Υπουργέ Χρυσοχοΐδη, κράτα γερά

Υπουργέ Χρυσοχοΐδη, κράτα γερά

Του Λέανδρου Ρακιντζή*

Η κεντρική συνοικία της πόλης των Αθηνών πήρε το όνομα της από το μπακάλικο του Έξαρχου, που βρίσκονταν επί των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Ήταν ανέκαθεν μια συνοικία, που κατοικούσαν πνευματικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, κυρίως ζωγράφοι και φοιτητές από την επαρχία , που με τις ταβέρνες, τα καφενεία, τα φοιτητικά στέκια και τα καλλιτεχνικά δρώμενα της προσέδιδαν μία ιδιαίτερη ζωντάνια και ένα μπόεμικο τρόπο ζωής. Ένα σύνολο στοιχείων που όταν επανέλθει η κανονικότητα θα κάνουν τα Εξάρχεια μια αθηναϊκή Μονμάρτη.

Στα χρόνια της διδακτορίας η αντίσταση με τις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου ξεκίνησε από τα φοιτητικά στέκια των Εξαρχείων, όπου με τη μεταπολίτευση σύχναζαν οι αντιστασιακοί και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις. Αλλά όταν αυτοί έγιναν εξουσία, τον χώρο κατέλαβαν σιγά-σιγά όχι μόνο ημεδαποί αλλά και ξένοι αναρχικοί.

Αντεξουσιαστές στους οποίους προστέθηκαν ξένοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες και έτσι δημιουργήθηκε μια αδελφότητα, που κυριάρχησε στο χώρο, που λέγεται το κράτος των Εξαρχείων, του οποίου τα όρια ποικίλουν κατά περίπτωση με βάση όμως τη πλατεία Εξαρχείων και τους πέριξ δρόμους μέχρι την οδό Τοσίτσα και το συγκρότημα του Πολυτεχνείου.

Όπου οι αναρχικοί καταφεύγουν υπό την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. Η συγκεκριμένη περιοχή ονομάζεται και άβατο των Εξαρχείων λόγω της επί σειρά ετών ανοχής ή και αδυναμίας της Πολιτείας να επέμβει δυναμικά και να διαλύσει τα αναρχικά αυτά μορφώματα.

Έχοντας ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σ'' αυτούς η πεποίθηση ότι είναι υπεράνω νόμου και η περιοχή αυτή τους ανήκει. Επί προηγουμένης κυβέρνησης και λόγω των σαφών εντολών της πολιτικής ηγεσίας προς την αστυνομία για αυτοσυγκράτηση και μη επέμβαση οι αναρχικοί έφθασαν στο σημείο να συλλάβουν και αφοπλίσουν απόσπασμα του λιμενικού σώματος, που ερευνούσε για ναρκωτικά.

Σαφώς αυτό αποτελεί δείγμα της κατάλυσης της κρατικής εξουσίας στη περιοχή των Εξαρχείων και επίδειξη δυνάμεως των αναρχικών.

Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τη ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, όπου έχουν παραμείνει όσοι δεν μπορούν να μετακομίσουν, που είναι κάποιας ηλικίας και από το φόβο τους κλείνονται νωρίς στα σπίτια τους και που διαμαρτύρονται συνέχεια με κάθε δυνατό μέσο. Εξ αιτίας των συνεχών επεισοδίων με ρίψεις μολότοφ, δακρυγόνα και συγκρούσεις αναρχικών και αστυνομίας η περιοχή έχει υποστεί οικονομικό μαρασμό με το κλείσιμο σχεδόν όλων των εμπορικών καταστημάτων, και την εγκατάλειψη των κτιρίων, που τα περισσότερα είναι της περιόδου του μεσοπολέμου.

Η αδελφότητα των Εξαρχείων (αναρχικοί μετανάστες και παράνομοι πρόσφυγες) έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια (πάνω από 50), διαβιούν σε κοινόβια και προσπορίζονται προς το ζην με διαφόρους όχι και τόσο νόμιμους τρόπους. Είναι γεγονός, ότι στα Εξάρχεια διακινούνται ναρκωτικά, και από εκεί ξεκινά κάθε αναρχική δραστηριότητα, όπως ο Ρουβίκωνες. που φαίνεται, ότι εδρεύουν στο καταλυμένο κτίριο του κινηματογράφου VΟΧ.

Σε εκπλήρωση της προεκλογικής υπόσχεσης της Νέας Δημοκρατίας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης άρχισε δυναμικά την προσπάθεια εκκαθαρίσεως της περιοχής των Εξαρχείων με την ανακατάληψη των καταλυφθέντων κτιρίων και τη μεταφορά των παρανόμων μεταναστών σε χώρους υποδοχής. Η αδελφότητα των Εξαρχείων αντέδρασε βιαίως με ρίψεις μολότοφ και διαμαρτυρίες.

Για να ολοκληρωθεί όμως η επιχείρηση και εκκαθαρισθεί η περιοχή χρειάζεται διαρκής και επίμονη προσπάθεια, εμμονή στο σκοπό και κυρίως διασφάλιση, ότι δεν θα ανακαταληφθούν τα κτίρια. Πιστεύω, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση του συμβόλου κόκκινου container από τη πλατεία Εξαρχείων.

Στη προσπάθεια αυτή πρέπει η Πολιτεία να ενισχύσει το νομικό της οπλοστάσιο με τη κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα περί εκρηκτικών κλπ και επαναφορά των σχετικών παλαιών διατάξεων.

Με τη νέα διατύπωση του άρθρου 417 Κ.Ποιν.Δ., όταν κάποιος συλλαμβάνεται και προσάγεται να δικαστεί κατά την αυτόφωρο διαδικασία και ζητήσει αναβολή εκδικάσεως, που η χορήγηση της είναι υποχρεωτική για το δικαστήριο, δεν επιτρέπεται να κρατηθεί, έστω και αν είναι αλλοδαπός η επικίνδυνος ή υπότροπος και αφίεται ελεύθερος και φυσικά ξανά επιδίδεται στην εγκληματικότητα και όταν συλληφθεί θα επαναληφθεί η ίδια ιστορία .

Η διάταξη λοιπόν αυτή πρέπει να αλλάξει και η κράτηση του να εναπόκειται στη κρίση του δικαστηρίου.

Υπουργέ Χρυσοχοίδη, κράτα γερά

*Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι Αρεοπαγιτης ε.τ.