Το μεγάλο κόλπο: Δάνειο στο εξωτερικό με υποθήκη ακινήτου στην Ελλάδα; Γίνεται;

Το μεγάλο κόλπο: Δάνειο στο εξωτερικό με υποθήκη ακινήτου στην Ελλάδα; Γίνεται;

Με τον αδερφό μου Γρηγόρη έχουμε στη Ρουμανία 4 αντικείμενα δραστηριότητας και ένα από αυτά είναι η συμβουλευτική για την ίδρυση εταιρείας εκεί και μετά η υποστήριξη κατά τη λειτουργία της. Συχνά συζητάμε για το γεγονός ότι αυτή η δουλειά μας αρέσει πάρα πολύ, μιας και ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες επενδυτές, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και ασχολούμενους με το IT (digital nomads κλπ) κάθε μήνα, παίρνουμε τον «σφυγμό της αγοράς», μαθαίνουμε για δεκάδες κλάδους της οικονομίας και γενικώς γνωρίζουμε και ακούμε ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Ως εδώ είναι όλα καλά. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που έχουμε αποφασίσει να απαντάμε σε όλους λέγοντας την αλήθεια, όπως αυτή την καταλαβαίνουμε. Τότε πολλοί είναι αυτοί που θυμώνουν, συχνά δικαιολογημένα, μιας και ψάχνουν λύση στο πρόβλημά τους στην Ελλάδα και λύση δε βρίσκουν…

Η διαφήμιση για τα δάνεια

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει και πάλι «της μόδας» η διαφήμιση / υπόσχεση προς Έλληνες ενδιαφερομένους για προσφορά δανείων από τράπεζες σε χώρες του εξωτερικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δεχόμαστε πλέον καθημερινά και εμείς ερωτήματα για το θέμα αυτό. Μέσα στην τεράστια δυσκολία τους, πολλοί από τους Έλληνες που «επέλεξαν να το παλέψουν στην Ελλάδα αντί να βγουν προς το εξωτερικό» αναζητούν λύσεις δανεισμού μιας και στις Ελληνικές τράπεζες οι κάνουλες είναι σφραγισμένες εδώ και 11 χρόνια…

Το τηλέφωνο

Την περασμένη εβδομάδα εκτός από τα αλλεπάλληλα μηνύματα στο site μας, τους λογαριασμούς της εταιρείας μας στο Facebook αλλά και το email μου, ο αδερφός μου δέχτηκε ένα πολύ ενδιαφέρον τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ένας σοβαρότατος κύριος που του είπε περίπου τα εξής:

- «Βρήκα επιτέλους τον τρόπο να ξεφύγω από τα μεγάλα μου προβλήματα, είμαι έτοιμος να κάνω το μεγάλο κόλπο. Έχω ήδη 3 προτάσεις για να βγάλω δάνειο από το εξωτερικό και επειδή σας βλέπω και εσάς δραστήριους, θα ήθελα να ακούσω τι έχετε να μου προσφέρετε, για να κρίνω αν με συμφέρει».

- «Τι εννοείτε να σας προσφέρουμε και να κρίνετε αν σας συμφέρει;»

- «Ποια είναι η πρότασή σας για να μου βγάλετε δάνειο στη Ρουμανία»

- «Δεν μπορούμε να σας βγάλουμε δάνειο στη Ρουμανία, ούτε κάποιος έτσι στο κουτουρού μπορεί να σας βγάλει δάνειο κάπου αλλού».

- «Μάλιστα, δεν ξέρετε εσείς να βγάζετε δάνεια έτσι απλά, όπως άλλοι. Με υποθήκη μπορείτε να βγάλετε δάνειο;»

- «Τι είδους υποθήκη;»

- «Ακίνητο στην Ελλάδα»

- «Όχι, δε γίνεται αυτό. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις δανείων ύψους δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, όπου μπορεί να συζητηθεί σοβαρά η δανειοδότηση κάποιου με εγγύηση ακίνητα σε άλλη χώρα».

- «Τελικά τι μπορείτε να κάνετε για μένα;»

- «Τίποτε αν ψάχνετε δάνειο, πολλά αν θέλετε να ανοιχτείτε στη Ρουμανία. Για τον δανεισμό πάντως σας προτείνω να προσέξετε πολύ καλά πριν δώσετε χρήματα σε αυτούς που σας υπόσχονται εύκολα και γρήγορα λεφτά».

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να εξαπατηθεί από αυτούς που σας λένε όσα θέλετε να ακούσετε

Ακούμε καθημερινά πολλές και διαφορετικές ιστορίες από ανθρώπους που έπαθαν ζημιά, έχασαν χρήματα, ταλαιπωρήθηκαν ή και καταστράφηκαν από το δημόσιο, τα capital controls και τόσα άλλα προβλήματα. Η πλειοψηφία τους δεν έχουν καταλάβει πως το πρόβλημά τους δεν είναι το να βρουν λεφτά, αλλά το ότι όσα και να βρουν, είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να τα επενδύσουν και να βγάλουν σοβαρά, «άσπρα» κέρδη λειτουργώντας νόμιμα και αποκλειστικά μέσα στα όρια της Ελληνικής επικράτειας, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το 2021.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων του ιδιωτικού τομέα είτε χάνει χρήματα και δεν το ξέρει, είτε πάσχει πλέον από το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» και δικαιολογεί αυτούς που της κάνουν δύσκολη τη ζωή, περιμένοντας λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων αυτών προσπαθούν να σωθούν αναζητώντας κάποιο νέο δάνειο, είτε γιατί πιστεύουν ότι έχουν μία πολύ καλή δουλειά στα σκαριά, είτε απλά για να επιβιώσουν. Απόλυτα θεμιτά όλα ως εδώ.

Το θέμα όμως είναι ότι όλοι όσοι δυσκολεύονται θα πρέπει να είναι και προσεκτικοί. Συχνά αφήνουν τον εαυτό τους να εξαπατηθεί από ανθρώπους που τους υπόσχονται δάνεια και άλλα παραμύθια, λέγοντάς τους όσα θέλουν να ακούσουν. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, προσοχή, το παραμύθι δεν έχει δράκο, ούτε και δάνειο. Απώλεια χρημάτων έχει για εσάς, από αυτά τα λίγα που τα χρειάζεστε…

0,000000001% πιθανότητες να λάβετε δάνειο από το εξωτερικό

Εμείς έχουμε επιλέξει να μη λέμε ψέματα και να μην υποσχόμαστε δάνεια όταν δεν πιστεύουμε πως υπάρχει κάποια σοβαρή πιθανότητα να εκδοθούν. Για όσους δε μας πιστεύουν, ας έχουν στο μυαλό τους ότι:

  • Αν κάποιος μπορεί να σας βγάλει δάνειο «εύκολα και γρήγορα», θα πρέπει και ο ίδιος να κολυμπάει στα λεφτά.
  • Αντίθετα, το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι να σας ζητούν αργά ή γρήγορα «ένα ποσό για έξοδα φακέλου». Το ποσό αυτό αποτελεί και το κέρδος του επιτήδειου.
  • Έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε το «συμβόλαιο» ή συμβόλαιο που θα σας προτείνουν για τα λεφτά αυτά. Κατά 99,99999% εκεί θα αναγράφεται ότι σας παίρνουν τα χρήματα για να κάνουν κάποιο business plan, χωρίς να συνδέεται το θέμα με τυχόν έγκριση δανείου.
  • Στο τέλος είναι πιο πιθανό αυτός που σας υποσχέθηκε δάνειο να αλλάξει αριθμό κινητού, παρά εσείς να πάρετε το δάνειο που επιθυμείτε. Λόγω χαμηλής δαπάνης που κάνατε, δε θα τον κυνηγήσετε ούτε στα δικαστήρια.

Οι πιθανότητες για να λάβετε όντως δάνειο από το εξωτερικό είναι 0,000000001%. Δε λέω 0, μιας και μπορεί να γίνει και κάποιο θαύμα. Πάντως, χωρίς τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία, εξαιρετικό Business Plan, μελέτες και έρευνες αγοράς, δεν έχετε ούτε αυτό το ποσοστό πιθανότητας να κερδίσετε. Καλύτερα να δοκιμάσετε το… τζόκερ.

Μήπως η λύση είναι να αποφύγετε τα λάθη του παρελθόντος, αντί να τα επαναλάβετε;

Σε αυτή τη ζωή έχει σημασία να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να τα αποφεύγουμε και να βελτιωνόμαστε όσο μπορούμε.

Μήπως θα ήταν μία σκέψη να μην περιμένετε άλλο «μαγικές λύσεις» και «δάνεια από το εξωτερικό», αλλά να αναζητήσετε τι μπορείτε να κάνετε στα αλήθεια;

Μήπως έχει νόημα να εκτιμήσετε έντιμα αν τα λεφτά που ζητάτε θα σας βοηθήσουν να κτίσετε κάτι σπουδαίο, ή αν «τα ρίξετε» σε ένα θνησιγενές project εκεί όπου απέτυχαν και τα προηγούμενα εγχειρήματά σας;

Μήπως είναι προτιμότερο να αφήσετε τα δάνεια και το μαγικό τζίνι με τις 3 ευχές και να δείτε σε ποια άλλη χώρα μπορείτε να καταφέρετε αυτό που μάλλον δεν μπορείτε εδώ;

Όποιες και αν είναι οι απαντήσεις και επιλογές σας, θυμηθείτε: Τα δάνεια από το εξωτερικό είναι κάτι το αδύνατο…

ΥΓ.1. Πριν τελειώσει η κουβέντα του με τον υποψήφιο… δανειολήπτη, είπε στον αδελφό μου, Γρηγόρη, πως το ακίνητο που ήθελε να βάλει ως εγγύηση ήταν ήδη υποθηκευμένο σε Ελληνική τράπεζα…

ΥΓ.2. Όταν ρωτήθηκε για το τι θα έκανε τα χρήματα αν έπαιρνε το δάνειο, απάντησε ότι θα έφτιαχνε μία δουλειά που στην Ελλάδα έχει παράδοση να αποτυχαίνει 99 στις 100 φορές που δοκίμασε κάποιος…

* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία

** Αποποίηση Ευθύνης: Το κείμενο αυτό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα, χωρίς κάποια προτροπή για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Ο γράφων θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι σωστές και προέρχονται από την πολυετή ενασχόλησή του με το επιχειρείν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία. Όμως είναι αυτονόητο πως για να λάβει κάποιος ακριβείς πληροφορίες για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο σύμβουλο επί του θέματος, με γνώση της κείμενης νομοθεσίας.