Μπαρτσελόνα: το μεγάλο και... δύσκολο ξεπούλημα

Μπαρτσελόνα: το μεγάλο και... δύσκολο ξεπούλημα

Είναι λογικό που η Μπαρτσελόνα συνδέεται με πολλούς μεταγραφικούς στόχους. Ιδίως μετά την εκλογή του νέου προέδρου, Τζουάν Λαπόρτα, την προηγούμενη Κυριακή και την σταδιακή ολοκλήρωση του οργανογράμματος της διοίκησής του όσον αφορά στις θέσεις των υπεύθυνων του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, προτού στραφούν σ' αυτό το κομμάτι της αγοράς, ο Λαπόρτα και ο Ματέου Αλεμάνι, ο «εγκέφαλος» των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων καλούνται να πουλήσουν παίκτες. Είναι, δε, τόσο σοβαρή η κατάσταση που εξαιτίας διαφορών για τη διαχείριση των οικονομικών, παραιτήθηκε ο Τζάουμε Τζιρό, που προοριζόταν για οικονομικός αντιπρόεδρος στη νέα διοίκηση, προτού καν ακόμη αυτή αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της!

Η αποστολή δεν είναι καθόλου εύκολη. Στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας ο Λαπόρτα απέφυγε να μιλήσει με... ονόματα, προκειμένου να μην ρίξει κι άλλο τις τιμές των παικτών στο παζάρι. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ποιοι είναι οι υποψήφιοι: ο μεσοεπιθετικός Φιλίπ Κοουτίνιο, ο επιθετικός Αντουάν Γκριεζμάν, ο φορ Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ, ο μέσος Μίραλεμ Πιάνιτς, οι αμυντικοί Σαμουέλ Ουμτιτί και Τζούνιορ Φίρπο κι ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Νέτο. Για όλους αυτούς η Μπαρτσελόνα ελπίζει να πάρει περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον Κοουτίνιο και τον Γκριεζμάν η Μπάρτσα έδωσε 280 εκατομμύρια ευρώ συνολικά σε Λίβερπουλ και Ατλέτικο Μαδρίτης για να τους αποκτήσει. Ο Βραζιλιάνος, που εδώ και τρεις μήνες είναι τραυματίας, παίρνει 13 εκατομμύρια τον χρόνο κι έχει συμβόλαιο ως το 2023. Ο Γάλλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόουτς Ρόναλντ Κούμαν, λαμβάνει 24 εκατομμύρια κι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2024. Είναι οι δύο πιο ακριβοπληρωμένοι μετά τον Λιονέλ Μέσι.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της πτώσης των τιμών στην αγορά, στη νέα διοίκηση αποδέχονται πως δεν πρόκειται ν' ανακτηθεί ούτε καν το μισό της αρχικής επένδυσης, ενώ τα υψηλά κασέ τους δεν βοηθούν και για την εύρεση ομάδων να τους πάρουν δανεικούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν βρεθεί ομάδα να δώσει 50 εκατομμύρια ευρώ για τον Κοουτίνιο θα τον δώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Οσον αφορά στους υπόλοιπους, ο Ουμτιτί εξαιτίας των προβλημάτων φυσικής κατάστασης που τον ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια και της αμοιβής του που υπολογίζεται περί τα έξι εκατομμύρια ευρώ «καθαρά» δεν είναι στόχος άλλων ομάδων. Εχει συμβόλαιο ως το 2023 και ξέρει πως δεν θα βρει αλλού αυτά τα χρήματα οπότε δεν αναζητά να φύγει. Για τον Μπρέιθγουεϊτ και τον Νέτο, επίσης δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενες, ενώ ο Πιάνιτς σχεδόν δεν υπολογίζεται από τον Κούμαν και με συμβόλαιο ως το 2024 ενώ παίρνει κοντά στα οχτώ εκατομμύρια τον χρόνο, δεν μοιάζει πιθανό να φύγει. Μόνο για τον Φίρπο ενδιαφέρονται από την Ιταλία και την Αγγλία.

Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που ενδεχομένως να... βγάλουν στη βιτρίνα όπως ο επιθετικός Ουσμάν Ντεμπελέ ή ο σέντερ μπακ Κλεμάν Λενγκλέ κι αυτό γιατί η Μπαρτσελόνα έχει φτάσει στο σημείο που πρώτα πρέπει να δώσει και μετά να σκεφτεί αν και πως θα πάρει παίκτες. Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας «σχέδια» του συλλόγου ν' αποκτήσει τον Ερλινγκ Χάαλαντ από τη Ντόρτμουντ, τον Σέρχιο Αγουέρο και τον Ερικ Γκαρθία που μένουν ελεύθεροι από τη Μάντσεστερ Σίτι, τον Ντάβιντ Αλαμπα που δεν ανανέωσε με τη Μπάγερν Μονάχου και τον Μέμφις Ντεπάι που επίσης θα φύγει από την Λιόν. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί ο Λαπόρτα και με τον Χόρχε Μέσι, πατέρα και ατζέντη του αρχηγού της Μπάρτσα, με κυρίαρχο θέμα το μέλλον του «10».

Η οικονομική κρίση του κλαμπ που χρωστά σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάγκασε τους προηγούμενους παράγοντες – τον πρώην πρόεδρο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου και τον «υπηρεσιακό» Κάρλες Τουσκέτς – να διαπραγματευθούν μειώσεις και μεταθέσεις των μισθών των ποδοσφαιριστών. Ετσι, στο «ψαλίδι» των περισσότερων από 60 εκατομμύρια της περασμένης σεζόν προστέθηκαν άλλα 172 εκατομμύρια, μαζί με τα μπόνους, τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, τα... δώρα της Μπάρτσα στο καλοκαιρινό μεταγραφικό «παράθυρο», που άφησε να φύγουν τους Λουίς Σουάρες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ιβάν Ράκιτιτς (Σεβίλλη), Αρτούρο Βιδάλ (Ιντερ) και Ραφίνια (Παρί Σεν Ζερμέν) μαζί με τις πωλήσεις του Αρτούρ (Γιουβέντους) και Νέλσον Σεμέδο (Γουλβς) αφαίρεσαν άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ από τη μισθολογική μάζα. Πριν την πανδημία η Μπάρτσα που είχε προϋπολογίσει ένα δισεκατομμύριο σε έσοδα έδινε... χοντρικά το 70% των εσόδων στους μισθούς των ποδοσφαιριστών. Η μείωση των 312 εκατομμυρίων και πάλι δεν είναι αρκετή. Η ισπανική λίγκα, επιτρέπει στη Μπαρτσελόνα να πληρώνει σε μισθούς για παίκτες και προπονητικό τιμ της πρώτης ομάδας 347 εκατομμύρια. Ο σύλλογος πρέπει να «κόψει» κι άλλο.