Για μετάλλια και διακρίσεις στο Τόρουν

Για μετάλλια και διακρίσεις στο Τόρουν

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή θα διεξαχθεί στο Τόρουν της Πολωνίας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου (ΕΡΤ3, ERTSPORTS μέσω ERTFLIX), όπου η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από 19 αθλητές και αθλήτριες έχει ελπίδες για να κατακτήσει τουλάχιστον τρία μετάλλια, αλλά και να πετύχει καλές επιδόσεις.

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι από τα φαβορί για να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο μήκος. Η φετινή επίδοσή του στα 8,21 μ.  είναι η καλύτερη από τους 16 που συμμετέχουν στο άθλημα. Ο 23χρονος Ελληνας άλτης ναι μεν ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο γόνατο, αλλά δήλωσε έτοιμος για την πρόκληση. «Θα αγωνιστώ και πιστεύω πως θα πάνε όλα καλά. Απλώς αυτή τη φορά δεν θα είναι όλα τέλεια. Θα πρέπει να δείξω ετοιμότητα. Μπορεί να πονάει το πόδι μου, αλλά είμαι σε τρομερή κατάσταση και ίσως είναι αρκετό ακόμη κι ένα άλμα για να νικήσω τον αγώνα. Πιστεύω θα μπορώ να είμαι αποτελεσματικός», είπε. Ο Τεντόγλου πήρε το χρυσό το 2019 στην προηγούμενη διοργάνωση κι αν κατακτήσει κι αυτό τότε θα είναι με την Κατερίνα Θάνου οι μόνοι Ελληνες αθλητές με δύο χρυσά στον θεσμό.

Ελπίδα για να πάρει μετάλλιο έχει και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, επίσης αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι όπως ο Τεντόγλου. Η Παπαχρήστου έχει 14,60 μ. που είναι κι αυτή η καλύτερη φετινή επίδοση. Θα λάβει μέρος στη διοργάνωση για 5η φορά. «Κάθε φορά είναι ένας καινούριος αγώνας και εγώ τον βλέπω σαν κάτι μοναδικό. Δεν χάνω ποτέ το ενδιαφέρον μου για μια τέτοια διοργάνωση. Τον ίδιο ενθουσιασμό έχω και τώρα», δήλωσε. Αν ανέβει στο βάθρο θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα με τρία μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κλειστού στίβου.

Την 3άδα των... ελπίδων κλείνει η Ελένη Πόλακ στο επί κοντώ. Με το φετινό της άλμα στα 4,71 μ. στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ΣΕΦ που της έφτασε για να νικήσει την Κατερίνα Στεφανίδη, η Ελληνίδα αθλήτρια έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στον κλειστό στίβο – πίσω από την Χόλι Μπράντσο (4,85 μ.) της Μεγάλης Βρετανίας. Εχοντας εξασφαλίσει και την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Πόλακ πάει για την πρώτη μεγάλη διεθνή διάκρισή της.

Τα 19 μέλη της αποστολής: Κώστας Ζήκος (60 μ.), Γιάννης Νυφαντόπολος (60 μ.), Ανδρέας Δημητράκης (1.500 μ.), Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ), Μίλτος Τεντόγλου (μήκος), Αλέξανδρος Περιστέρης (μήκος), Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν), Νίκος Ανδρικόπουλος (τριπλούν), Ραφαέλα Σπανουδάκη (60 μ.), Μαρία Γάτου (60 μ.), Κέλυ Σαμάνη (60 μ.), Ειρήνη Βασιλείου (400 μ.), Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (800 μ.), Αναστασία Μαρινάκου (1.500 μ.), Ελισάβετ Πεσιρίδου (60 μ. εμπόδια), Ιωάννα Ζάκκα (ύψος), Ελένη Πόλακ (επί κοντώ), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Σπυριδούλα Καρύδη (τριπλούν).

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, θα είναι ακόμη μια ευκαιρία για να εξακριβωθεί αν όντως τα αποκαλούμενα «σούπερ παπούτσια» βοηθούν τους αθλητές και τις αθλήτριες να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις στις μέσες και μεγάλες αποστάσεις. Στους άνδρες έχουν καταγραφεί τα εξής: στα 400μ.: 21 χρόνοι κάτω από 46'' – 11 πέρυσι. Στα 800 μ.: 35 χρόνοι κάτω από 1' 47'' – 15 πέρυσι. Στα 1.500 μ.: 23 χρόνοι κάτω από 3' 38'' – 15 πέρυσι. Στα 3.000 μ.: οχτώ χρόνοι κάτω από 7' 40'' – 12 πέρυσι. Στις γυναίκες έχουν καταγραφεί τα εξής: στα 400μ.: 16 χρόνοι κάτω από 52'' – επτά πέρυσι. Στα 800 μ.: 24 χρόνοι κάτω από 2' 02'' – 16 πέρυσι. Στα 1.500 μ.: τρεις χρόνοι κάτω από 4' 05'' – 12 πέρυσι. Στα 3.000 μ.: 11 χρόνοι κάτω από 8' 45'' – οχτώ πέρυσι.