Κρίσιμη η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης

Κρίσιμη η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από τις πιο υποασφαλισμένες χώρες στην Ευρώπη και συνολικά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων περιορίζεται με αργούς ρυθμούς, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν ανασφάλιστες και οι κατοικίες ασφαλίζονται μόνο όταν έχουν αποκτηθεί μέσω στεγαστικού δανείου. Αν θέλουμε να θεωρούμαστε μέλος του κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών θα πρέπει να δούμε πιο θεσμικά και συνολικά το θέμα της έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης σε όλους τους τομείς, από το αυτοκίνητο και το σπίτι μας, μέχρι την επιχείρησή μας.

Απόλυτα χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ετήσια κατά κεφαλή ασφάλιστρα στη χώρα μας διαμορφώνονται σε 368 ευρώ όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 2.300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες είτε θεωρούν πως δεν έχουν ανάγκη να ασφαλιστούν είτε δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους, το κόστος της ασφάλισης και τις καλύψεις. Αναμφίβολα ισχύει και το ζήτημα της οικονομικής στενότητας, όμως οι οικονομικά ασθενέστεροι είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερο την προστασία της ασφάλισης.

Όπως και να' χει, η τεράστια διαφορά με την υπόλοιπη Ευρώπη υποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα παιδείας αφού δεν μπορεί, για παράδειγμα, να ζούμε σε μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες αλλά να είναι μόλις 1 στις 10 κατοικίες ασφαλισμένη για σεισμό.

Το θέμα της ασφάλισης της περιουσίας μας είναι πολύ σημαντικό. Από την ετήσια έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τις ασφαλίσεις περιουσίας του 2018 προκύπτει ότι η μέση ζημία διαμορφώθηκε το περασμένο έτος στα 7.677 ευρώ (4.205 ευρώ για τις κατοικίες, 11.339 ευρώ για τους λοιπούς κινδύνους). Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν είναι ασφαλισμένοι είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτούν να αποκαταστήσουν πιθανή ζημιά από οποιαδήποτε αιτία με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Αν λάβουμε, δε, υπόψη το κόστος της ασφάλισης κατοικίας, τότε είναι προφανές ότι η ασφάλιση είναι κέρδος για ένα νοικοκυριό, αφού ενδεικτικά, μία κατοικία 100 τ.μ. μπορεί να ασφαλιστεί για τις βασικές καλύψεις έναντι 50 ευρώ το χρόνο.

Με βάση την ίδια έρευνα, οι περισσότερες ζημιές που καταγράφηκαν σε κατοικίες, ξενοδοχεία κλπ, προήλθαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, κλοπές, θραύση σωληνώσεων και φωτιά. Πιο αναλυτικά, επί συνόλου 17.198 ζημιών οι 3.615 οφείλονταν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, 2.844 σε κλοπές, 2.673 σε φωτιά και 2.311 σε θραύση σωληνώσεων. Μάλιστα, το ποσοστό των ζημιών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκε στο 21% το 2018 από 17,2% το 2017, υποδεικνύοντας ότι τα φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν συνολικά 132 εκατ. ευρώ με τα 75 εκατ. ευρώ να αφορούν σε ζημιές από φωτιά.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η επιλογή μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης της κατοικίας μας μπορεί να μας διασφαλίσει και για την οικονομική ζημιά των αντικειμένων που πιθανώς κλάπηκαν - πέρα από τις υλικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε κτίριο και περιεχόμενο.

Ζητήστε από τον προσωπικό σας ασφαλιστή να σας ενημερώσει για τις καλύψεις που αφορούν την προστασία της κατοικίας σας, καθώς η σωστή και αποτελεσματική ασφάλιση μας διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις δυσμενών συμβάντων και να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα πουαφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».