Τα Rafale και οι αμυντικές συμφωνίες Τσίπρα - Καμμένου

Εντάξει. Το κατανοήσαμε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ καταδεικνύει την υποτέλεια της χώρας, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία θα οδηγήσει στη σφαγή Έλληνες στρατιώτες στην Υποσαχάρια Αφρική και τα αεροσκάφη Rafale που μόλις παραλάβαμε, είναι πεταμένα λεφτά. Αντί για «ντενεκέδες» που πετάνε, τα λεφτά έπρεπε να πάνε για συντάξεις, επιδόματα και ΜΕΘ, μόνο.

Επειδή όμως δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, καλό θα είναι να θυμηθούμε τις αντίστοιχες αμυντικές συμφωνίες επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς και τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί σχετικά με αμυντικά θέματα. Αποφάσεις που έφεραν από κάτω φαρδιά πλατιά τις υπογραφές των δυο κυβερνητικών εταίρων, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Τον Μάρτιο του 2015, πριν καλά - καλά, στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και ενώ ακόμα κυριαρχούσε η ονείρωξη περί ανατροπής της ευρωπαϊκού status και η σιγουριά της οπισθοχώρησης της οικονομικής νομενκλατούρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραφόταν η πρώτη αμυντική διακρατική συμφωνία.

Τι αφορούσε; Αφορούσε τον «εκσυγχρονισμό μέσης ζωής και την αναβάθμιση» νέων επιχειρησιακών συστημάτων για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση έως πέντε αεροσκαφών P-3Β Orion ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ), του Πολεμικού Ναυτικού.  Το κόστος του προγράμματος, που έγινε με απευθείας ανάθεση, ανερχόταν στα 500 εκατ. δολάρια.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ τη περίοδο 1991-1992 και το 2015 ήταν ήδη ηλικίας 35 ετών.  Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονταν σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το 2009, οπότε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιo είχε αποφασίσει ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι οικονομικά ασύμφορος και είχε προχωρήσει στην απόσυρσή τους. Με απλά λόγια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν θεωρήσει ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ήταν υπέργηρα και τα είχαν παροπλίσει, εκτιμώντας ότι η αναβάθμισή τους δεν είχε νόημα.

Έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, αποφάσισε να αναβαθμίσει τα P-3Β Orion, ώστε να παρατείνει τον χρόνο ζωής τους για τουλάχιστον 20 χρόνια, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο εκσυγχρονισμός θα κρατούσε 7 έτη. Κάτι που σημαίνει, ότι όταν θα παραδίνονταν προς στρατιωτική χρήση, τα αεροσκάφη θα ήταν ηλικίας 42 ετών.

Που βρισκόμαστε σήμερα; Από τα 500 εκατομμύρια δολάρια, έχουν καταβληθεί περίπου τα 475 εκατομμύρια δολάρια. Οι εργασίες  αναβάθμισης του πρώτου P-3Β Orion έχουν ολοκληρωθεί κατά 75%, άλλο ένα αεροσκάφος βρίσκεται ήδη στο υπόστεγο και τα υπόλοιπα δύο αεροσκάφη βρίσκονται εκτός υποστέγου, οπότε  δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες ακόμη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμυντικών και τεχνικών αναλυτών, οι εργασίες έχουν συναντήσει διάφορα προβλήματα. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η παλαιότητα των αεροσκαφών, που αποκαλύπτει διαρκώς διαβρωμένα μέρη τα οποία απαιτούν επιμελημένες δομικές εργασίες αποκαταστάσεως ή αντικαταστάσεως, πέραν των αρχικών προβλέψεων. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι αυτό, της αδυναμίας της ΕΑΒ να διαχειρισθεί το πρόβλημα της ελλείψεως προσωπικού για την εκτέλεση των εργασιών και της πρόσληψης συμβασιούχων, που έχει βρει αντίθετες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΕΑΒ.

Σκοπός μας δεν είναι η ανάλυση αμυντικών θεμάτων και ο καταλογισμός ευθυνών για τις καθυστερήσεις. Όμως το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, υπέγραψε συμφωνία ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση αεροσκαφών που όταν ξαναπετάξουν θα είναι ηλικίας τουλάχιστον 42 ετών, μιλά από μόνο του, ειδικά όταν ο Σύριζα λαϊκίζει επικίνδυνα σχετικά με τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που θωρακίζουν αμυντικά τη χώρα μας.