Τα Εργασιακά είναι θέμα εμπιστοσύνης

Αν θέλετε να εκνευρίσετε πολύ κάποιον κυβερνητικό παράγοντα, πείτε του ότι οι νέοι εργαζόμενοι των 500 και 600 ευρώ νοσταλγούν την κυρία Έφη Αχτσιόγλου ως υπουργό Εργασίας. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι όποιος στην κυβέρνηση το ακούσει, αντί να ρωτήσει τι σε κάνει να το λες, τι στοιχεία έχεις, απλώς θυμώνει. Και μπορεί και να σου κάνει και μούτρα επειδή τον στεναχώρησες.

Κι όμως, όσες φορές εμείς και άλλοι αρθρογράφοι εδώ, κυρίως ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος, έχουμε γράψει άρθρο για τα Εργασιακά, βομβαρδιζόμαστε από emails αναγνωστών. Και δεν νομίζουμε ότι μας διαβάζουν και τόσοι πολλοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Άνθρωποι που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη μας τα γράφουν.

Όλα τα emails που λαμβάνουμε για τα Εργασιακά έχουν ένα κοινό: αφορούν τη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας και είναι γεμάτα οργή. Γονείς μας καταγγέλλουν ότι τα παιδιά τους εργάζονται ατελείωτα δωδεκάωρα και οι εργοδότες ενώ υπόσχονται ότι θα πληρώσουν υπερωρίες, δεν το κάνουν ποτέ.

Μάλιστα μας λένε ότι αν έκανε κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό: επί Έφης Αχτσιόγλου η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε κανονικές εφόδους στις επιχειρήσεις  από την κύρια είσοδο της επιχείρησης, αφού πρώτα όμως είχε εντοπίσει για να μπλοκάρει παράπλευρες εισόδους απ’ όπου οι εργοδότες φυγαδεύουν τους εργαζόμενους που απασχολούν παράνομα, όταν γίνονται έλεγχοι. Είχαν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα και οι επιχειρήσεις είχαν συμμορφωθεί.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, δεν έχει καμία σημασία αν η Επιθεώρηση Εργασία πράγματι λειτουργούσε καλύτερα επί ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτή είναι η ιδέα που έχουν οι περισσότεροι σήμερα. 

Και όπως ξέρουν όσοι γνωρίζουν τα στοιχειώδη περί επικοινωνίας, η εντύπωση, το perception συντρίβει την πραγματικότητα. Δικαίως ή αδίκως αυτή είναι η εντύπωση που κυριαρχεί.

Δύο άρθρα γράψαμε για τα εργασιακά και δύο για τους νέους και το inbox μας γέμισε μηνύματα με το ίδιο θέμα. Όλα τα μηνύματα ζητούν επιτακτικά τον έλεγχο της εργοδοσίας, δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου τους εργοδότες και θέλουν «κάτι να γίνει» για να σταματήσει η αυθαιρεσία.

Είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης που δεν θα το διασκεδάσουμε λέγοντας πόσο καλό είναι το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εμείς πιστεύουμε πολύ στις αλλαγές που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Εργασίας αλλά όσες φορές έχουμε επιχειρήσει να απαντήσουμε με αυτές ως επιχειρήματα έχουμε εισπράξει μεγαλύτερη οργή και ενίοτε και βρισίδια. Και όχι γιατί ο κόσμος δεν συμφωνεί με τις αλλαγές αυτές. Αλλά γιατί δεν θέλει να τις ακούσει καν. Το μόνο που ζητούν οι περισσότεροι, γονείς και νέοι εργαζόμενοι, είναι κάποιος να ελέγξει την εργοδοσία. 

Ίσως, είναι καλή ιδέα για την κυβέρνηση να κάνει μερικά επικοινωνιακά blitzkrieg, να δουν οι πολίτες εφόδους σε επιχειρήσεις και να διαβάσουν ότι εισπράχθηκαν και όχι απλώς επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα.

Ίσως, είναι καλή ιδέα μια γραμμή καταγγελιών ή ένα κουμπί στο σάιτ της αρμόδιας υπηρεσίες για καταγγελίες μέσω Whatsapp, όπως αυτό που έχουν εγκαταστήσει όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές, ας το επαναλάβουμε: η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή άνετα, χωρίς να κάνει καμία καμπάνια γι αυτό. Αλλά και να την κάνει, δεν αρκεί. Πιο πολύ από τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσει σε εντυπωσιακές ενέργειες με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα Εργασιακά είναι θέμα εμπιστοσύνης, έλλειψης της για την ακρίβεια. Και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ειδικά των νέων πρέπει να κερδηθεί.