Ο Τζουάν Λαπόρτα επέστρεψε στη Μπαρτσελόνα

Ο Τζουάν Λαπόρτα επέστρεψε στη Μπαρτσελόνα

Η πρώτη πράξη του Τζουάν Λαπόρτα ως de facto προέδρου της Μπαρτσελόνα θα είναι να ταξιδέψει στο Παρίσι την Τρίτη για να συνοδεύσει την ομάδα που παίζει μια μέρα μετά στο «Παρκ ντε Πρενς» κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι για τους «16» του Champions League. Οι «μπλαουγκράνα» έχασαν στο πρώτο ματς με 4-1.

Επισήμως μετά την εκλογική του νίκη την Κυριακή, ο Λαπόρτα δεν μπορεί να αναλάβει αν προηγουμένως δεν καταθέσει στην ισπανική λίγκα την εγγύηση των 125 εκατομμυρίων ευρώ όπως επιβάλλεται από το καταστατικό του κλαμπ. Ωστόσο, αυτά είναι τυπικά. Ο «Τζαν» είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του συλλόγου. Πήρε σχεδόν 54,28% στις ιστορικές εκλογές όπου παρά την πανδημία του κορονοϊού ψήφισαν 55.611 μέλη – ιδιοκτήτες, δηλαδή το 50,42% του συνόλου. Οι επιστολικές ψήφοι ξεπέρασαν τις 20.000. Οσον αφορά στους άλλους δύο υποψήφιους, ο Βίκτορ Φοντ πήρε κοντά στο 30% και ο Τόνι Φρέισα στο 8,5%.

Μεταξύ των όσων ψήφισαν στα εκλογικά κέντρα ήταν και παίκτες των ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Πρώην ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες, πρώην πρόεδροι και προπονητές, παράγοντες και πολιτικοί. Τη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε ο Λιονέλ Μέσι που πήγε στο εκλογικό κέντρο του «Καμπ Νόου» κρατώντας από το χέρι τον γιο του Ματέο για να ψηφίσει. Μια δήλωση αγάπης προς τον σύλλογο που υπερασπίζεται για δύο δεκαετίες παρόλο που το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι και δεν είναι δεδομένο αν θα παραμείνει.

Η εκλογή του 58χρονου δικηγόρου είναι μια επιλογή όπου η νοσταλγία και το συναίσθημα έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ηταν πρόεδρος από το 2003 ως το 2010. Καθοδηγούμενος από τον «μαέστρο» Γιόχαν Κρόιφ, οι επιλογές του, η ελευθερία που έδωσε στον αθλητικό διευθυντή Τσίκι Μπεγκιριστάιν, στον οικονομικό αντιπρόεδρο Φεράν Σοριάνο – και οι δύο τώρα «κολόνες» του πρότζεκτ της Μάντσεστερ Σίτι – και έπειτα στους προπονητές Φρανκ Ράικαρντ και Πεπ Γκουαρδιόλα, «γέννησαν» ίσως την καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα όλων των εποχών. Οι ιδιοκτήτες – μέλη θέλουν ξαναζήσουν παρόμοιες χαρές και να ξεχάσουν τα περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρέη – βραχυπρόθεσμα παραπάνω από τα μισά – και την αγωνιστική παρακμή της ομάδας. Επίσης θέλουν να ξεχάσουν τα κόμπλεξ, τη δειλία και την ανευθυνότητα με τα οποία διοίκησαν οι πρόεδροι που τον διαδέχθηκαν, ο Σάντρο Ροσέλ κι ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Εκείνοι έκαναν μεγάλη ζημιά στην εικόνα της Μπάρτσα που την παρέλαβαν στα καλύτερά της το 2010 και τώρα, το κλαμπ περνάει κρίση σε όλα τα επίπεδα. 

Η σχέση του Λαπόρτα με τον Μέσι, δε, ίσως να συμβάλλει στην παραμονή του Αργεντινού στο «Καμπ Νόου» αν κι αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Με τον Λαπόρτα, ωστόσο, δεν θα επιστρέψει μόνο η διάθεση για την εδραίωση μιας πολύ συγκεκριμένης φιλοσοφίας παιχνιδιού και μιας «έξυπνης» οικονομικής πολιτικής, θα δούμε και πάλι μια Μπαρτσελόνα που θα είναι πιο ενεργητική στην κοινωνική ζωή της Βαρκελώνης και της Καταλονίας και ενδεχομένως στην πολιτική ζωή. Αλλωστε, ο Λαπόρτα υπήρξε και βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο με κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Μια εβδομάδα που άρχισε μ' έναν πρόεδρο, τον προηγούμενο, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, να κοιμάται στο αστυνομικό τμήμα στο πλαίσιο της έρευνας σκανδάλου σπίλωσης της φήμης «πολιτικών αντιπάλων» ακόμη και ποδοσφαιριστών όπως οι αρχηγοί Λιονέλ Μέσι και Τζεράρ Πικέ, ολοκληρώθηκε μ' έναν νέο πρόεδρο και την ανανέωση του ενθουσιασμού για ένα καλύτερο αύριο.