Ζηλευτές ευκαιρίες

Παρακολουθώντας τη Δευτέρα το μεσημέρι στα ΜΜΕ τα πρώτα ρεπορτάζ από τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η προετοιμασία που είχαν κάνει οι μικρές επιχειρήσεις. Ο τομέας της παροχής υπηρεσιών για άλλη μια φορά, μέσα σε δέκα χρόνια, δείχνει να έχει σφίξει τα δόντια και να έχει πάρει την απόφαση να δώσει και αυτή τη μάχη.

Σε αυτή τη χώρα άλλωστε, κανείς δεν βλέπει τους μικρούς επιχειρηματίες ως ήρωες κι ας είναι αυτοί που σηκώνουν σεβαστό βάρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Οι μικροί επιχειρηματίες δεν θέλουν χειροκροτήματα και αναγνώριση, να μην τους βάζει το κράτος εμπόδια θέλουν, να μην τους τσακίζει στη φορολογία, να μην έχουν να αντιμετωπίσουν κυκλώματα που παρασιτούν σε υπηρεσίες με τη γραφειοκρατία που προκαλεί η πολυνομία. Δεν έχουν πλέον και μεγάλες αξιώσεις δηλαδή.

‘Ηταν συγκινητικές οι εικόνες που είδαμε στα ρεπορτάζ.

Το δεύτερο που διακρίναμε μέσα από τα ρεπορτάζ ήταν τη ζηλευτή τύχη που έχουν κάποιοι υπουργοί να αναδειχθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία επιστροφής. Ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, για παράδειγμα. Με τους συνεργάτες του εκπόνησε ένα σχέδιο για τη λειτουργία των ΜΜΜ, τα οποία από τους ειδικούς θεωρούνται ως επικίνδυνοι χώροι που μας συνιστούν να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν. Όμως, είδαμε ότι στο Υπουργείο Μεταφορών  είχαν ασχοληθεί και είχαν δουλέψει πολύ για να βγάλουν κάποια πρωτόκολλα λειτουργίας.

Κι εδώ ξεκινά η ουσία του σχολίου μας: ας μην επαναπαυθούν, η δουλειά τους δεν τελείωσε. Θα αποδώσουμε τα εύσημα αν διαπιστώσουμε ότι και μετά από ένα μήνα ή μέχρις ότου ολοκληρωθεί η άρση των μέτρων, θα βλέπουμε στο ΜΕΤΡΟ τους «βοηθούς των επιβατών», όταν θα βλέπουμε ελέγχους και επαναλαμβανόμενες, φιλικές συστάσεις προς τους πολίτες.

Το ξέρουμε όλοι πλέον το μυστικό της επικοινωνίας: βρίσκεται στην επανάληψη των ίδιων, σαφών μηνυμάτων.

Καλή η αρχή για το Υπουργείο Μεταφορών. Από τη συνέχεια θα εξαρτηθούν όλα. Πρόκειται για μια χρυσή ευκαιρία για τον κ.Κώστα Καραμανλή, να μην τη χάσει.

Τα ίδια και στο Υπουργείο των Εσωτερικών. Ο κ.Τάκης Θεοδωρικάκος είναι αυτό που οι Αμερικανοί λένε «street smart», με ευφυΐα της πιάτσας. Περιμένουμε να την επιδείξει στο θέμα της εστίασης. Να βρει έξυπνες και σοφές λύσεις για να υποστηρίξει τους εστιάτορες που «πνίγονται» από το έλλειμμα χώρου. Αλλά υπάρχουν ευκαιρίες και για άλλες, πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες. Έχει την αρμοδιότητα να φτιάξει μια άτυπη task force με τους πιο ευέλικτους και σύγχρονους Δημάρχους της χώρας, να βρουν από κοινού έξυπνους τρόπους να κρατούν τους Έλληνες σε εγρήγορση για τα μέτρα που οφείλουν να κρατούν, κυρίως το συνωστισμό. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ.Λ.Παπαστεργίου μαζί με τον κ.Κωστή Μπακογιάννη, τους δημάρχους-γιατρούς Ιωαννίνων και Πατρών ( ο κ. Πελετίδης της Πάτρας στην πανδημία αντέδρασε ως πρώτα ως γιατρός και μετά ως μέλος του ΚΚΕ, το βρήκαμε εντυπωσιακό) να καθίσουν όλοι μαζί και να βρουν τρόπους να συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τους πολίτες με το μήνυμα «Μένουμε Ασφαλείς», με φιλικές παρεμβάσεις όταν βλέπουν συνωστισμούς ή κακή εφαρμογή των μέτρων.

Η πανδημία είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ και ως εκ τούτου θα αναδείξει τους πολιτικούς με αντοχή. Κάποιοι έχουν μια ζηλευτή ευκαιρία να αφήσουν το στίγμα τους. Μην τη χάσουν.