Τσίπρας: Φανφάρες στη Βάρνα με άταφο νεκρό στη Β. Ήπειρο

Τσίπρας: Φανφάρες στη Βάρνα με άταφο νεκρό στη Β. Ήπειρο

Της Σοφίας Βούλτεψη*

Η μεγαλομανής παρουσία Τσίπρα στην Τετραμερή της Βάρνας (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία), υπήρξε η απόδειξη ότι ΔΕΝ προστατεύει και ΔΕΝ πρόκειται να προστατέψει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία! Ούτε ως πρωθυπουργός, ούτε ως υπουργός των Εξωτερικών!

Όχι μόνο δεν έχει πει λέξη για την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα σε ένα αναγνωρισμένο μειονοτικό χωριό, τους Βουλιαράτες, με δικαίωμα σε πλήρη χρήση εθνικών συμβόλων, όχι μόνο δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ράμα τόσο για το τραγικό γεγονός, όσο και για τις άθλιες δηλώσεις του και για την ιερόσυλη συμπεριφορά της κυβέρνησής του απέναντι στον νεκρό…

Όχι μόνο δεν έχει σηκώσει το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Ράμα και να τον προειδοποιήσει (όπως κάθε φορά έκανε ο Σαμαράς) ότι η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας…

Αλλά ο κ. Τσίπρας, από τη Βάρνα, με άταφο νεκρό (για έκτη μέρα) από την ελληνική ομογένεια, ήταν μέσα στην τρελή χαρά, φθάνοντας στο σημείο να συζητά και για κοινή διοργάνωση από τις τέσσερις χώρες μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης!

Δηλαδή τι; Μουντιάλ; Μήπως και Ολυμπιακούς Αγώνες;

Με αυτούς τους όρους αντιλαμβάνεται την βαλκανική συνεργασία και αλληλεγγύη ο κ. Τσίπρας – για να ξεχνάμε την ουσία και να πηγαίνουμε στις φανφάρες.

Έξι μέρες μετά το φονικό, οι Αλβανοί κρατούν όμηρο έναν νεκρό, βασανίζουν και εκβιάζουν τους χαροκαμένους γονείς του και ετοιμάζουν… δικογραφία κατά του νεκρού!

Και ο κ. Τσίπρας σφυρίζει αδιάφορα!

Σφυρίζει αδιάφορα ενώ γνωρίζει πως επί των ημερών του η προσπάθεια αφελληνισμού της μειονότητας έχει πάρει διαστάσεις τρομοκρατικής εθνοκάθαρσης. Πλέον δεν μιλούμε για απόπειρα υφαρπαγής περιουσιών, αλλά για καθημερινή και επί δύο χρόνια τρομοκράτηση του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, με εισβολές στα σπίτια, βιαιοπραγίες κατά ηλικιωμένων, κάψιμο και ποδοπάτημα σημαιών, βίαιη επιβολή χρήσης της αλβανικής γλώσσας, κλοπές και λεηλασίες, κατέβασμα σημαιών από πλατείες και εκκλησίες.

(Αυτά για όλους τους εγχώριους comme il faut, που αφ' υψηλού μιλούν για παραβατικές συμπεριφορές. Είναι οι ίδιοι που αν επιτρεπόταν η οπλοφορία, θα σκοτώνονταν στα φανάρια για το ποιος θα περάσει πρώτος, ενώ τώρα - οι δύστυχοι - περιορίζονται σε μερικές μούντζες και διάφορα κοσμητικά επίθετα. Κι' όταν τους ρωτάς τι θα έκαναν αν έβλεπαν κάποιους να χτυπούν τη μάνα τους και να πετάνε από το κρεβάτι του τον πατέρα τους, καταπίνουν τη γλώσσα τους).

Αδιάφορα σφύριξαν και ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς όταν σκόπιμα ο σύντροφός τους Ράμα, τον Οκτώβριο του 2017, έφερε στη Βουλή και ψήφισε νόμο περί δήθεν προστασίας των εθνικών μειονοτήτων, ουσιαστικά διευρύνοντας τον αριθμό των μειονοτήτων, προκειμένου να μειώσει την ελληνική εθνική μειονότητα.

Έτσι, αναγνωρίστηκαν εννιά εθνικής μειονότητες – ενώ μέχρι τότε αναγνωρίζονταν μόνο τρεις. Ανακάλυψε ξαφνικά ο Ράμα και μειονότητες Σκοπιανών, Σέρβων, Μαυροβουνίων, Βλάχων, Αιγυπτίων, Ρομά, Βοσνίων και Βουλγάρων. Οπότε η επίσημα αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα σκόπιμα μπήκε μέσα στον σωρό!

Δηλαδή, όλοι αυτοί ταυτίστηκαν με τις πραγματικά εθνικές μειονότητες, που προκύπτουν από μια σχέση με ένα γειτονικό εθνικό τους κράτος και χαρακτηρίζονται από την κατοίκηση σε μια συγκεκριμένη εδαφική περιοχή. Παράλληλα, περιορίστηκαν τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και περιουσιακά δικαιώματα των μειονοτήτων.

Τότε, οι Ελληνοβλάχοι Αλβανίας ανακοίνωσαν ότι δεν αποτελούν ξεχωριστή εθνική μειονότητα, παρά μόνο αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Και η σκοπιανή μειονότητα είχε αντιδράσει όσον αφορά στην αναγνώριση εθνικής βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προϊόν κατάχρησης λόγω των βουλγαρικών διαβατηρίων που παραχωρούνται από τη Σόφια σε Αλβανούς πολίτες και μέλη της σκοπιανής μειονότητας.

Δηλαδή πλάι στην ελληνική εθνική μειονότητα, δημιούργησαν την μειονότητα των… διαβατηρίων!

Α, να μην το ξεχάσω!

Η Ελληνική Αστυνομία – αφού φρόντισε με διαρροές να μεταδώσει ό,τι της σέρβιρε η αλβανική Sigurimi, αφού, με άλλη διαρροή, διέπραξε το αδίκημα της προσβολής μνήμης νεκρού, δίνοντας στη δημοσιότητα προσωπικά δεδομένα και το δήθεν ποινικό μητρώο του νεκρού (παραλείποντας, βέβαια, ότι είχε αθωωθεί πανηγυρικά), αφού περίμενε να τελειώσει ο δήθεν καυγάς Παπακώστα – Γεροβασίλη (Ηπειρώτισσα η κυρία) για τις κρίσεις, αφού έγιναν οι κρίσεις με αθρόες αποστρατείες χρήσιμων και έμπειρων στελεχών – έστερξε να στείλει στην Αλβανία, έξι μέρες μετά τον φόνο της 28ης Οκτωβρίου, αξιωματικό της.

Και το παράδοξο: Την ημέρα της αποστολής (2 Νοεμβρίου), η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε νωρίς το πρωί την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας θα μεταβεί, σήμερα Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στην Αλβανία, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας. Ο Έλληνας αξιωματικός θα συνεργαστεί με την αλβανική αστυνομία προκειμένου να λάβει όλες τις πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με την έρευνα γύρω από τις περιστάσεις του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα την 28η Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες».

Τρεις ώρες αργότερα, έστειλε… διόρθωση, που είχε ως εξής:

«Έλληνας αξιωματικός της Αστυνομίας μεταβαίνει σήμερα στην Αλβανία, προκειμένου, σε συνεργασία με την αλβανική αστυνομία, να λάβει όλες της πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με την έρευνα για την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής κατά την οποία σκοτώθηκε ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας, 35 ετών, την ημέρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στις Βουλιαράτες του νομού Αργυροκάστρου. Η παρουσία του Έλληνα αξιωματικού συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Οι διαφορές είναι σαφείς: Προστέθηκαν οι φράσεις «ημέρα επετείου της 28ης Οκτωβρίου» (και όχι σκέτη αναφορά στην 28η Οκτωβρίου), οι Βουλιαράτες τοποθετήθηκαν στον νομό Αργυροκάστρου και ο σκέτος Κωνσταντίνος Κατσίφας έγινε ομογενής.

Μπορούμε να μάθουμε γιατί χρειάστηκε να γίνουν αυτές οι αλλαγές; Μέσα σε τρεις ώρες ανακάλυψαν εκεί στην ΕΛ.ΑΣ ότι ο άτυχος νέος ήταν ομογενής, ότι οι Βουλιαράτες αποτελούν καθαρά μειονοτικό χωριό και ότι στις 28 Οκτωβρίου έχουμε κάποια επέτειο;

Αλλά τι ρωτάμε τώρα; Η ΕΛ.ΑΣ εξακολουθεί να μην απαντά στα ερωτήματα τριάντα βορειοηπειρωτικών σωματείων, ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική.

Παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που τριάντα σωματεία στρέφονται κατά της ΕΛ.ΑΣ.

Αλλά μήπως δεν είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της Ελλάδας εμφανίζει τέτοια επιδεικτική αδιαφορία για την ελληνική εθνική μειονότητα;

*H k. Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος