρτέτα της Αρσεναλ (11η). Ο Ταάβι Ερνάντεθ μοιάζει να βρίσκεται εκτός πλάνων για την ώρα.

Ρεάλ Μαδρίτης (2η): Ο Ζινεντίν Ζιντάν παραιτήθηκε από τη θέση του προπονητή. Το κλαμπ ήθελε τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, αλλά εκείνος κουράστηκε να περιμένει και επέλεξε τη Γιουβέντους. Τώρα, η «βασίλισσα» έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στον Αντόνιο Κόντε (έλυσε την συνεργασία του με την Ιντερ), στον Μαουρίσιο Ποτσετίνο (Π.Σ.Ζ.), στον Γιόαχιμ Λεβ (φεύγει από την Εθνική Γερμανίας με το τέλος του EURO) και στον Ραούλ (προπονητής της β' ομάδας).

Μπάγερν Μονάχου (3η): Βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων όταν ο Χάνζι Φλικ ανακοίνωσε δημοσίως πως θέλει να λύσει το συμβόλαιό του. Η διαμάχη του με τον αθλητικό διευθυντή, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, οδήγησε στο «διαζύγιο». Το κλαμπ κινήθηκε γρήγορα και έδωσε περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ στην Λειψία (ποσό ρεκόρ για έναν προπονητή) για να πάρει τον Γιούλιαν Νάγκελζμαν.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4η): Η ήττα της στον τελικό του Europa League από τη Βιγιαρεάλ προκαλεί νέες αμφιβολίες για τον προπονητή Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ. Εχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2022 και παρόλο που υπήρχαν πληροφορίες για την επέκτασή του ως το 2025, οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να έχουν «παγώσει».

Παρί Σεν Ζερμέν (7η): Ο σύλλογος μπορεί να μην έχει παράπονα από τον προπονητή Μαουρίσιο Ποτσετίνο, τον οποίο προσέλαβε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρειαστεί να βρει νέο τεχνικό. Τον Αργεντινό «φλερτάρουν» η Ρεάλ Μαδρίτης και η Τότεναμ. Εκείνος φέρεται να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένος με τον τρόπο λειτουργίας της Π.Σ.Ζ. και να έχει διαφορές με τον αθλητικό διευθυντή, Λεονάρντο.

Τότεναμ (9η): Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, ο CEO του κλαμπ, Ντάνιελ Λίβι, κάλεσε τον Ποτσετίνο και του είπε πως έκανε λάθος που τον έδιωξε το 2019. Τώρα, τον θέλει πίσω. Ο «Πότσε» δεν του έκλεισε την πόρτα. Οι «σπερς» που απέλυσαν τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος έκτοτε υπέγραψε με τη Ρόμα, εξετάζουν και την περίπτωση του Ερικ τεν Χαχ (Αγιαξ), αλλά προσέγγισαν και τον Αντόνιο Κόντε.

Γιουβέντους (10η): Ο σύλλογος συμφώνησε με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Ο Ιταλός τεχνικός θα επιστρέψει εκεί απ' όπου έφυγε πριν από δύο χρόνια. Θα πάρει τη θέση του Αντρέα Πίρλο, που απολύεται έχοντας κατακτήσει δύο τίτλους και... πληρώσει τις κακές επιλογές της διοίκησης, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ηθελε και τον Ζινεντίν Ζιντάν, αλλά αποφάσισε να πάει σε μια δοκιμασμένη λύση. Τώρα, απομένει να δούμε τον αντίκτυπο αυτής της επιλογής και της αποχώρησης του πετυχημένου αθλητικού διευθυντή, Φάμπιο Παράτιτσι, στο μέλλον του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οσον αφορά στον Πίρλο, η Σασουόλο του πρότεινε διετές συμβόλαιο.

Ντόρτμουντ (12η): Από τις 13 Δεκεμβρίου είχε υπηρεσιακό προπονητή τον Εντιν Τέρζιτς. Παρόλο που καθοδήγησε την ομάδα στην έξοδο στο επόμενο Champions League και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας, δεν θα μείνει στο πόστο. Η Ντόρτμουντ έδωσε πέντε εκατομμύρια ευρώ στη Γκλάντμπαχ για να πάρει τον Μάρκο Ρόζε.

Ιντερ (14η): Η αναπροσαρμογή του πρότζεκτ της οδήγησε στην λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Αντόνιο Κόντε, ο οποίος της χάρισε το πρώτο πρωτάθλημα Ιταλίας από το 2010. Τις τελευταίες ημέρες είχαν συζητήσεις με διάφορους τεχνικούς μεταξύ αυτών κι ο Μαουρίτσιο Σάρι, ενώ φέρεται να βρίσκονται κοντά στην πρόσληψη του Σιμόνε Ιντσάγκι (Λάτσιο) με διετές συμβόλαιο.

Λιόν (18η): Με το τέλος του πρωταθλήματος Γαλλίας, ο προπονητής Ρούντι Γκαρσία ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Το κλαμπ θα ήθελε να προσλάβει τον Κριστόφ Γκαλτιέ που έκανε το «θαύμα» με την Λιλ και πήρε τη Ligue 1 και στην συνέχεια αποχώρησε.

Νάπολι (19η): Με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ομάδας στο ιταλικό πρωτάθλημα, ο ιδιοκτήτης Αουρέλιο ντε Λαουρέντις είπε «αντίο» στον προπονητή Τζενάρο Γκατούζο μέσω twitter. Η ομάδα του Κώστα Μανωλά φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον άλλοτε προπονητή της Ρόμα και της Ιντερ, μεταξύ άλλων, Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (20η): Προσέλαβε τον Ολιβερ Γκλάσνερ από τη Βόλφσμπουργκ και υποτίθεται πως έδωσε 4,5 εκατομμύρια ευρώ για να του «σπάσει» το συμβόλαιο και να τον προσλάβει. Θα διαδεχθεί τον Αντι Χούτερ, ο οποίος πήγε για 7,5 εκατομμύρια στη Γκλάντμπαχ που έψαχνε αντικαταστάτη του Ρόζε. Στη Βόλφσμπουργκ θα συνεχίσει ο Ολλανδός τεχνικός, Μαρκ φαν Μπόμελ.

Από όλο το τοp 20 δεν αναφέρθηκαν οι εξής: η Λίβερπουλ (5η) που συνεχίζει με τον Γιούργκεν Κλοπ. Η Ατλέτικο Μαδρίτης (13η) σύντομα θέλει ν' αρχίσει ξανά τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του συμβολαίου του Ντιέγκο Σιμεόνε ως το 2024. Η Ζενίτ (15η) που είναι ικανοποιημένη με τον Σεργκέι Σέμακ. Η Σάλκε (16η) που υποβιβάστηκε και θα επιδιώξει να επιστρέψει στη Bundesliga με τον Δημήτρη Γραμμόζη στον πάγκο και τέλος η Εβερτον (17η) που είναι ευχαριστημένη με τον Κάρλο Αντσελότι.