Τι δείχνουν στην πραγματικότητα οι δημοσκοπήσεις;

Ούτε η διαφορά που καταγράφεται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στο δείκτη της πρόθεσης ψήφου ούτε η φθορά της κυβέρνησης στο διάστημα ενός, μόλις, μηνός αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο δείκτης πρόθεσης ψήφου είναι, εν πολλοίς, ελάχιστα χρήσιμος, όταν δεν έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές ενώ κάποια φθορά της κυβέρνησης πρέπει να είναι αναμενόμενη, αν και οι κρίσεις που διαχειρίζεται είναι μάλλον προνομιακές για κάθε εξουσία.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ειδικότερα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA και τα οποία ίσως και να είναι αυτά που να εξηγούν τη συρρίκνωση της δημοφιλίας της κυβέρνησης είναι τα ακόλουθα.

1. Ο επίσημος κομματικός λόγος τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης δεν γίνεται πλειοψηφικά αποδεκτός κι αυτό διακρίνεται πολύ καθαρά στις ερωτήσεις της δημοσκόπησης που αφορούν τις ευθύνες για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Το αφήγημα κάθε κόμματος για το τι συνέβη και κυρίως ποιος φταίει, δεν διαπερνά τα κομματικά τείχη και αυτό πρέπει να προβληματίσει και τα δύο κόμματα. Κυρίως όμως την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που ήρθε στην εξουσία και μάλιστα αυτοδύναμος επειδή ενέπνευσε πλήθος πολιτών, έξω από τα όρια του κόμματός του.

Κατά τη γνώμη μας η φθορά της κυβέρνησης τον τελευταίο μήνα οφείλεται περισσότερο στη διαχείριση που έκανε στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης παρά στη διαχείριση της πανδημίας. Και εξηγούμαστε.

Οι πολίτες αισθάνονται ότι η πανδημική κρίση κορυφώνεται και τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας κι αυτό αποτυπώνεται καθαρά και στους δείκτες, οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράει ο εμβολιασμός έχουν αυξήσει την απαισιοδοξία από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αντί να έχει αφοσιωθεί στη διαχείριση των προβλημάτων, έχει γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία για να επιδοθεί σε μια ατέρμονη, χαμηλοτατου επιπέδου αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι πολίτες καταλαβαίνουν πολύ καλά, έστω και διαισθητικά ότι η μόνη έννοια της κυβέρνησης, στην παρούσα φάση, κι ενώ τα προβλήματα πληθαίνουν είναι να κρατήσει ζωντανό το αντισύριζα αίσθημα που την έφερε στην εξουσία. Και πως να μην έχουν αυτή την εντύπωση όταν τον τελευταίο μήνα, το γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδίδει κάθε μέρα δύο με τρεις ανακοινώσεις με θέμα μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ λες και οι πολίτες δεν έχουν σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούν;

2. Το δεύτερο πολύ σημαντικό εύρημα της Metron Analysis είναι και το πιο βαρύ και δύσκολο στη διαχείριση: το χάσμα μεταξύ των νέων και των μεγαλύτερων βαθαίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο για την Παιδεία που θεωρητικώς τουλάχιστον αφορά τους νέους απορρίπτεται από αυτούς στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση σπατάλησε πολιτικό κεφάλαιο για να νομοθετήσει κάτι που οι ενδιαφερόμενοι το απορρίπτουν συλλήβδην.

Κάποιος κυνικός θα μας αντιγυρίσει ότι έτσι και αλλιώς οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και η νεολαία είναι το πεδίο που παίζει μπάλα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιος ακόμα πιο κυνικός θα μας επισημάνει ότι αυτό που στην πραγματικότητα κυοφορείται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, θέλει ακόμα κάποιο χρόνο να εκδηλωθεί και μέχρι αυτό να συμβεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της εξουσίας του. Οπότε, γιατί να ασχοληθεί με τη νεολαία;

Αν η Νέα Δημοκρατία και κυρίως ο πρωθυπουργός υπολογίζουν έτσι τα πράγματα τότε είναι αλήθεια ότι δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν και μπορούν να συνεχίσουν αμέριμνοι να εκδίδουν τρία δελτία τύπου την ημέρα με θέμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι να ωριμάσει η κρίση που καταφανώς κυοφορείται μπορεί να έχει ολοκληρώσει μια δεύτερη κυβερνητική θητεία, οπότε γιατί να ασχοληθεί;

Αν όμως ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί κυνικά και προτάσσει το καλό της χώρας και το συμφέρον της κοινωνίας τότε πρέπει να κάνει κάτι και μάλιστα γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε πως τοποθετείται ο ίδιος απέναντι στο φαινόμενο. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες ή θα το αγνοήσει; Θα δείξει.