Τώρα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς η κυβερνητική μηχανή
Θ. Πελαγίδης

Τώρα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς η κυβερνητική μηχανή

Τώρα είναι η ώρα να δουλέψει όλη η κυβερνητική μηχανή για να δείξει τα προσόντα της, σημειώνει στο liberal.gr ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θοδωρής Πελαγίδης, στον απόηχο της εξαιρετικά θετικής πρότασης για την Ελλάδα αναφορικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και προσθέτει ότι τώρα είναι ευκαιρία να φανούν οι ικανότητες των ανθρώπων της κυβέρνησης σημειώνοντας με νόημα ότι δεν φτάνει από μόνος τους ένας καλός πρωθυπουργός.

Χαρακτηρίζει ως ιδανική ευκαιρία το πακέτο, προκειμένου να σκεφτούμε μερικά εμβληματικά έργα, ικανά να αλλάξουν την εικόνα της χώρας , όπως για παράδειγμα την δημιουργία ενός πάρκου καινοτομίας στην Αθήνα, όπου η νέα γενιά θα φιλοξενεί και θα αναπτύσσει τις ιδέες της, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στο Παρίσι. Στο ερώτημα που κατά την γνώμη του πρέπει να κατευθυνθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, απαντά ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν οριζόντιες δράσεις, πολλώ δε μάλλον μετά την απόφαση κάποιων ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες επιδότησαν κάθετα και με θηριώδη ποσά τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στις χώρες του νότου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Η ευκαιρία είναι μεγάλη, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αρκετά, τώρα εναπόκειται σε εμάς να την αξιοποιήσουμε. Tι μένει να γίνει; 

Πράγματι, αν και υπάρχει ακόμη δρόμος για την οριστική συμφωνία, η πρόταση είναι εξαιρετικά θετική. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι είναι και μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει τα προσόντα της, τις ικανότητες των ανθρώπων της. Όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και ένας ικανός υπουργός θα δυσκολευτεί πολύ να παραγάγει δημιουργικό και μεταρρυθμιστικό έργο. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλες αλλαγές χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορούν να γίνουν.

Να πω και κάτι ακόμα εδώ. Δεν φτάνει ένας καλός πρωθυπουργός. Πρέπει να δουλέψει όλη η μηχανή για να υπάρξει δημιουργική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό ας σκεφτούμε και μερικά μεγάλα, συμβολικά έργα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Θα ήθελα να δω για παράδειγμα ένα ελευθεριακό κέντρο καινοτομίας στην Αθήνα όπου κυρίως η νέα γενιά θα έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να παρουσιάζει, να φιλοξενεί, να αναπτύσσει τις ιδέες της ( Κάτι ανάλογο υπάρχει στο Παρίσι). Γενικότερα η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει εργαστήρια, θερμοκήπια για start up επιχειρήσεων. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτά σε σχέση με τη Ασία αλλά και την Αμερική.

Που πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι; Οι κατευθύνσεις της ΕΕ μιλούν για τους τομείς της υγείας, την στήριξη επιχειρήσεων-εργαζομένων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την έρευνα -καινοτομία. Ποια η γνώμη σας;

Είναι σωστό οι δαπάνες να κατευθυνθούν σε οριζόντιες δράσεις. Τελευταία γίναμε μάρτυρες μιας αφόρητης κατάστασης. Ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες απελευθερώθηκαν από τα ευρωπαϊκά δεσμά και επιδότησαν κάθετα τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, οι οποίες λόγω του ιού αντιμετώπισαν πράγματι, ιδίως σε κάποιες περιπτώσεις, ανυπέρβλητες δυσκολίες. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Γερμανία η βοήθεια αυτή ήταν θηριώδης. Αυτό θέτει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι σε παραγωγικές δραστηριότητες χωρών του ευρωπαϊκού νότου, όπου οι εθνικοί προϋπολογισμοί σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν το ίδιο. 

Είναι σωστό λοιπόν που χώρες, όπως η Ελλάδα παίρνουν τώρα τη μερίδα του λέοντος, και μάλιστα με το ποσό των επιχορηγήσεων να είναι υπερδιπλάσιο των δανείων. Προσωπικά δεν είμαι κατά των δανείων ιδίως αν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν. Σε κάθε περίπτωση, οι ανωτέρω τομείς δείχνουν ένα νέο μοντέλο ποιοτικής ανάπτυξης, ένα πιο "ελαφρύ πρότυπο" που ταιριάζει, που συνάδει περισσότερο με τα ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Εως πρότινος πάντως κάναμε σενάρια για απλή επιβίωση της ελληνικής οικονομίας, τελικά μήπως τα πράγματα εξελιχθούν αρκετά καλύτερα;

Τις τελευταίες μέρες τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. Φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι δεν υπάρχει δεύτερο κύμα του ιού. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και στις χώρες από τις οποίες παραδοσιακά έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα τότε ίσως μπορεί η χρονιά να σωθεί, έστω και μερικώς. Φαίνεται πως το χειρότερο σενάριο αποτρέπεται. Αυτό είναι καθοριστικό ιδίως για το φθινόπωρο όπου παραδοσιακά οι δυσκολίες αυξάνονται. Στην προσπάθεια αυτή έχει βοηθήσει καθοριστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να μην ξεχνάμε ότι τα ελληνικά ομόλογα τιμολογούνται με ευνοϊκό τρόπο στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος της ΕΚΤ.

Το πολιτικό στοίχημα Μητσοτάκη ποιο είναι;

Το πολιτικό στοίχημα Μητσοτάκη είναι η δεύτερη τετραετία. Πάει καιρός που η χώρα είχε την δυνατότητα να απολαύσει δυο θητείες μιας καλής κυβέρνησης. Είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα σε τρία, το πολύ τέσσερα χρόνια ακόμα κι αν η κυβέρνηση είναι αποδοτική, να δείξει απτά αποτελέσματα στους ψηφοφόρους. Εάν η αξιοποίηση των χρημάτων είναι στιβαρή, αυστηρή, συντονισμένη, είναι δυνατόν να υπάρξουν αποτελέσματα ακόμη και μέχρι τις επόμενες εκλογές. Επομένως το στοίχημα είναι αυτό και η δουλειά που πρέπει να γίνει τεράστια.