Οι οικονομικές απώλειες πιέζουν τη FIFA για ένα πετυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022

Οι οικονομικές απώλειες πιέζουν τη FIFA για ένα πετυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022

H FIFA ανακοίνωσε πως έκλεισε το 2020 με απώλειες 730 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της δραματικής πτώσης των εσόδων της λόγω των αναβολών ή ματαιώσεων των διοργανώσεών της που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Επιπλέον, επιβαρύνθηκε με το σχέδιο διάσωσης αρκετών εθνικών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.

Η πρώτη φάση του σχεδίου της FIFA για να καταπολεμήσει τις παρενέργειες της COVID-19 στο ποδόσφαιρο έφτασε στα 227 εκατομμύρια ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις με τον οργανισμό να έχει ανακοινώσει πως συνολικά θα διοχετεύσει στις Συνομοσπονδίες και στις Ομοσπονδίες μέλη της περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια. Επικεφαλής του σχεδίου διάσωσης είναι ο Ολι Ρεν, κυβερνήτης της Τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην Αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Το «χτύπημα» για τη FIFA, αν και σημαντικό, δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο για άλλους οργανισμούς. Είχε απόθεμα 2,17 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019, που έναν χρόνο μετά έπεσαν στα 1,58 δισεκατομμύρια. Τα έσοδα της από τον έναν χρόνο στον άλλον έπεσαν κατά 65% μέχρι τα 224 εκατομμύρια, ενώ από τηλεοπτικά δικαιώματα πήρε σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα 288 εκατομμύρια του 2019, ενώ το marketing είχε κι αυτό πτώση 50%. Από την άλλη τα έξοδα μειώθηκαν, αλλά όχι αρκετά.

Γι' αυτό και για την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι καίριας σημασίας να πετύχει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022 και μάλιστα να υπάρχει κόσμος. Με το 92,5% των πακέτων οπτικοακουστικών δικαιωμάτων να έχει πωληθεί, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τους νέους σπόνσορες, αλλά και την πώληση εισιτηρίων. Λόγω των σκανδάλων του παρελθόντος αρκετές εταιρίες είναι διστακτικές να συνεργαστούν μαζί της. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η δρομολόγηση του νέου Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων με την συμμετοχή 24 ομάδων από όλες τις ηπείρους – το οποίο θα είναι μια Super League όπως την έχει φανταστεί ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Ολα αυτά ίσως να ξεκαθαρίζουν περισσότερο γιατί ήταν αντίθετος στο να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή Super League και απείλησε τις ομάδες και τους παίκτες.