Τα τρία απαραίτητα συστατικά ενός πολιτικού κινήματος

Τα τρία απαραίτητα συστατικά ενός πολιτικού κινήματος

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Τη Δευτέρα που μας έρχεται, 17 Δεκεμβρίου, το ΚΕΦίΜ σε μια λαμπρή βραδιά θα απονείμει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα βραβεία Προμηθέας σε ανθρώπους που με το έργο τους ενσαρκώνουν τις αξίες της ελευθερίας. Θα έχουμε μάλιστα τη μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε στην Ελλάδα τον Λέσεκ Μπαλτσερόβιτς, τον άνθρωπο που συνέβαλε καθοριστικά στη μετάβαση της Πολωνίας από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία και την ελεύθερη αγορά.

Η βραδιά αυτή είναι ένα από τα πολλά αισιόδοξα σημάδια που μπορεί να διακρίνει κανείς τα τελευταία χρόνια ότι το φιλελεύθερο κίνημα στην Ελλάδα έχει πλέον αποκτήσει δυναμική και προοπτική - κάτι για το οποίο στο ΚΕΦίΜ είμαστε περήφανοι που έχουμε βάλει το δικό μας, ελπίζουμε ουσιαστικό, λιθαράκι.

Τι όμως χρειάζεται για να δημιουργηθεί, για να ριζώσει και να αναπτυχθεί ένα πολιτικό κίνημα;

Πρώτα απ' όλα βεβαίως, χρειάζονται οι άνθρωποι: Ακτιβιστές, οργανωτές, δημιουργοί και πολλαπλασιαστές ιδεών και προτάσεων, άνδρες και γυναίκες με βούληση και χρόνο να ασχοληθούν με τα κοινά, να συνεργαστούν μεταξύ τους, να επιδιώξουν και να πετύχουν την αλλαγή που οραματίζονται. Ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να βάλουν στην άκρη διχόνοιες και φράξιες και να ενώσουν δυνάμεις μπροστά στον κοινό στόχο κάτω από μία μεγάλη τέντα που τους χωράει όλους. Χρειάζονται εθελοντές με πάθος, αλλά και στελέχη πλήρους απασχόλησης.

Δεύτερον, χρειάζεται η πρόσβαση σ' αυτό που ο Φρίντριχ Χάγιεκ ονομάζει “διανοητική τάξη”: Στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους ειδικούς επαγγελματίες, τους δημοσιογράφους, τους ανθρώπους που συμμερίζονται το μήνυμα, μπορούν και θέλουν να το μεγιστοποιήσουν.

Τρίτον, χρειάζονται οι υλικοί πόροι που θα επιτρέψουν την επαγγελματική στελέχωση της οργάνωσης του κινήματος, την ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων, τη διατύπωση πολιτικών προτάσεων, τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις εκστρατείες πληροφόρησης. Χρειάζονται γι' αυτό άνθρωποι που έχουν πετύχει στον τομέα τους και θέλουν χωρίς εξαρτήσεις να προσφέρουν πολύτιμους πόρους από το περίσσευμά τους σε προσπάθειες που αποδεδειγμένα πιάνουν τόπο. Αν μιλάμε μάλιστα για το φιλελεύθερο κίνημα, τότε υπάρχει η πρόσθετη πρόκληση ότι οι ιδεολογικοί αντίπαλοι του φιλελευθερισμού δεν έχουν καμία απολύτως αναστολή να χρησιμοποιούν χρήματα των φορολογουμένων - ίσα-ίσα μάλιστα, το επιδιώκουν.

Και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις είναι απολύτως αναγκαίες για ένα πετυχημένο κίνημα στο πεδίο της πολιτικής. Πρόκληση και στοίχημα για όλους εμάς που βάλαμε ως στόχο ζωής την προώθηση των ιδεών της ελευθερίας στην πατρίδα μας, είναι κάθε χρόνο που περνά να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερα και ουσιαστικότερα βήματα μπροστά και στα τρία αυτά πεδία.

Αν λοιπόν μοιράζεστε μαζί μας την ίδια αδιαπραγμάτευτη αγάπη για την ελευθερία, ιδού τα τρία πεδία που μπορείτε να συμβάλετε ώστε η αγάπη αυτή να γίνει το ορμητικό κύμα που θα επηρεάσει τον δημόσιο διάλογο και την πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Προς το παρόν, σας καλώ να μπείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ και να εξασφαλίσετε όσο προλαβαίνετε τη δική σας πρόσκληση γι' αυτή τη μεγάλη γιορτή της Δευτέρας!