Τζίρο άνω των 6 δισ ευρώ «εξαϋλώνει» μια νέα μηνιαία καραντίνα

Τζίρο άνω των 6 δισ ευρώ «εξαϋλώνει» μια νέα μηνιαία καραντίνα

Ο τζίρος του Δεκεμβρίου είναι 25% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου καθώς φτάνει στα 30 δισ. ευρώ έναντι περίπου 24 δις. ευρώ που τζιράρει η αγορά τον Νοέμβριο. Οπότε, κατά τη διαχείριση των σεναρίων καταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας, κυριαρχεί η λογική «καλύτερα να μπουν οι περιορισμοί τον Νοέμβριο και να λειτουργήσει πλήρως η οικονομία τον Δεκέμβριο, παρά να χαθεί και ο τζίρος της εορταστικής αγοράς».

Όσο και αν η υγεία προηγείται της οικονομίας, είναι λογικό και επόμενο το οικονομικό επιτελείο από χθες το βράδυ να προσπαθεί να αναπροσαρμόσει για μια ακόμη φορά τον κρατικό προϋπολογισμό λαμβάνοντας υπόψη του και τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Η πρώτη στατιστική που ανασύρθηκε ήταν αυτή του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο σε πανελλαδικό επίπεδο: Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: 19,23 δις. ευρώ «τζιράρισαν» όλες οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία πέρυσι τον Νοέμβριο (σ.σ γι? αυτές υπάρχουν μηνιαία στοιχεία).

Τον Δεκέμβριο, ο τζίρος των αντίστοιχων επιχειρήσεων ήταν 23,75 δις. ευρώ καθώς, λόγω Χριστουγέννων, ο Δεκέμβριος είναι ο 2ος καλύτερος από πλευράς τζίρου μήνας ολόκληρου του χρόνου. Προφανώς, στην «άσκηση» μπαίνουν και οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Από τα συνολικά 79 δις. ευρώ που ήταν ο επιχειρηματικός τζίρος στο 4ο τρίμηνο του 2019, τα 63,5 δις. ευρώ έγιναν από τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία και τα υπόλοιπα 16 δις. ευρώ από τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία. Εύλογα λοιπόν μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο συνολικός τζίρος του ελληνικού επιχειρείν τον Νοέμβριο κυμαίνεται γύρω στα 24 δις. ευρώ έναντι 30 δις. ευρώ που είναι ο αντίστοιχος τζίρος του Δεκεμβρίου.

Προφανώς, ακόμη και στο ενδεχόμενο ανακοίνωσης ενός γενικευμένου lockdown σε όλη τη χώρα για έναν μήνα, ο τζίρος της αγοράς δεν θα μηδενίσει. Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν θα σταματήσει, ούτε θα κλείσουν τα supermarket. Εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικές επιχειρήσεις ακόμη και το δημόσιο, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί. Μια υπόθεση εργασίας –βάσιμη- είναι ότι μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό του Απριλίου.

Τον Απρίλιο του 2020, χάθηκε περίπου το 30% του τζίρου που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2019. Ενδεχομένως, επειδή πλέον υπάρχει η «εμπειρία» στην ελληνική κοινωνία, οι απώλειες να είναι και μικρότερες. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό σε ένα πλήρες lockdown μέσα στον Νοέμβριο, να «χαθεί» τζίρος της τάξεως των 6,5-7 δις. ευρώ. Βεβαίως, αυτό το ποσό θα έρθει να προστεθεί στις απώλειες που έχουν ήδη συσσωρευτεί. Η χρονιά, θα κλείσει πλέον για το επιχειρείν με απώλειες εσόδων άνω των 50 δις. ευρώ ή πάνω από 25%. Μοιραία, θα επηρεαστούν όλα τα οικονομικά μεγέθη:

1. Η ύφεση θα ξεπεράσει το 9%

2. Τα μέτρα στήριξης θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς τα 2,3 δις. ευρώ που ανακοινώθηκαν μόλις το περασμένο Σάββατο, δεν είναι αρκετά για να καλύψουν και ένα πανελλαδικό lockdown

3. Τα πρόσθετα μέτρα, θα χρηματοδοτηθούν με νέο δανεισμό οπότε το χρέος είναι πλέον σαφές ότι θα αναρριχηθεί σε πάνω από 205% του ΑΕΠ

4. Θα αναπροσαρμοστούν όλες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2021. Το σενάριο για ανάπτυξη 7,5% δεν θα παραμείνει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού και η αντίστοιχη πρόβλεψη θα πέσει τουλάχιστον στο 4-5%.