Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για τη Μπαρτσελόνα

Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για τη Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα έχασε κάθε πιθανότητα διεκδίκησης της LaLiga και ποιος ξέρει αν και τον Λιονέλ Μέσι, ενώ σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, αυτός που κατά 99% θα φύγει είναι ο προπονητής Ρόναλντ Κούμαν. Η μία νίκη, δύο ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια του ισπανικού πρωταθλήματος φαίνεται να έχουν καταδικάσει τον Ολλανδό στα μάτια της διοίκησης. Πλέον, κανείς δεν κοιτάζει το σκορ στο «Καμπ Νόου», αλλά περιμένει τον πρόεδρο, Τζουάν Λαπόρτα, να πάρει αποφάσεις.

Ο Κούμαν έχει συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο με τον σύλλογο και ο Λαπόρτα με τους υπόλοιπους παράγοντες εξετάζουν τα ονόματα πιθανών αντικαταστατών. Πρόσφατα, προσέγγισε τον Χάνζι Φλικ, απερχόμενο προπονητή της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος, όμως, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για ν' αναλάβει την Εθνική Γερμανίας. Ο Τσάβι είναι επίσης στην λίστα, παρόλο που πρόσφατα ανανέωσε με την Αλ Σαντ του Κατάρ. Στο νέο του συμβόλαιο υπάρχει ρήτρα που του επιτρέπει να φύγει για τους «μπλαουγκράνα». Εχει φτάσει σε τέτοιο σημείο η... τρέλα για την εξακρίβωση του αν θα είναι αυτός ο επόμενος κόουτς, που οι 22 βαλίτσες του, καθώς επέστρεψε στη Βαρκελώνη τη Δευτέρα για διακοπές, θεωρήθηκαν δείγμα πως μάλλον δεν θα βρίσκεται εκεί μονάχα για ένα σύντομο διάστημα... Ωστόσο, υπάρχουν διοικούντες που δεν τον θέλουν αυτή την περίοδο. Φοβούνται μην «καεί» εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομάδα. Οι άλλοι δύο της λίστας είναι ο Γκαρθία Πιμιέντα της Μπαρτσελόνα Β και ο Λιουΐς Κορτές, ο οποίος καθοδήγησε τη γυναικεία ομάδα στην κατάκτηση του πρώτου Champions League της ιστορίας της την περασμένη Κυριακή με 4-0 επί της Τσέλσι. Τόσο ο ένας όσο κι ο άλλος ακολουθούν την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Γιόχαν Κρόιφ. Να σημειώσουμε ότι θα λογαριάζονταν ως επιλογές για μια μεταβατική σεζόν, σε περίπτωση που ο Λαπόρτα δεν βρει τεχνικό που να πείθει για μακροχρόνιο συμβόλαιο και χρειαστεί να μεταθέσουν την αναζήτηση για το καλοκαίρι του 2022.

Ο Λαπόρτα, πάντως, δεν θέλει να απολύσει τον Κούμαν χωρίς πρώτα να έχει αντικαταστάτη. Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα της αποζημίωσής του. Τα οικονομικά της Μπάρτσα, παρά τις προσπάθειες για αναδιάρθρωση χρεών περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, παραμένουν σε κακή κατάσταση. Συνολικά το κλαμπ χρωστάει 1,17 δισεκατομμύρια. Σα να μην έφταναν αυτά κινδυνεύει να μείνει και εκτός Champions League την επόμενη σεζόν. Ο Λαπόρτα βρέθηκε στο Γκέτεμποργκ, όπου έγινε ο τελικός των γυναικών, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν. Ηταν το πρώτο τετ α τετ ενός παράγοντα μιας εκ των τριών ομάδων που παραμένουν εντός της Super League με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Πέραν των αγωνιστικών προβλημάτων της ομάδας και της αστάθειάς της σ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, ο Κούμαν την καθοδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας. Αυτό ίσως να είναι μια ισχυρή βάση για το μέλλον, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες και για το μεταγραφικό σκέλος. Με τη διοίκηση να μην πιστεύει στον Ολλανδό στο 100% και για μεγάλο χρονικό διάστημα πώς μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του για απόκτηση παικτών με συμβόλαια που θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον τρία χρόνια; Κι αν ο επόμενος κόουτς δεν τους θέλει; Με τα ως τώρα δεδομένα, άλλους παίκτες θέλει ο Κούμαν (π.χ. τον φορ της Λιόν, Μέμφις Ντεπάι και τον χαφ της Λίβερπουλ, Τζίνι Βαϊνάλντουμ – μένουν ελεύθεροι) κι άλλους η διοίκηση (π.χ. τον φορ και τον σέντερ μπακ της Μάντσεστερ Σίτι, Σέρχιο Αγουέρο και Ερικ Γκαρθία – μένουν αντίστοιχα). Κι αυτές οι διαφορές υπάρχουν και ως προς τις πωλήσεις.

Ο κοινός δρόμος της Μπαρτσελόνα με τον Κούμαν μάλλον πλησιάζει στο τέλος του. Τώρα, είναι η σειρά του Λαπόρτα να δείξει θάρρος και να πάρει αποφάσεις, γνωρίζοντας, όμως, πως μπορεί να κάνει επιλογές που θα φαίνονται ακριβώς όπως εκείνες του πρώην προέδρου, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, τις οποίες ο Μέσι είχε χαρακτηρίσει «ακροβασίες», «μπαλώματα» και «απουσία ενός σοβαρού πρότζεκτ».