Το win-win deal τραπεζών - BC partners για τη Forthnet

Το win-win deal τραπεζών - BC partners για τη Forthnet

Όσο κατακάθεται η «σκόνη» από το deal της χρονιάς στα telecoms που αντικατοπτρίστηκε στη συμφωνία μεταξύ τραπεζών και United Group για την απόκτηση της Forthnet από την πανίσχυρη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία – μέλος της BC Partners, τόσο γίνεται περισσότερο ξεκάθαρο ότι η λύση που δόθηκε ήταν η καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί, αφήνοντας ικανοποιημένα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι οι χειρισμοί από τη διοικητική ομάδα της Forthnet όλα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» στη διάρκεια των οποίων ο μαραθώνιος για την χρηματοδότηση και επιβίωση της εταιρείας υπήρξε εξαντλητικός, ήταν αποτελεσματικοί καθώς η εταιρεία σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει την αξία της και να καταστεί στόχος στρατηγικής εξαγοράς από σημαντικά επενδυτικά σχήματα, αλλά διαμόρφωσε και τις προϋποθέσεις για ένα win-win deal με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, που αφήνει ικανοποιημένους όλους τους εμπλεκόμενους. Η διοίκηση  της Forthnet απέδειξε ότι εάν μία επιχείρηση προσφέρει ποιοτικά προϊόντα καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών της ελληνικής οικογένειας, ακόμη και αν κουβαλάει υπερ-δανεισμό από το μακρινό παρελθόν μπορεί να βρει λύσεις προσελκύοντας σοβαρά και αξιόλογα επενδυτικά σχήματα.

Η United Group που συμφώνησε να αποκτήσει σταδιακά το σύνολο της έκθεσης των τραπεζών σε μετοχές, δάνεια, μετατρέψιμα ομόλογα της Forthnet και να αιμοδοτήσει με νέα κεφάλαια την εταιρεία, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, έχοντας παρουσία σε έξι χώρες και ετήσια έσοδα σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Είναι μια εταιρεία, που κρίνοντας από τις δηλώσεις του επικεφαλής της BC Partners Ν. Σταθόπουλου, ήρθε για να επενδύσει και να μείνει στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών αξιοποιώντας ως σχήμα για την εγχώρια ανάπτυξή του την Forthnet στην οποία διακρίνει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μετά.

Η εν λόγω συμφωνία έχει ήδη πυροδοτήσει ποικίλα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της BC Partners στην τηλεπικοινωνιακή σκακιέρα, ωστόσο προς το παρόν η λύση που προωθείται προβλέπει την αυτόνομη αναπτυξιακή πορεία της Forthnet με περαιτέρω σημαντική χρηματοδότηση -πέραν της ενδιάμεσης μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας- για την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης και διαδικτύου όπου η Forthnet διατηρεί μια ισχυρή πελατειακή βάση περίπου 700.000 συνδρομητών οι οποίοι μπορούν να αυξηθούν σημαντικά με την προσθήκη νέου τηλεοπτικού περιεχομένου, αλλά και η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που εκ των πραγμάτων θα επανασχεδιάσουν τον ανταγωνιστικό χάρτη στον κλάδο.
Κερδισμένοι όλοι οι stakeholders

Με το deal να βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών μέσα στο επόμενο τρίμηνο, η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών αποκτά για πρώτη φορά μετά από χρόνια, πρόσβαση σε πολύτιμη χρηματοδότηση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη δραστηριότητα της ενώ παράλληλα εδραιώνει τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας των υπαλλήλων και των άμεσων συνεργατών της. Η BC Partners εμφανίζεται διατεθειμένη να διοχετεύσει μέσω της United Group σημαντικά κεφάλαια για την εξυγίανση, την σταθεροποίηση και εν τέλει την ανάπτυξη της Forthnet, μελετώντας αυτή την περίοδο σε συνεργασία με την διοίκηση της εταιρείας τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Από την πλευρά τους οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής που επί 4 χρόνια είχαν τον έλεγχο των εξελίξεων μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου των 300 εκατ. ευρώ, θα εισπράξουν τίμημα 45 εκατ. ευρώ, πλέον των 120 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη λάβει σε τόκους όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θα διατηρήσουν μικρό μερίδιο στην εταιρεία συγκριτικά με το σημερινό 36%, προσδοκώντας σε μελλοντικές υπεραξίες από την μεταβίβασή του σε επόμενο στάδιο.

Οι υπόλοιποι βασικοί μέτοχοι (Wind, Vodafone, Άραβες, μικρομέτοχοι) βγαίνουν επίσης ωφελημένοι από το deal το οποίο διασφαλίζει την συνέχιση της δραστηριότητας της Forthnet και παράλληλα θέτει τις βάσεις για την μεγέθυνση της εταιρείας δημιουργώντας προοπτικές ενίσχυσης της αξίας της επένδυσή τους. Αντίστοιχα ωφελημένοι βγαίνουν και οι προμηθευτές της Forthnet οι οποίοι στα δύσκολα χρόνια, στήριξαν σημαντικά την εταιρεία επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στις ενέργειες της διοίκησης, και σήμερα οι απαιτήσεις τους εξοφλούνται κανονικά από την εταιρεία, ενώ η λύση που επελέγη διασφαλίζει τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί.