Ο Σεΐχης Αλ-Ναγιάν άφησε στον «πάγο» την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ

Ο Σεΐχης Αλ-Ναγιάν άφησε στον «πάγο» την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ

Η αρχική συμφωνία, στις 8 Δεκεμβρίου 2020, έκανε (ξανά) έξαλλους τους ακραίους οπαδούς της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Η εχθρότητά τους έχει αποδειχθεί με το επαναλαμβανόμενο σύνθημα «θάνατος στους Αραβες». Ακόμη και η ιδέα των πολλών εκατομμυρίων στα ταμεία της ισραηλινής ομάδας, δεν αλλάζει τη στάση τους. Μονάχα που η διαφαινόμενη παραχώρηση του 50% των μετοχών στον Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ-Ραγιάν, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το θέμα είναι αν η αγοραπωλησία ματαιώθηκε ή «παγώνει». Ο τοπικός Τύπος αναφέρει πως η Επιτροπή Μεταβίβασης Μετοχών της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Ισραήλ ζήτησε επιπλέον έγγραφα από τον επίδοξο αγοραστή. Ο ιδιοκτήτης της Μπεϊτάρ, Μοσέ Χογκέγκ, πάντως, εξήγησε ότι η καθυστέρηση έχει να κάνει με τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Μίλησε ουσιαστικά για μικρή καθυστέρηση και αναβολή και όχι για ματαίωση της προφορικής συμφωνίας του Δεκεμβρίου. 

Η πλευρά του Σεΐχη, που ανήκει στη βασιλική οικογένεια των ΗΑΕ,  είχε δεσμευτεί ότι θα επενδύσει στον σύλλογο ένα ποσό ύψους 92 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ομως οι δυσκολίες δεν αποκλείεται να τον ξεπεράσουν. Η ομάδα είναι η μοναδική στο Ισραήλ που επιλέγει να μην περιλαμβάνει μουσουλμάνους παίκτες στο ρόστερ της. Οι φανατικοί υποστηρικτές της περηφανεύονται για την «καθαρή Μπεϊτάρ» που την ακολουθεί και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου ήταν μία ακόμη κίνηση στην προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τους Αραβες γείτονές του, μέσω επενδύσεων. Τότε, ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ-Ραγιάν είχε επισημάνει πως «γινόμαστε μάρτυρες των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων της ειρήνης και της αδελφοσύνης». Λίγο μετά την ανακοίνωση, όμως, 100 μέλη της «La Familia» διέκοψαν την προπόνηση της ομάδας με ύβρεις προς παίκτες και παράγοντες, απαιτώντας να σταματήσουν οι συνομιλίες...

Το αυτί των οπαδών της Μπεϊτάρ δεν «ιδρώνει» ούτε από τα πρόστιμα για ρατσιστικά συνθήματα ή συμπεριφορές. Μάλιστα, το 2018, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μίρι Ρεγκέβ, καταγράφηκε σε βίντεο να χαμογελά δίπλα σε οπαδούς που φώναζαν «θα κάψουμε το χωριό σας!», προς μια ομάδα από την αραβική πόλη του Ισραήλ, Σαχίν.