Test drive στις σχέσεις κράτους - πολιτών με την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Test drive στις σχέσεις κράτους - πολιτών με την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει άμεσα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτραπεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να αντικαταστήσει το αναχρονιστικό σύστημα ακινησίας των οχημάτων (σ.σ δηλαδή κατάθεσης πινακίδων) με ένα σύγχρονο σύστημα το οποίο θα απαλλάσσει τον πολίτη από την ταλαιπωρία καθώς όλη η διαδικασία θα γίνεται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Θα μπορούσε να είναι μια απλή είδηση από το λεγόμενο «φορολογικό ρεπορτάζ». Ή μια χρηστική πληροφορία με μεγάλο ενδιαφέρον λόγω χρονικής συγκυρίας.

Βλέπετε, μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, πραγματοποιούνται πάνω από 630.000 επισκέψεις στις εφορίες είτε για την κατάθεση είτε για την ανάκτηση των πινακίδων κάτι που σημαίνει ότι χάνονται άσκοπα πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρωποώρες (δύο εκατομμύρια για τους πολίτες και άλλες τόσους για τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ).

Κι όμως, η είδηση έχει βαθύτερο νόημα. Είναι το πρώτο πραγματικό test drive στις σχέσεις κράτους-πολιτών. Το δημόσιο, αποφασίζει να εμπιστευτεί τον πολίτη. Να εμπιστευτεί ότι αυτός, μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης ακινησίας, θα ξεβιδώσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου και τις αποθηκεύσει στο σπίτι του. Και ότι δεν θα εκμεταλλευτεί την αναταραχή της πανδημίας ή την εμπιστοσύνη που θα δείξει το δημόσιο, για να κυκλοφορεί ελεύθερα με το «ηλεκτρονικά ακινητοποιημένο» όχημά του χωρίς να πληρώνει καν τα τέλη κυκλοφορίας.

Τι θα γίνεται σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί να προδίδει αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης; Το κράτος… πληγωμένο από την αχαριστία του πολίτη, ουσιαστικά θα του… δημεύει το όχημα. Διότι το πρόστιμο που θα επιβάλλεται συζητείται να είναι ακόμη και 5ψήφιο. Ποιος λοιπόν θα ρισκάρει να κυκλοφορήσει με ένα ακινητοποιημένο όχημα όταν υπάρχει η πιθανότητα να πληρώσει πρόστιμο της τάξεως των 10.000 ευρώ;

Ποιος έχει κάνει συμβόλαιο με την τύχη ότι δεν θα εμπλακεί σε ένα τροχαίο στην επόμενη γωνία ή ότι δεν θα τον σταματήσουν για αλκοτέστ ή έλεγχο; Ναι μεν σχέση εμπιστοσύνης, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θα διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο στην αστυνομία τα δεδομένα για τα οχήματα που θα έχουν τεθεί σε ακινησία προκειμένου να μπορεί να γίνουν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι.

Η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων, έρχεται να καλύψει μια πραγματική ανάγκη εν μέσω πανδημίας. Να περιορίσει τον συνωστισμό στις Δ.Ο.Υ σε μια περίοδο που φτάσαμε να θρηνούμε 100 και πλέον θύματα την ημέρα από τον κορωνοϊό. Έρχεται όμως να δοκιμάσει και τις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες. Αν το στοίχημα επιτύχει –κάτι που θα αποτυπωθεί αρχικά στα έσοδα των τελών κυκλοφορίας- τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να ψηφιοποίηση και άλλων υπηρεσιών που μας υποχρεώνουν να στηνόμαστε στα γκισέ και στις ουρές μόνο και μόνο επειδή το κράτος δεν μας εμπιστεύεται.