Η οικογενειακή σύνδεση που «έσπρωξε» τον Τσιτσιπά στον θρίαμβο του Μόντε Κάρλο

Η οικογενειακή σύνδεση που «έσπρωξε» τον Τσιτσιπά στον θρίαμβο του Μόντε Κάρλο

Η ηλικία, το στυλ και το ταπεραμέντο – εκτός βεβαίως από το απαραίτητο ταλέντο – έχουν κατατάξει τον Στέφανο Τσιτσιπά σε περίοπτη θέση στην ελίτ του «νέου αίματος» του παγκόσμιου τένις. Για τον ίδιο τον 22χρονο, πάντως, μετρά ιδιαιτέρως και το παρελθόν και τα γονίδια. Ο παππούς του, Σεργκέι Σαλνίκοφ, ήταν ποδοσφαιριστής και χρυσός Ολυμπιονίκης το 1956 στη Μελβούρνη με την Εθνική Ρωσίας. Η μητέρα του, Τζούλια, έπαιζε τένις και τα δικά της βήματα ήταν εκείνα που ακολούθησε.

Αυτά τα βήματα τον έφεραν το μεσημέρι της Κυριακής (18/4) σε ένα μέρος που δεν είναι πλέον απλώς ο τόπος της μόνιμης κατοικίας του. Στο Μόντε Κάρλο, ο «Τσίτσι» πέτυχε κάτι που είχε μπόλικη έμπνευση από ένα κατόρθωμα της μητέρας του. Στο Πριγκιπάτο, η Τζούλια Σαλνίκοβα κατέκτησε το 1981 το διεθνές τουρνουά juniors. Στο Μονακό, ο κανακάρης της έβαλε και το δικό του όνομα πλάι σε θρύλους του αθλήματος, κατακτώντας τον παρθενικό τίτλο του σε ATP Masters 1000, κόντρα στον Αντρέι Ρούμπλεφ!

Στη συνέντευξη κατά την απονομή, ο Ελληνας πρωταθλητής δήλωσε πως «ήρθα σε αυτό το γήπεδο για πρώτη φορά όταν ήμουν έξι ετών και δεν είχα φανταστεί ποτέ πως θα μπορέσω μία μέρα να βρεθώ σε αυτή τη θέση». Στη συνέχεια, σε άλλη τοποθέτησή του, παραδέχθηκε ότι «όσο προχωρούσε το τουρνουά και έφτανα προς τα ημιτελικά, σκεφτόμουν πόσο ωραίο θα ήταν να γίνει κάτι σαν “όπως η μαμά, έτσι και ο γιος”. Ηταν ένα επιπλέον κίνητρο για να κερδίσω, Μου έδειξε το όνομά της στο μάρμαρο των νικητών και στην αρχή σοκαρίστηκα».

Η πίεση της νίκης και της «ταμπέλας» του παίκτη με ηττοπάθεια σε τελικούς, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έπαιξε εξαιρετικά σε όλη την εβδομάδα στο Μόντε Κάρλο και έγινε μόλις ο τρίτος τενίστας στην ιστορία που κατακτά το πρώτο «1000άρι» τουρνουά δίχως να χάσει σετ, μετά τους Νόβακ Τζόκοβιτς και Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ! Στη συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε άλλο ένα «κλειδί» της επιτυχίας του στο Μονακό, σχετικά με τις ανάσες του στους αγώνες. «Η αναπνοή είναι κάτι που δουλεύουμε εδώ και δύο μήνες με τον ψυχολόγο μου», ανέφερε και εξήγησε ότι «το να αναπνέω σωστά με βοηθά να ελέγχω τον εαυτό μου και να έχω πλήρη έλεγχο του τι κάνω στο κορτ. Οταν το καταφέρνεις, μπορείς να φτάσεις στην κορυφή».