Ο Τσιτσιπάς πατά γερά τα πόδια του στο χώμα

Ο Τσιτσιπάς πατά γερά τα πόδια του στο χώμα

Είναι τόσο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του Στέφανου Τσιτσιπά στο 2021, που μία ήττα του είναι πλέον είδηση. Ο 22χρονος τενίστας ηττήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (6/5) από τον Κάσπερ Ρουντ στους «16» του Οπεν της Μαδρίτης και για πρώτη φορά μέσα στη χρονιά δεν θα βρεθεί σε προημιτελικό, στα οκτώ τουρνουά ATP στα οποία αγωνίστηκε. Μετά την πρόκριση στα ημιτελικά στο Οπεν της Μελβούρνης, ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε μία καταπληκτική «διαδρομή» στη χωμάτινη επιφάνεια, κατακτώντας τον τίτλο στο Μόντε Κάρλο και χάνοντας στον τελικό της Βαρκελώνης από τον Ράφα Ναδάλ.

Ο Ελληνας τενίστας δεν ήταν σε καλή κατάσταση και η ήττα από τον Ρουντ ήταν μόλις η δεύτερη φέτος στο χώμα, σε 12 αγώνες. Οι βάσεις που έχει βάλει στην ίδια επιφάνεια αυξάνουν τις προσδοκίες για τη συνέχεια. Την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο ATP της Ρώμης, με το βλέμμα και προς το Ρολάν Γκαρός, στα τέλη Μαΐου. Ο ίδιος επιμένει πως «κάθε ματς είναι ένα μάθημα» και δεν βιάζεται. Πολύ θα ήθελε, βεβαίως, να ξεπεράσει στο Παρίσι την περσινή επίδοσή του, με την παρουσία στον ημιτελικό, στον οποίο τον σταμάτησε ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο προ ημερών σπουδαίος τελικός με τον Ναδάλ στην Καταλονία έδειξε ότι ο Τσιτσιπάς ανήκει στην ελίτ. Μερικές μέρες μετά η γαλλική «Equipe» είχε γράψει πως «ο Ελληνας τενίστας έφτασε τόσο, τόσο κοντά», καθώς είχε και ματς πόιντ στα χέρια του για να υποτάξει τον Ισπανό, τον οποίο αποκαλούν «βασιλιά του χώματος». Ο «Τσίτσι» είχε εξηγήσει πως «στην κυριολεξία βρέθηκα δύο εκατοστά από το να νικήσω. Η πνευματική προετοιμασία είναι σημαντική, όμως για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε πως οι λεπτομέρειες κάποιες φορές είναι καθοριστικές».

Η «γεύση» της χαμένης ευκαιρίας και της «μισής δουλειάς» έμεινε στο στόμα του, αλλά παραδέχθηκε πως «έφτασα κοντά, όμως υπήρξαν ευκαιρίες στις οποίες μπορούσα να τα πάω καλύτερα». Ψυχολογικά, η ήττα δεν φάνηκε να επηρεάζει τον «Τσίτσι» στη Μαδρίτη. Δίχως αυτό να αποτελεί δικαιολογία, ο 22χρονος έδειξε κυρίως κουρασμένος απέναντι στον Ρουντ. Παρά τον πρόωρο αποκλεισμό του, πάντως, παραμένει πρώτος στη φετινή βαθμολογία, με 2.840β. σε οκτώ διοργανώσεις ATP. Με καθαρό προβάδισμα από τον Ρούμπλεφ (2.490) αλλά και τους Τζόκοβιτς (2.320) και Μεντβέντεφ (2.130), οι οποίοι όμως έχουν συμμετάσχει σε τέσσερα και πέντε τουρνουά αντίστοιχα.

Ο Τσιτσιπάς ευελπιστεί να παραμείνει στην πρώτη τριάδα του Race, στον «δρόμο» για τα ATP Finals (των οκτώ προπορευόμενων) στο Τορίνο, στο τέλος του 2021. «Ολα τα τουρνουά είναι σημαντικά», εξηγεί, «και προσφέρουν πολλούς βαθμούς. Κάθε διοργάνωση είναι μία νέα ευκαιρία για μένα να πετύχω κάτι σημαντικότερο. Νομίζω ότι οι στόχοι του Top-3 της φετινής βαθμολογίας και γιατί όχι και του Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης είναι εφικτοί».