Ο πιστός φίλος που απαρνήθηκε τον Τραμπ

Ο πιστός φίλος που απαρνήθηκε τον Τραμπ

Μεταξύ άλλων και ο κόσμος των σπορ πηγαίνει κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ. Η εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον καλύτερο προπονητή στην ιστορία του NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο), αν και οι περισσότεροι δεν χρειάζονταν αυτή την αφορμή.

Φαίνεται, όμως, πως ο απερχόμενος πρόεδρος έχασε έναν ακόμη φίλο αυτές τις μέρες. Ο Μπίλ Μπέλιτσικ είναι προπονητής των New England Patriots, μιας ομάδας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, από το 2000. Εχει καταφέρει να τους οδηγήσει έξι φορές στην κατάκτηση του Super Bowl, αριθμός ρεκόρ για έναν κόουτς. Και παρότι δηλώνει απολιτίκ, βρέθηκε στο πλευρό του Τραμπ, ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων. Το 2016, όταν ο υποψήφιος ακόμη για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ πήγε στη Μασαχουσέτη στο πλαίσιο της περιοδείας του, διάβασε και το μήνυμα στήριξης του Μπέλιτσικ. «Οποιος με γνωρίζει ξέρει ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Η στήριξη προς τον Τραμπ είναι καθαρά φιλική. Με τον Ντόναλντ γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια», είπε τότε.

Πλέον στα 62 του αποφάσισε (ή αναγκάστηκε) να απαρνηθεί τον φίλο του. Κάθε χρόνο στις αρχές του έτους, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ από την εποχή του Κένεντι, απονέμει τα Μετάλλια της Ελευθερίας σε διάφορα πρόσωπα προερχόμενα από όλους τους χώρους. Ο Μπέλιτσικ ήταν ο πρώτος που αρνήθηκε να το παραλάβει, εξηγώντας δημόσια ότι διαφωνεί με όσα έγιναν στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Κανείς δεν ξέρει, όμως, αν ήθελε όντως να απορρίψει τον φίλο του ή πιέστηκε από σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας που του ζητούσαν να μην παραλάβει το μετάλλιο. Η Βοστώνη, όπου εδρεύουν οι Patriots, ήταν πάντα εκλογικό προπύργιο των Δημοκρατικών και ουσιαστικά μία κεντροαριστερή πόλη, λόγω και των πολλών μεταναστών από Ιρλανδία και Ιταλία. Οι Patriots προσπαθούν να πιάσουν και το πιο συντηρητικό κοινό. Για παράδειγμα, το έμβλημά τους παραπέμπει ευθέως στην αμερικάνικη σημαία, ενώ και το όνομά τους (Πατριώτες) κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Μπέλιτσικ, λοιπόν, δεν μπορούσε να ρισκάρει την δημοτικότητα της ομάδας του που βρίσκονται πολύ ψηλά την τελευταία 20ετία.

Προφανώς ακολουθεί τη διαλλακτικότητα του ιδιοκτήτη, του Ρόμπερτ Κραφτ, ο οποίος αν και δηλωμένο μέλος των Δημοκρατικών, στις εκλογές του 2016 είχε στηρίξει ανοιχτά Τραμπ.