Οι ποδοσφαιριστές πλέον διαπραγματεύονται για λογαριασμό τους

Οι ποδοσφαιριστές πλέον διαπραγματεύονται για λογαριασμό τους

Ο Γιούργκεν Κλίνζμαν, λέει ο αστικός μύθος, έκανε δύο μεταγραφές χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια ατζέντη. Εκείνος μελετούσε τα συμβόλαια μαζί με τον δικηγόρο του, Αντρέ Γκρος, και πως ήταν ενήμερος ή παρών στις διαπραγματεύσεις για να πάει από την Ιντερ στη Μονακό το 1992 και επίσης όταν άφησε το Πριγκιπάτο για την Τότεναμ το 1994. Για την ποδοσφαιρική βιομηχανία, ήταν μια σπάνια περίπτωση. Μια εξαίρεση στον κανόνα, ιδίως όσο η business πλευρά του αθλήματος έγινε πιο επαγγελματική, τα συμβόλαια περίπλοκα, γεμάτα ρήτρες και άρχισαν να μπαίνουν στο... παιχνίδι τα δικαιώματα εικόνας και οι σπόνσορες.

Ο «Κλίνζι», όμως, αυτές τις μέρες έχει επιστρέψει στην επικαιρότητα λόγω των αποφάσεων δύο σταρ του αθλήματος: ο Κέβιν Ντε Μπρόινε αρχικά διαπραγματεύθηκε μόνος του το νέο συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Σίτι κι έπειτα ο Γιόσουα Κίμιχ της Μπάγερν Μονάχου, ανακοίνωσε πως διέκοψε την συνεργασία του με τους εκπροσώπους του και από εδώ και μπρος θα κάνει ο ίδιος τις συζητήσεις.

Ο Βέλγος σταρ δεν έχει ατζέντη εδώ και μήνες αφού συνελήφθη ο πρώην συνεργάτης του Πάτρικ Ντε Κόστερ στο Βέλγιο και κατηγορείται για πλαστογραφία και ξέπλυμα χρήματος. Μέχρι και ο ίδιος ο 29χρονος άσος τον κινήθηκε νομικά εναντίον του. Αποφάσισε να μην προσλάβει άλλον και να κάτσει εκείνος στο ίδιο τραπέζι με τους παράγοντες των «πολιτών». Η μόνη βοήθεια που είχε ήταν από τον πατέρα του Χέρβιγκ και δύο δικηγόρους από το Βέλγιο, με τους οποίους δεν συναντήθηκε ποτέ. Την εικόνα του Ντε Μπρόινε, ωστόσο, διαχειρίζεται η εταιρία management, Roc Nation. Σ' αυτή την εταιρία στράφηκε για να πάρει στα χέρια του αναλυτικά δεδομένα για τη βαρύτητα που έχει στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Ντε Μπρόινε πέτυχε τον στόχο του. Το νέο του συμβόλαιο ως το 2025 θα του αποφέρει 96 εκατομμύρια ευρώ «σταθερά» και το ποσό μπορεί να αυξηθεί υπολογίζοντας τις προσωπικές και τις ομαδικές επιτυχίες. Η αλήθεια είναι πως και η Μάντσεστερ Σίτι χάρηκε που ο παίκτης δεν είχε ατζέντη. Γλίτωσε περί τα 15 εκατομμύρια. Την προμήθεια, δηλαδή, που θα έδινε στο μάνατζερ του παίκτη. Οι ομάδες της Premier League την περασμένη σεζόν πλήρωσαν 320 εκατομμύρια σε προμήθειες στους ατζέντηδες, συν το ότι πολλές φορές έχουν να διαχειριστούν και τις κρίσεις που εκείνοι προκαλούν. Από την άλλη, όμως, τους είναι απαραίτητοι, γιατί εκείνοι είναι που κινούν τα νήματα στις πωλήσεις παικτών. Ο Ντε Μπρόινε ως αστέρας του αθλήματος μάλλον ένιωσε πως δεν είχε ανάγκη έναν αφού ήθελε να μείνει στην Σίτι και το κλαμπ να τον κρατήσει.

Στην περίπτωση του Κίμιχ ισχύει κάτι παρόμοιο. Είναι ένας από τους καλύτερους κεντρικούς μέσους στο ποδόσφαιρο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει ο επόμενος αρχηγός της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας. Με λίγα λόγια θα μπορεί να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος – κάτι που δεν συμβαίνει, πάντως, με την πλειονότητα των παικτών και γι' αυτό έχουν ανάγκη τους ατζέντηδες να εργάζονται για το συμφέρον τους. «Είναι μια συνειδητή απόφαση», τόνισε ο Κίμιχ και συνέχισε να εξηγεί το σκεπτικό του: «θέλω να υπερασπιστώ ακόμη περισσότερο τις αξίες μου. Επίσης είμαι σίγουρος πως εγώ μπορώ να εκπροσωπήσω τον εαυτό μου με τον καλύτερο τρόπο τις θέσεις μου σε διαπραγματεύσεις με άλλους».

Σύντομα, θα κληθεί να το δείξει στην πράξη, πάντως. Οι προηγούμενοι εκπρόσωποί του είχαν κάνει τις πρώτες επαφές με τη Μπάγερν Μονάχου για την επέκταση του συμβολαίου του που λήγει το 2023. Η επιθυμία του, αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, είναι να πάρει τα ίδια χρήματα που παίρνουν τώρα οι συμπαίκτες του Μάνουελ Νόιερ, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Τόμας Μίλερ, περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ «μεικτά» τον χρόνο. Βέβαια, οποιαδήποτε συζήτηση θα επηρεαστεί και από το ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής της «Rekordmeister» μια και χθες μετά τη νίκη της με 3-2 επί της Βόλφσμπουργκ για τη Bundesliga, ο κόουτς Χάνζι Φλικ ανακοίνωσε πως θέλει να λύσει το συμβόλαιό του. Είναι το φαβορί για ν' αναλάβει την Εθνική Γερμανίας.

Η διοίκηση των Βαυαρών για χρόνια ήθελε τους παίκτες παρόντες στις διαπραγματεύσεις, είτε επρόκειτο για μεταγραφή, είτε για ανανέωση. «Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που διαπραγματεύονταν για τους εαυτούς τους ή που έστω ήταν παρόντες στις συζητήσεις ώστε να ξέρουν για τί ακριβώς μιλάμε. Θα τους βόλευε να βρίσκονταν εκεί», έλεγε ο πρώην πρόεδρος του κλαμπ, Ούλι Χένες, που μαζί με τον CEO, Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε, από ποδοσφαιριστές έγιναν το πιο πετυχημένο και σταθερό δίδυμο παραγόντων την τελευταία 20ετία στη βιομηχανία.