Το ρεβεγιόν των... 9 και πώς θα την γλιτώσουμε

Το ρεβεγιόν των... 9 και πώς θα την γλιτώσουμε

"Ούτε 10 δεν θα είμαστε φέτος στο τραπέζι", μου είπε από την άλλη άκρη της γραμμής, για να συμμετέχω στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σήμερα.

"Ο πατέρας μου, μου έλεγε ότι για ένα επιτυχημένο τραπέζι, ο αριθμός των προσκεκλημένων πρέπει να είναι μικρότερος των Μουσών (9) και μεγαλύτερος των Χαρίτων (3)", απάντησα, αρνούμενη ευγενικά. Τις προηγούμενες χρονιές, όλη η έννοια μας ήταν τι θα φάμε, πώς δεν θα σηκωθούμε με βαρύ στομάχι από το τραπέζι, και τις πρέπει να προσέξουμε για να μην επιβαρυνθούμε από τις χιλιάδες θερμίδες που... κυκλοφορούν γύρω μας σε μορφή γαλοπούλας, συνοδευτικών, γλυκών και ποτών.

Φέτος  Ανεξάρτητα από την κούραση των συνεχών περιορισμών 10 μήνες τώρα. Ο Άη Βασίλης δεν εξαφάνισε ακόμη τον ιό - εξάλλου στην Ελλάδα τον περιμένουμε την άλλη εβδομάδα. 

Όμως οι συνευρέσεις των ημερών κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα μέσα σε μια στιγμή την πτωτική τροχιά που έχει πάρει η πανδημία, και να πετάξουν κυριολεκτικά στα σκουπίδια όλο τον κόπο που κάναμε να μειώσουμε τα κρούσματα, μετά από 7 εβδομάδες lockdown. Παραμερίζοντας βέβαια το γεγονός ότι κάποιοι έχουν χάσει τις δουλειές τους ή έχουν χρεοκοπήσει για τον σκοπό αυτό, και στο μεταξύ δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον αριθμό των κρίσιμων περιστατικών, των διασωληνώσεων και των θανάτων...

Κάποιοι λοιπόν που νομίζουν ότι είναι «πιο έξυπνοι» από τον ιό, δεν βλέπουν, δεν ακούνε τα νούμερα και οργανώνουν ρεβεγιόν όχι των 9, αλλά των 19, των 29 και των 39 - προφανώς καθόλου οικογενειακά. Λες και βρίσκονται στο απυρόβλητο, λες και δεν έχουν δικούς τους που θα κινδύνευαν σοβαρά αν μετά το πάρτι, έφερναν τον ιό στο σπίτι, λες και είναι πιο σημαντικό να δουν μονομιάς όλους τους φίλους τους, διακινδυνεύοντας χωρίς δεύτερη κουβέντα να χάσουν τους πολύ κοντινούς δικούς τους, λες και θα υπάρχει πάντα μια θέση στο σύστημα υγείας για τους ίδιους...

Άμεσες ερωτήσεις

Για όσους λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε φέτος ρεβεγιόν και με άτομα που δεν ζούμε στην ίδια στέγη, πριν φτάσουμε εκεί θα πρέπει να αναρωτηθούμε τα εξής:

Έχει κάποιος στην οικογένεια ή επισκέπτης αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά από  COVID-19;

Τα κρούσματα είναι υψηλά ή αυξάνονται στην περιοχή σας ή στον προορισμό σας; Όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, τόσο πιθανότερη είναι η μόλυνση και μετάδοση του ιού. 

Τα νοσοκομεία στην περιοχή σας νοσηλεύουν πολλούς ασθενείς με COVID-19; 

Υπάρχουν περιορισμοί στην περιοχή σας ή στον προορισμό σας; 

Το προηγούμενο 15θήμερο είχατε εσείς ή αυτοί που επισκέπτεστε στενή επαφή με άτομα με τα οποία δεν ζουν μαζί;

Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι "ναι", τότε ενδεχομένως να πρέπει  να αναθεωρήσετε την απόφαση για το ρεβεγιόν.

Εάν οι απαντήσεις είναι "όχι" παραμένουν σε ισχύ τα ατομικά μέτρα προφύλαξης.

Να φοράτε πάντα μάσκα όταν βρίσκεστε κοντά σε άτομα με τα οποία δεν ζείτε μαζί.

Φορέστε τη μάσκα σας σωστά πάνω από τη μύτη και το στόμα σας, ασφαλίστε την κάτω από το πηγούνι σας και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει άνετα στις πλευρές του προσώπου σας.

Πλένετε τα χέρια σας συχνά ή χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Αποφύγετε να αγγίξετε τη μάσκα, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Μείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από οποιονδήποτε δεν ζει μαζί σας.

Εξασφαλίστε επιπλέον προμήθειες, όπως μάσκες και απολυμαντικά χεριών.

Στο ρεβεγιόν

Για να είναι το ρεβεγιόν ή το μεσημεριανό τραπέζι ασφαλέστερο, ο αριθμός των επισκεπτών θα πρέπει να είναι κάτω των 9 ή εν πάση περιπτώσει, όσο το δυνατόν λιγότεροι.

Είναι προτιμότερο να αξιοποιήσετε τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχουν και εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες θερμάστρες.

Αν είστε οι οικοδεσπότες:

Διαθέστε επιπλέον αχρησιμοποίητες μάσκες για τους καλεσμένους σας και ενθαρρύνετε τον καθένα να τις φορέσει μέσα και έξω.

Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζετε συχνά.

Εάν γιορτάζετε σε εσωτερικούς χώρους, ανοίξτε παράθυρα και πόρτες για να ανανεώνεται ο αέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα παραθύρου σε ένα από τα ανοιχτά παράθυρα για να ωθείτε αέρα έξω από το παράθυρο. Αυτό θα τραβήξει καθαρό αέρα μέσα από τα άλλα ανοιχτά παράθυρα.

Έχετε ξεχωριστό χώρο για τους επισκέπτες για να πλένουν τα χέρια τους

Διατηρήστε χαμηλή την ένταση της μουσικής στο παρασκήνιο, ώστε οι επισκέπτες να μην χρειάζεται να φωνάζουν.

Ακυρώστε τη γιορτή αν κάποιος από το σπίτι αρρώστησε ή  πιστεύει ότι έχει μολυνθεί από τον ιό.