WFH ETF: Άλλη μια ευκαιρία εν μέσω κρίσης

Είναι χιλιοειπωμένη η έκφραση ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Και αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, πόσο μάλλον στις επενδύσεις. Έτσι μετά από το κύμα του φόβου, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, με ψυχραιμία και ορθή σκέψη, καθένας σχεδιάζει την επόμενη ημέρα, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα μοιάζει με την χθεσινή.

Ειδικά στον χώρο των επενδύσεων, οι χρηματιστηριακοί οίκοι και οι διαχειριστές κεφαλαίων, εφαρμόζουν στο δικό τους πεδίο, όλα όσα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και στους απλούς πολίτες. Η προσοχή τους εστιάζεται στις αλλαγές της καθημερινότητας και του τρόπου που λειτουργεί η οικονομία και η επιχειρηματικότητα. Σε αυτόν τον τομέα ο covid-19, δρα ως καταλύτης σε μια χημική αντίδραση, ή ως επιταχυντής σε μια ήδη σχεδιασμένη κίνηση.

Τι έχει αλλάξει βασικά τον τελευταίο μήνα; Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε ως καταναλωτές και ο τρόπος που εργαζόμαστε. Οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές έχουν εντάξει στο λεξιλόγιο τους και στην καθημερινότητα τους, τον όρο «εξ αποστάσεως». Όλο και περισσότεροι αγοράζουν αγαθά εξ αποστάσεως, από ηλεκτρονικά καταστήματα και τα παραλαμβάνουν κατ’ οίκων μέσω courier. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ανάγκες για φυσικά καταστήματα τεραστίων διαστάσεων, βαίνουν μειούμενες. Ότι οι ανάγκες για αποθηκευτικούς χώρους, μέσω των οποίων θα γίνεται η δρομολόγηση των παραδόσεων, αυξάνονται. Παράλληλα με γοργούς ρυθμούς κινούνται και οι δραστηριότητες των εταιριών διακίνησης.

Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως, με αποτέλεσμα να αρχίζει να μειώνεται η ζήτηση γραφείων και αιθουσών συσκέψεων. Αντιθέτως αυξάνεται η ζήτηση για βελτιωμένες διαδικτυακές υπηρεσίες, για ψηφιακές εφαρμογές τηλεδιασκέψεων και για οτιδήποτε θα επιτρέψει την εξ αποστάσεως απασχόληση, να γίνεται ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. 

Είναι φυσικό, κινήσεις που βασίζονται στα ανωτέρω συμπεράσματα, να πραγματοποιούνται και στα χρηματιστήρια. Ο Carl Icahn, ένας από τους πλέον επιτυχημένους επενδυτές της Νέας Υόρκης, ποντάρει μεταξύ των άλλων, στην πτώση του δείκτη CMBX-6. Ενός δείκτη που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εκμίσθωση εμπορικών χώρων και ειδικότερα καταστημάτων. Οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν σήμερα ένα διπλό κίνδυνο. Τη μείωση των μισθωμάτων που λαμβάνουν και το ενδεχόμενο πτώχευσης των αλυσίδων λιανικών πωλήσεων. Αμφότεροι οι κίνδυνοι, θα προκαλέσουν πρόβλημα στις χρηματορροές των εταιρειών και στις εξυπηρετήσεις των δανειακών υποχρεώσεων των εταιρειών ακινήτων. Ήδη ο δείκτης CMBX-6, έχει υποχωρήσει κατά -40%.

Αντίθετα η επενδυτική εταιρεία Direxion Shares ETF Trust, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός επενδυτικού προϊόντος τύπου ETF, το οποίο θα επενδύσει σε εταιρείες που θα ευεργετηθούν από την «εργασία στο σπίτι». Το εξειδικευμένο και στενά θεματικό επενδυτικό προϊόν, θα ονομάζεται WFM ETF, από τον αμερικανικό όρο “Work From Home”.  To WFM ETF θα επενδύει κατά βάσιν σε εταιρείες που προσφέρουν τις απαραίτητες ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις που απαιτούνται για την εξ αποστάσεως αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Θα επενδύει δηλαδή σε μετοχές cyber security (διαδικτυακής ασφάλειας), cloud technologies (τεχνολογίες σύννεφου), online documentation (ψηφιακής διαχείρισης εγγράφων και πιστοποιήσεων), remote communication (απομακρυσμένων επικοινωνιών) και project management (διοίκησης και διαχείρισης έργων).

Για παράδειγμα, μια από αυτές τις εταιρείες είναι και η Microsoft η οποία είδε τον κύκλο εργασιών της στον χώρο των cloud services να εκτοξεύεται λόγω της τηλεργασίας κατά 775%. Όμως το  WFM ETF θα επενδύει και στον δείκτη Solactive Remote Work Index, που εξειδικεύεται στη παρακολούθηση 40 μετοχών και ADR πιστοπoιητικών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και αυτές  στον ίδιο χώρο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.

Όμως εκτός από την αγορά των ειδών και υπηρεσιών ψηφιακής τεχνολογίας, έχει εκτοξευθεί και η αγορά επίπλων και ειδών σπιτιού. Και αυτό, σύμφωνα με την Wayfair W, ένα μεγάλο αμερικανικό e-shop  που είδε τον κύκλο εργασιών του να διπλασιάζεται, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, επιθυμούν να φτιάξουν ή διαμορφώσουν όσο μπορούν καλύτερα το νέο χώρο εργασίας τους εντός των κατοικιών τους.  

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο σε όλο τον κόσμο, η παροχή  επενδυτικών υπηρεσιών, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες στους επενδυτές. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα ξεφύγει από τη νοοτροπία και την λογική ενός μικρού περιφερειακού χρηματιστηρίου και θα πραγματοποιήσει την αναγκαία υπέρβαση, προσφέροντας στους επενδυτές ένα πλήθος από ελκυστικά επενδυτικά προϊόντα.

 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.