O Τσέφεριν θέλει κόσμο στα γήπεδα, αλλά η πανδημία παραμένει απρόβλεπτη

O Τσέφεριν θέλει κόσμο στα γήπεδα, αλλά η πανδημία παραμένει απρόβλεπτη

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ήταν ευθύς μιλώντας στην κροατική εφημερίδα Sportske Novosti: «τα παιχνίδια του EURO δεν θα γίνουν με άδειες εξέδρες. Ολες οι χώρες και οι πόλεις που θα διοργανώσουν ματς πρέπει να εγγυηθούν την παρουσία κόσμου». Με δεδομένο πως τα ματς θα γίνουν από 11 Ιουνίου μέχρι 11 Ιουλίου σε 12 διαφορετικές χώρες και πόλεις της Ευρώπης (Ρώμη, Λονδίνο, Αμστερνταμ, Μπακού, Μπιλμπάο, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Γλασκώβη, Μόναχο και Αγία Πετρούπολη), δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά. Ο ίδιος είπε πως ίσως πρέπει οι πάντες να αποδεχθούν πως το τουρνουά θα γίνει σε δέκα ή 11 χώρες.

Οι δηλώσεις του σηματοδότησαν και το τέλος της αμυντικής στάσης της UEFA. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία περνάει στην επίθεση κι αν κρίνουμε από το πόσες διοργανώτριες έχουν σπεύσει να κάνουν πλάνα για το άνοιγμα των γηπέδων ή για test events, τότε γίνεται αντιληπτό και το διακύβευμα. Πιθανώς θα έπεφταν σε δυσμένεια κι αυτό οι Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες δεν το θέλουν... Μέχρι πρότινος οι Ομοσπονδίες και οι διοργανωτές είχαν τέσσερις επιλογές: γεμάτο γήπεδο, 50-100% πληρότητας, 20-30% πληρότητας ή κεκλεισμένων των θυρών.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν πανικό στη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. «Δεν έχουμε λάβει καμία ειδοποίηση οτι δεν θα γίνουν ματς στο Μόναχο», ανέφερε εκπρόσωπός της. «Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, είναι αδύνατο να πούμε αν το επίπεδο μετάδοσης του κορονοϊού θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τις κερκίδες τον Ιούνιο. Είναι ξεκάθαρο πως με τους κανόνες που τώρα ισχύουν δεν μπορούμε να αφήσουμε κόσμο στα γήπεδα», είπε ο Δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ. Οι 12 πόλεις έχουν μέχρι τις 7 Απριλίου να κοινοποιήσουν στην UEFA τα πλάνα τους για την πληρότητα των γηπέδων. Ασχέτως με το αν στις περισσότερες χώρες οι ειδικοί λειτουργούν εβδομάδα γιατί δεν μπορούν να προβλέψουν πως θα εξελιχθεί η πανδημία σε βάθος χρόνου...

Στο... στόχαστρο της UEFA, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκονται τρεις άλλες πόλεις κι όχι το Μόναχο. Η Γλασκώβη, το Δουβλίνο και το Μπιλμπάο. Σ' αυτές ασκείται η πίεση γιατί δεν δείχνουν ενθουσιασμό ν' ανοίξουν τις θύρες. Η Γλασκώβη, όπως και το Δουβλίνο, δεν θέλουν να διατρέξουν τον κίνδυνο τα γήπεδα να γίνουν εστία υπερμετάδοσης του ιού. Πρόσφατα, στις 8 Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε η κατάκτηση του τίτλου του σκωτσέζικου πρωταθλήματος από τους Ρέιντζερς, χιλιάδες οπαδοί της αγνόησαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και έτρεξαν στο «Αϊμπροξ Παρκ» για να πανηγυρίσουν. Εγιναν 28 συλλήψεις.

Το παράξενο είναι πως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας μαζί με την αγγλική είχε μεταφέρει στην UEFA τη διάθεσή της να φιλοξενήσει περισσότερα ματς. Ο Τσέφεριν ξέρει πως μπορεί να υπολογίζει στην Αγγλία με τον Μπόρις Τζόνσον να του έχει πει πως θέλει είτε παραπάνω αγώνες στο Λονδίνο. Κανένα πρόβλημα και με τον Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία. Στην Ρωσία ήδη μπαίνουν χιλιάδες θεατές στα γήπεδα. Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως θα κάνει τεστ με 5.000 οπαδούς στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» του Αμστερνταμ στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Ιταλοί έκαναν τεστ στο γήπεδο της Ουντινέζε πρόσφατα και έχουν πλάνα ν' ανοίξουν το «Ολίμπικο» της Ρώμης για το EURO «ακόμη και για να έχουμε μερικές χιλιάδες θεατές», είπε ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα.

Βλέποντας τί έρχεται, ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας μαζί με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το Ανώτατο Αθλητικό Συμβούλιο της χώρας ανακοίνωσαν πως σκέφτονται ν' ανοίξουν τα γήπεδα στο τέλος του Απριλίου. Είπαν πως θα γινόταν με κόσμο ο τελικός του Κυπέλλου (του 2020, ο οποίος αναβλήθηκε πέρυσι και θα γίνει φέτος) μεταξύ της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Ρεάλ Σοσιεδάδ στις 3 Απριλίου στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης. Το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, το απαγόρευσε. Το Μπιλμπάο κινδυνεύει γιατί ούτως ή άλλως υπάρχει και μπόλικο πολιτικό παρασκήνιο.

Από εκεί κι έπειτα, αν κάποια πόλη-χώρα βγει εκτός πλάνων, τα ματς της θα δοθούν στο Λονδίνο. Τον Μάιο η Premier League θα υποδεχθεί φιλάθλους. Αλλη λύση είναι να πάνε στο Ισραήλ, αν και η UEFA έχει πει πως δεν την εξετάζει άμεσα. Η μετάθεση του EURO από το προηγούμενο καλοκαίρι σ' αυτό, προκάλεσε μεγάλες απώλειες στην UEFA, η οποία πέρυσι επέλεξε να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, το Champions League και το Europa League ώστε να μην καταστραφεί η ποδοσφαιρική βιομηχανία στην Ευρώπη. Η είσοδος κόσμου στα γήπεδα θα δώσει αφενός την αίσθηση κανονικότητας, αλλά από την άλλη θα αποφέρει και κάποια χρήματα στους διοργανωτές και στην Συνομοσπονδία.